:: Perlu ke? ::


Merepek utk sekian kali di hari minggu ini.
melayari laman sosial muka buku di hari ini, bermacam-macam cerita.
Kes terbaru ni ialah berkenaan kes seorang budak tahfiz ditemui meninggal dalam keadaan mengantung dirinya sendiri and ada kesan tikaman..
ok, itu buka persoalannya sekarang, persoalannya sekarang ialah sampai nak ambil gambar and dalam keadaanya mayat nya begitu sekali? say what?
tak ada sensitiviti kah kita sebagai seorang manusia?
tak rasa benda itu mengaibkan kah seluruh ahli keluarga nya?
come on lah, benda tu pun you nak share ke?
mmg lah purposenya you nak share tapi sampai gambar di toilet and still bergantungan bagai tu?
ish, tak proper kot. mengalahkan pihak polis nak buat siasatan la pulak kan.
bukan setakat kes ni je, from previous2 case pun macam tu jgk.
habis semua nak di share nya.
taklah nak kata against it, maybe setengah org niatnya nak share utk memberi kan maklumat what so ever
but still,
tak perlu lah sampai macam tu.
last few days, di laman sosial jgk, ada org share gambar seorang hamba Allah ni, muka and sbgnya but still, if kita tgk and sedekahkan al-fatihah baguslah, if org tgk and just kutuk2 semua tu??
tak manis kan.
cuba kita letak diri kita dlm ahli keluarga tu, sedih kot, setiap org memang ada pendapat yang berbeza, tapi if u just amik gambar and share di laman sosial and minta yg melihat tu utk medoakan its fine, malahan lagi bagus, tapi if u just share it and bg ruang utk org kutuk2 bagai semua tu, its not fine.
Tak salah utk kita sentiasa mengingat kematian, tapi berpadalah.
boleh je nak share, tak ada siapa pun nak halang, its your right lah you wanna share apa pun kan, tp just think about our sensitivity as a human being.
Hari ini tak jadi pada kita, esok lusa mana tau, its become more worst.
This is only pendapat sya yg kerdil ini. baru nak memahami and baru nak memahami realiti laman social ni *kononnya*
Makin lama dah makin menjadi-jadi, like everything you wanna post on this site.
Tak kata yg saya tak post apa2 tapi berpada2 lah. ini untuk peringatan diri sendiri jugak.
Makin lama dah makin menjadi2. and some of the information pun kadang2 becanggah and most of us pun akan rasa ragu-ragu on the information itself.
sat kata A, sat kata B, apadia ni?? kan..
So, we think twice sama ada perlu or tak perlu ke?
kadang-kadang di laman social je orang berani nak gebang, tapi in real life?
*merujuk pada diri sendiri jgk*
Buat masa ini sudah off twitter and just on Facebook sbb memerlukan info2 tentang barang2 yg dijual or kecantikan yg di promote.
so, there a positive view and negative view of this social media thing.
Bak kata Prof Muhaya, kita tgk balik apa yg kita post di facebook ini, sama ada membawa ke arah dunia semata-mata atau ke arah akhirat juga. 
*lebih kurang mcm tulah bunyinya*

As i say, manusia tidak pernah dan tak akan ada yg sempurna, cuma kita saling bantu -membantu, ingat mengingati and saling nasihat menasihati, kesempurnaan mmg susah nak dapat even sejauh mana pun kita cuba utk dapatkannya, tapi berpadalah jgn sampai merosak diri.

Salam sabtu and cuba chillax kan diri di rumah

and bagi adik2 yg akan menempuhi exams and presentation, good luck!
same goes to u who ever you are. 
Hadirkan aku dalam isi doamu 

0 comments:

Post a Comment