:: Seindah Maharmu ::


Bismillahirahmanirahim.
Assalamualaikum :)
Alhamdulillah, masih lagi diberi kesempatan dan ruang utk menjengah ke ruang maya ini dek kerana mendengar desas desus yg katanya laman sesawang akan dikenakan "charge usage" ? wuah..ok, masih lagi belum dapat apa-apa kepastiannya bukan?
so, moh le kita buat tak tahu skjp tentang hal duniawi ni *chewah*

"Seindah Maharmu" titlenya dipetik or dipinjam daripada rancangan"semanis kurma" punya rancangan tempoh hari, bertarikh 12.12.13 *gitu smpai igt tarikh*
dan antara tetamu jemputannya ialah Diana amir yg artis tu and suaminya dan seorg ustaz yg lupa namanya apa ^^ *maap utz*

Mcm poyo je kan kalau org kata nak cakap hal ni tapi, hellooo, im so into this topic ok.so, agk2 kalau rasa tak nak baca, so tak perlu kan.
as usual just wanna share my opinion and what i feel, lebih2 lagi dalam usia yg semakin mendatang ni, makanya haruslah bersiap sedia utk apa2 kemungkinan.

Seindah maharmu begitulah seindahnya bicara ketika itu. perbualan didahului dgn menceritakan segala detik pertemuan semua tu kan, and of course lah, siapa yg tak nak tahu kan, so sweet. 
Bagiku, apa yg diri ini dapat and apa diri ini menilai ialah, Pernikahan bukan dari segi mahal bagai, tapi sebenarnya apa yg mudah dan yg menyenangkan dan inilah perkahwinan yang terbaik. Kerana, perkahwinan itu sebenarnya memudahkan dan bukannya menyiksakan. 

I mean, you know, now a dayskan its like everyone keep on planning for majlis semua , yelah, as for me one day In shaa Allah akn mengalami situasi berkenaan tapi what i'm trying to say is that, Permudahkanlah segala hal majlis itu krn, sesungguhnya apa yg org nak lihat sebenarnya bukanlah hanya pada majlis itu or pada saat itu, org nak lihat and orang akan fokus kepada life you selepas perkahwinan.
And for me pun, mestilah we want a perfect majlis, and a perfect ceremony and everything kan,

But still, there's always a way yg kita boleh buat utk nampak sesuatu majlis itu mudah dan ringkas. because, perkahwinan ialah, apa yang kita beri dan bukan apa yang kita dapat. Life is a bout giving or sacrifice, without sacrifice, we got nothing. 
*eceh, ayat agak poyos disitu*
Berkorban dalam rumah tangga dan pengorbanan itu tidak akan sia-sia. 
Sebab ada hadith yg menyebut : " Sebaik-baik pernikahan adalah yg mudah"

Apa yg kita cari sebenarnya adalah keberkatan dalam ikatan itu sendiri sebenarnya and utk itu, kita kena mula dari rootnya, apakah dasar kerana Lillahi taala, adakah kerana desakan keluarga ataupun atas desakan cinta sesama manusia?

Kerana, Permulaan yang baik, kesudahannya In Shaa Allah yang baik juga.
Tepuk dada , tanya Iman.

Sesungguhnya, mahar itu adalah 1 kewajipan, pilihlah mahar yang tidak menyusahkan dan juga untuk mendapat keredhaan dari Allah.
~Beri kerana Allah, bukan kerana menunjuk, beri sebagai penghormatan kepada isteri~

Dan sekiranya ingin memberi mahar senaskah Al-Quran : Seelok-eloknya, bakal suami itu mengkhatamkan Al-Quran itu dan bagi kepada bakal isterinya sbg mahar. 

Dan juga dalam harta benda iaitu, bermaksud tunjukkan mahar itu dari segi harta benda *pilihan isteri* . Dan biarlah mahar itu untuk mencari keberkatan dari Allah dan juga separuh dari mahar itu *andai duit ringgit* seeloknya diwakafkan kan kerana ia adalah sedekah yg kekal, if nak mencari keberkatan dalam mahar tersebut.

Sesungguhnya, apa yang kita kena utamakan ialah mencari redha Allah *itu penting*
Kita kena cari ilmu Allah dan merasakan kemanisan dalam sentiasa mencari ilmu Allah. Mencari keredhaan Allah yg utama dan semestinya kebahagiann adalah pada ketenangan hati.
Pilih sesuatu yang tak menyusahkan dan untuk mendapat redha Illahi.
Ada di titipkan 2 ayat dari yg boleh diamalkan iaitu 
  • Surah Waqiah (Tiap2 malam)
  • Surah Al-baqarah (285-286)    
 *Jom Amalkan*


" Ya Allah, Sebagaimana engkau telah memberikan kurnia dgn kebesaranMu tanpa bantuan hambaMu yg lemah, Engkau Maha tinggi dgn kebesaranMu ats segala yg besar.Engkau maha mengetahui apa yg ada di bawah bumi sebagaimana Engkau mengetahui apa yg ada di ats Arsy-Mu. Semua yg berisikan hati-hati jahat ialah jelas bagiMu, dan semua ucapan yg jelas adlh spt rahsia dlm pengetahuanMu. Segala sesuatu menurut perintahmu krn kebesaranMu dan semua raja tunduk kpdMu krn KemaharajaanMu. Ya Allah, krn semua urusan dunia dan akhirat berada di tanganMu maka jadikanlah untukku dari segala kesulitan dan kesedihan, jalan keluar yg menggembirakan" 

ALLAH BERI TANGGUNGJAWAB UNTUK SAMA-SAMA MENCAPAI HUSNUL KHOTIMAH.


*gambar copy pasta*

~Ini hanyalah perkongsian pandangan diri ku yg jahil dan serba kekurangan ini ini, hanyalah pandangan dan coretan merepek ku. tiada kaitan dengan sesiapa~

~Isikan doamu dengan namaku dan hadirkanlah aku dlm Istikharahmu~
peliharalah diri kami ini sebagaimana Allah pelihara hamba-hambaMu .
YaAllah, jagalah dia, lindungilah dia.Al-Fatihah kukirimkan buat dia.
Permudahkanlah segalanya.
 

0 comments:

Post a Comment