:: DUNIA ::


Bismillah~ 
Bermalasan di sudut pena ini..
Meneliti dan menyulusuri setiap bait-bait kata-kata, omongan-omongan manusia yg pelbagai ragam dan cara..

Each of us ada opinion masing-masing. Antara hal dunia dan juga Ukhrawi..
dan terdetik. Dunia mana yg kita mahukan?
dunia apakah yg kita akan kekal?
selama mana mungkin akan kita tinggal dan hidup di sini sebelum kembali kepada Maha Pencipta?

Sudah cukupkah segala-galanya? sudah bersedia kah kita?
Banyak sudah kah amalan-amalan yg kita lakukan?
Mampukah kita utk berdepan dengan pelbagai segala macam keadaan?
Manusia tidak pernah lari daripada kesilapan dan juga manusia sentiasa akan sedar kesilapan yg di lakukan..
terpulang pada diri sendiri utk melihat sejauh manakah diri kita terhadap diri sendiri dan juga org lain..

Umur sudah meningkat, tapi achievement utk diri sendiri pun tak ada lagi, apatah lagi utk pleased org lain~ Dan kita tidak akan pernah rasa puas utk mengumpul dan cuba utk 'mempulun' kan diri dgn nikmat dunia.

kadang-kadang sampai bila kita nak rasa mcm ni. Sampai bila kita nak rasa satisfaction? sampai bila? only us have its own answer..
Dunia ini adalah medan ujian. Ujian bagi hamba-hamba Allah..
Ujian bg org-org yg merintih dan org yg ingin mencari dan mendapat keredhaan Allah..

Sungguh, aku bukanlah novelis mahu pun seorang puitis apatah lagi seorang karyawan yg tinggi dan hebat bahasanya.
Tapi aku rasa kepuasan apabila aku cuba untuk bermonolog di ruang ini..
seolah-olah aku muhasabah dan bercakap dgn diri sendiri. Dan seolah-olah aku merepek utk diri sendiri..

Sungguh manusia itu tidak pernah puas dan tak akan pernah dapat kepuasan utk diri sendiri dan org lain atas apa yg kita lakukan..
Nikmat yg kadang-kadang kita sambil lewa dan nothing to be bothered..
that's life now i guess..
Diam tidak bermakna kita "bodoh" tapi diam itu membuat kita berfikir dan buat kita analisis.

Pernah kebetulan sembang dgn seorang pakcik ni di walimah seorang sahabat dan bebicara tentang politik *malas nak layan*
dan dia borak dgn seorang lagi sahabat ni and i get my self shut and just listening to their conversation.
And i pretend not to listen kan sebab kebetulan pakcik itu "bendera merah putih and darah biru " mengalir dalam badan nya * u know what i mean*
so ambil keputusan utk makan secara perlahan-lahan and dia tau kami students UIA so, dia memulakan "tazkirah" nya.

Mukadimah, bla bla bla and bla.*totally can't rmember exact words yg dia ckp* so, dia pun tanya lah sahabat sorang ni and sahabat ni pun berhujah lah dgn pak cik tu so, pakcik tu need my respons. so, i was like *err, pakcik ni tak nampak ke org tgh mkn kan*-dlm hati..
And i tend not to response to him and buat2 tak dgr kan~ sbb malas nak layan.
Then pakcik tu teruskan borak dgn shbt sorg ni and end up he said to me 
" Diam-diam berisi ni. dia diam bukan sbb tak nak ckp, tapi banyak benda nak di kaitkan. Banyak benda nak cakap cuma masa tak mengizinkan".
And i was like Damn~ *dlm hati*

So, to say that seseorang itu diam bukan bermakna dia tak da benda nak cakap tapi sebab seorang itu perlu fikir secara logika or dah mmg perangainya memerlukan ruang utk menyampaikan sesuatu dgn cara yg sesuai.
Yelah, salah cakap or salah explanation akan bawa kpd salah faham pulak~
just a random tought~

Back to reality, Dunia mana yg kita mahu kejarkan?
Both? duniawi and ukhrawi?
How do we present it?
Mcm mana cara kita utk mem 'balance' kan this two?
as for me, i'm soooo need to learn more.
Hidup dan perjalanan ku masih panjang 
*andai maut ku belum sampai waktunya* 
Each and every step kita sama-sama mohon yg redha Allah sentiasa ada bersama kita.
This world now a days sgt sgt kesusahan dan kepayahan..
Apabila semua mahu di fatwakan dan apabila semua mahu di berikan "hukum"
sedangkan benda yg jelas terang dan nyata yg di tuntut dari segi syariatnya tidak di ambil peduli~

Dunia akhir zaman..
Apabila manusia semakin alpa, termasuklah diriku yg hina ini..
Kita adalah Pendosa, pendosa yg mencari kembali jalan-jalan yg lurus..
Kita pernah lakukan kesilapan, dan kerana itulah yg buat kita bangkit dan lebih kuat..
Kuat dan berusaha menjadi yg terbaik untuk diri sendiri dan orang lain~
Each and everyday we are struggling to be better ~

0 comments:

Post a Comment