Sejenak~


Assalamualaikum..
Setelah berkurun jugak tidak menyinggah ke halaman ini.. halaman di mana corat coret semasa yg di mana ku curahkan semasa kelapangan..
Waktu kian berputar dan akhirnya sekarang ini adalah bulan yang di nanti2 kan oleh seluruh Umat Islam di Dunia iaitu kedatangan Bulan Ramadhan, Bulan segala rahmat dan sesungguhnya bulan ini ialah Bulan di turunkan Al-Quran..
Subhanallah..itulah kekuasaan Allah yang di berikan kepada hamba2 Nya yg tidak terdapat pada yang lain..
betapa untungnya Umat manusia kerana telah di berikan peluang untuk istiqamah dan mengumpul kebaikkan dan sekaligus untuk berusaha melakukan yang terbaik pada bulan ini..
ini lah perjuangan yang perlu di lalui oleh setiap insan.tidak dilupakan juga, ada segelintir dan sekelumit umat manusia yang masih alpa dan juga yang masih tidak bersyukur dengan apa yang telah di berikan pada kita..
Begitulah lumrah manusia, andai lah kata, setiap nafas dan setiap udara yang kita hembus ni perlu di bayar, mampukah kita??? Allah tidak pernah meminta apa2 melainkan menginginkan hamba-hambanya  untuk selalu berada dekat dengan nya dan mahukan hamba-hambanya sentiasa mengerti dan mensyukuri atas segala nikmat yang telah diberi pinjam kepada kita.
Dalam mencari kebahagian, haruslah kita mencari keredhaannya sebelum meminta keredhaan dari manusia itu sendiri. Allah telah menjanjikan kepada hamba2 Nya bahawa, andai kita berniat baik dan semua yang kita niatkan itu adalah di jalan nya, maka Allah akan mempermudahkan segala urusannya. tiada apa yang kita harapkan adalah hanya keredhaan daripada Allah dan seterusnya kedua orang tua kita.
Melayari kehidupan sebagai seorang hamba Allah, ujian yang selalu di hadapi sememangnya sukar kita duga dan kadang2 tu, apa yang terjadi semuanya luar dari bidang kuasa kita..
tapi, pernah kah kita fikir sejauh manakah kemampuan kita dalam menangani kemampuan tersebut?
dan pernah kah kita fikir, kenapa Allah memilih kita untuk mengharungi segala ujian tersebut?
ini kerana kita adalah insan yang terpilih oleh Allah dan Allah ingin menguji kita agar kita akan kembali kepadaNya dan itu menunjukkan Allah sentiasa Akan dan sentiasa tetap ada buat hamba2 Nya, cuma kita manusia yang leka dan tidak pernah fikir sejauh itu..
Mencari resolusi memang payah, tapi apa yang perlu, adalah berbekalkan doa, usaha dan ketekunan, insyALLAH akan di permudahkan jalannya..
Sesungguhnya Allah bersikap adil dan pemurah kepada hamba2 nya..
setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya.
cuma, cara nya di luar jangkaan kita. itu menunjukkan Allah sayang kan kita!

Berdiri aku disini, bukan hanya seketika, tetapi hidup ini adalah aturan Allah dimana Allah telah memberikan jalan hanya Aku yang perlu membuat pilihan..
*Gambar CopyPaste*
Keredhaan Allah yang di cari, sesungguhnya tiada apa yang diharapkan oleh setiap umat manusia dan Islam, untuk ke Syurga yang dimana Allah telah sediakan buat kita! Moga hari yang kita lalui hendaklah diringi doa dan restu dari ALLAH..hidup dan mati kita hanyalah untuk ALLAH...
Merindukan kehadirannya dalam hidupku......biarlah dapat ku cari di dalam Tahajjud ku..

0 comments:

Post a Comment