:: My KIDS ::


Bismillahirahmanirahim~

Yes, I'm proud to say that i have my own kids~ 
tolong jangan gabra..
My Kids is always be my special kids..
Heartmelt and tears drop bila ingat kat diorang ni..

Mereka semua ni is my students masa jadi guru ganti di SK SS 19 Subang jaya 
*sekolah belakang rumah* 
The best part is being a special kids teacher is that memang sangat best and banyak cabaran dan dugaaaaannnnn~
Yes, tak tipu.. but, its my eye opener sebenarnya.
tak pernah terfikir and tak pernah termimpi pun akan mengajar *walaupunskjap*
anak-anak ini..

And they always be the best for me. walaupun sorang dua yg memang menguji kesabaran tapi, kita kena faham yg diorang bukannya buat-buat utk perangai mcm tu tapi because its nature yg macam tu.
so, my special kids terdiri dari ADHD disease, Sindrom down, and autism and slow learner or keciciran.

ADHD : 
Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is a common condition that affects children and adolescents and can continue into adulthood for some. *copypasta*

Ok, nampak tak "hyperactive" tu? haa. ini category hyperactive students yg kes nya sangat sangat hyper and yg suka main kejar-kejar dengan cikgu. tak kira masa and tak kira tempat. nasiblah pakai baju kurung ke, kasut tinggi ke memang nak tak nak memang ko kena kejar, kalau tidak, Habisss... tak di tepi padang, di tepi longkang or kat tempat mana-mana je budak-budak ni pergi..
ok, next is 

SINDROM DOWN:

Sindrom Down atau trisomy 21 merupakan kecacatan genetik disebabkan oleh kehadiran sebahagian atau kesemua kromosom 21. Ianya dinamakan sempena John Langdon Down, doktor British yang pertama kali menggambarkannya pada tahun 1866. Keadaan ini bercirikan oleh gabungan perbezaan besar dan kecil pada struktur badan. Sering kali Sindrom Down dikaitkan dengan kelemahan keupayaan berfikir (kognitif) dan tumbesaran kanak-kanak dan juga perwatakan muka. Sindrom Down biasanya dikenal pasti semasa kelahiran. *copypasta*

Yang kes ni mcm biasalah and one of my favorite students, Natasha :) 
kanak-kanak ni has its own specialty. and diorang ni sangat sangat sensitif. Pernah sekali tasha duduk depan pintu kelas sblum cikgu nasha (Its me) masuk class, and bila cikgu masuk, Tasha nangis and nangis and bila cikgu tanya kenapa, dia terus datang and peluk cikgu and say " I want daddy" " I want popoo" popoo tu kiss pipi.
Yang zainal pulak, suka main "chak chak" and suka berlagak gengster. Otai budak ni. pantang suh g bantai org, laju je tangannya. *bahaya*
Oh my! kalau bercerita psl diorang ni memang tak pernah habis! *rindu sgt*

AUSTISM:

Autism spectrum disorder (ASD) and autism are both general terms for a group of complex disorders of brain development. These disorders are characterized, in varying degrees, by difficulties in social interaction, verbal and nonverbal communication and repetitive *copypasta*  
 *copypasta*

Iman yg sangat suka angry bird and she loves to play bowling. tapi angry bird memang faveret nya. waseem pulak suka makan. tapi this year waseem dah masuk sekolah menengah. tapi suka "gaduh" dengan dia waktu makan~ haha..what a memories dengan diorang ni..
 oh my. sejak jadi guru ganti tu, banyak pengalaman yg kukutip dari cikgu-cikgu yg berpengalaman kat sini selain dengan PPM (Pembantu pengurusan murid) tanpa diorang bengkok lah aku dan cikgu-cikgu yg lain..serious, wa salute PPM seMalaysia. 
Makan, Minum, urusan toilet *faham2 sendiri* and semualah..
Tanpa kata2 semangat diorang, takkan bertahan aku dengan anak-anak ini sehinggalah sekarang.. i miss them so much.

Pagi-pagi pergi joging, lalu belakang sekolah sambil dengar suara cikgu-cikgu ku menjerit panggil nama sorang-sorang. I miss it a lot..

Bukan itu saja, the best part is i get to learn Swimming!!!! 
yeah. Btw, anak-anak ini jangan di cabar swimming, diorang hebat hebat belaka *Thumbs Up*
diorang akan ikuti terapy bowling and swimming setiap minggu and masa tu lah boleh nampak skill diorang..

Biar gambar berbicara ya.
Natasha, farhana, Thiru *yg tutup buku*,zainal, me and kamal  
 *setiap kali pulang hantar anak2 ni depan gate sekolah*

Ini terapi renang di pusat akuatik shah alam. *mind you, ini kolam yg dewasa yg dlm 10 kaki*
so this is one of the terapi la kan~

During hari perkhemahan PPKI.

Adorable tasha and fazrin and gorgeous kak rina and cikgu malik *one and only men dlm ppki*

 
Class activities :)

 
With Puan pengetua, penolong kanan and the kids!
Tanpa mereka di sisi saya, siapa lah saya. Thank you cikgu2, kakak2 sekalian! you are the best!!

The best sporting ever.. Thank youuuuu!!


*In Shaa Allah akan kembali bertugas di PPKI soon. Doakan temuduga saya esok berjalan dengan lancar* :) I love you guys to the max..


I LOVE YOU GUYS LILLAHI TAALA..


Syukran ya Allah kerana membuka pintu hati ini and tanpa pengalaman ini mungkin aku tidak akan pernah mengerti kepayahan dan kesusahan mereka yg lain..
Sujud syukur yang tak terhingga. 
Sebuah perjalanan yg di lalui penuh rahsia.
Permudahkanlah urusan HambaMu ini..
In shaa Allah Cikgu nasha is back!

0 comments:

Post a Comment