Nama2 pakcik dan mak cik saya...


Padanan antara nama2 pak cik dan makcik saya dan mak and ayah saya..nama2 nabi..ce tgk ek

1- Baba and Ummi: Zakariya & Siti Hawa

2- mak ndak n pak ndak: Ayub & Aisyah

3- Mak tam n pak tam: Isa & Fatimah

4- Mak tih n pak tih: Hamdan & Aminah

kan? sangat2 interesting..Jodoh dah di tentukan oleh ALLAH :)

Passing out moments..


Assalamualaikum...
sudah berkurun lamanya sya menamatkan tamat latihan yg dibuat di johor. dan kenangan itu masih lagi teringat dan terimbau2 di dalam otak fikiran..manakan tidak, usaha selama 3 tahun dan penat jerih di padang kawad dan segala aktiviti ke polisan di ikuti dgn jayanya..

ALHAMDULILLAH, dengan keizinanNYA dapat juga sya menamat kan nya..

ada gambar2 yang di snap oleh kakak, baba and as well ummi..

rasa bersyukur dan terharu sebab baba and ummi and akk and kak zulai turut hadir ke majlis itu wlaupun banyak kekurangannya..

sorry baba and ummi..

but, anyway, rasa nak menangis pun ada sebabnya masa awal penglibatan dalam suksis dulu, ummi sya mcm agak menentang jugak sbb bagi dia sya x mampu nak lakukan dan lalui segala training semua tu..tapi, akhirnya dapat juga ku buktikan pada mereka dan ALHAMDULILLAH, mereka dapat menerima seadanya kehendak dan kemahuan ku :)

tanpa sokongan mereka semua, sya mgkin tidak mampu utk melalui training2 yang ada dan juga karenah2 manusia semua..tapi, ummi selalu pesan, itu adalah salah satu ujian dari ALLAH kepada hamba2 NYA..kita sbg manusia harus bersyukur kerana ALLAH tak pernah lupakan hamba2 NYA..jadi sebab itu DIA dtgkan semua masalah itu utk kita selalu dekat padaNYA...




:: do ignore the tone of the skin color :P :: ~~ Baba and Ummi ~~


:: JOHOR..akak::


:: jiah :) ::


:: ALHAMDULILLAH!! Finally...all sweats and the hardness of the skuad ::


:: From ummi, baba and akak :: btw, there's more..


:: it's hard to say goodbye, sayonara ::



:: Last Day training ::



:: The Day ::


:: No more "pelatih Kor Suksis"..this is the end of the Suksis as a trainee ::



~~ will miss it the moments that been trough with the squad.. penat lelah selama 3 tahun akhirnya berbaloi.. ~~

Next mission new intake for the silent drill..akan mencurah kan bakti pada silent drill team.. itu yang termampu..

:)

:: Andai ini yang terakhir ::

Jika Lailatul Qadar Milikku,

Ku Sujud Syukur Di hadapan Tuhanku,

Menangis Memohon Kehidupan Indah Buatku,

Agar Menjadi Hamba Allah Yang Setia Selalu

Jika Ramadhan Ini Terakhir Buatku,

Maka Selayaknya Aku Merendah Diri Pada Kholiqku,

Pada-Nya Ku Merintih Mengadu Tanpa Malu,

Agar Husnul Khatimah Di Akhir Hidupku.



Apakah Yang Aku Mahu Pada Saat Malam Seperti Itu,

Tiada lain Melainkan Buktikan Kehambaanku Pada Penciptaku,

Menyemai Perasaan Bertuhan Di Sejadah Solatku,

Memohon Munajat Sepuas Hatiku.



Kebaikan Seribu Bulan Yang Dianugerahkan Itu,

Umpama Amalan Rahmat Memenuhi Ruangan Qalbu,

Sudah Ku Dambakan Bertahun-Tahun Yang Lalu,

Mana Mungkin Akan Ku Sia-Siakan Ia Berlalu Sayu.



Ya Allah, Kurniakan Aku Malam Rahmat Penuh Barakah Itu,

Biar Aku Tenang Sampai Masuknya Waktu Subuh Berlalu,

Bersama Hembusan Rahmat Kasih Sayang Melalui Malaikat-Mu,

Menyentuh Jawarihku Yang Kian Merindu...






:: Di Ambil dari www.ILUVISLAM.com ::

Masak-memasak sgt enak :)


Assalamualaikum.. Berkarut marut lagi aku disini ye..

Baiklah..hobi sya buat masa sekarang ini adalah " menelaah " blog2 masakan di sekitar Malaysia ni yer..Luaskan Pengetahuan anda ye.. lebih2 lagi dalam bidang masakkan..
pergh! sangat teruja melihat blog2 mereka ini semua.. and bila sekali tgk, terus kita nak jadi followers dorang.. memang sangat banyak. di samping itu juga di sertakan sekali dengan tutorial videos utk mereka2 yang ingin mencuba :)

memang x rugi pun kan melihat gaya2 dan cara2 masakkan mereka.. and yes indeed, sya mempunyai minat yang sama..

saya suka makan and pastinya saya suka masak utk org makan :) x rugi pun kan. tapi semua itu haruslah di praktikkan selalu..memang ramai sgt sekarang, suri sumah menjadikan bakat measak mereka itu sebagai salah satu cara untuk menjana wang pendapatan mereka dan bg sya, mmg x rugi pun kan, malah ia sgt membantu para wanita yg berkerjaya yang sibuk dengan tugasannya di luar.
dan mana tau satu hari nanti, sya juga akan menceburi bidang yang sama ye :)

http://dapurcomelku.blogspot.com - ini adalah salah satu blog yg memaparkan pelbagai resepi dan makanan2 yang enak dan mudah dan ringkas :) kaum lelaki pun boleh memasak!


:: so cute kan?? ::

i wish i can baked the cuppies and get it right!! heheh



:: I DO LOVE CUPCAKES!!! ::


so, mari semua..kita menelaah lagi blog2 yang ada dan meminjam resepi2 mereka..


:: kadang2 ingin share semua benda yang di masak.. tapi, al-maklumlah, saya budak baru belajar..once dah terror masak, insyALLAh akan cuba utk berkongsi yer :) ::


Belajar itu perlu :)

Assalamualaikum semua..

At last! i found a way to change the template by myself :) hahah! berzaman baru tau..

sebelum ni mengharapkan orang je kan..anyway, belajar itu perlu ye rakan2!


ini ada saya letak link ni...www.jejariruncing.blogspot.com

sangat2 suka jadi followers blog ni..suka baca crite2 ni kan :) hehe..

at some point we need to learn from each other right!!

so, lagu raya sekarang sedang berkumandang di opis..credit to abg nizam! yang dah x sabar nak raya!! semalam kak zana yg pasang koleksi2 lagu raya! hahah! mmg best! and semalam dah dapat kuih yg di order..iaitu kuih tart nenas kak faz!


:: Lebih kurang mcm ni lah kuih tart nye ::




suasana raya akan makin terasa tak lama lagi..ALHAMDULILLAh tahun ini di beri kesempatan lagi utk berhari raya bersama insan-insan tersayang..

:: Mari lah kita sama-sama mengejar malam Lailatul Qadar..sudah hampir ke malam2 yang terakhir ni ye ::

I wish it could be happend to me :)


Bila belum bersedia melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam ...
Karena diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya ...
Kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang,
Kau tak mau merosak kesucian dan penjagaan hatinya..

Karena diammu memuliakan kesucian diri dan hatimu..
Menghindarkan dirimu dari hal-hal yang akan merusak izzah dan iffahmu ..

Karena diammu bukti kesetiaanmu padanya ..
Karena mungkin saja orang yang kau cinta adalah juga orang yang telah ALLAH swt pilihkan untukmu ...

Ingatkah kalian tentang kisah Fatimah dan Ali??
Yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan ...
Tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah







Wahai PeRantau..PeranTau Di kOta :-)


Assalamualaikum..

Yippie..debaran menanti tibanya HARI RAYA yay! :) ya..walaupun baru 12 hari kita berpuasa, tapi sudah terasa kehangatannya. lagu raya yg dinyanyikan oleh Azlina Aziz.."Wahai perantau, perantau didesa..pulang ke desa berhari rayaaa.... "
agak best jugak kan bila sesekali dengar lagu lama ni kan..



best kan? hehhe..kemaruk nak beraya di kampung..teruja sebab nya mcm dah lama tak balik raya kampung.. yang seronok nya memang rasa mcm balik kampung :) best!

BerAbad Lamanya..


Assalamualaikum..

setelah berzaman baru lah sempat untuk berblogging nih..bukan lah selalu sangat pun kan nak berblogging nih.. kadang-kadang tu macam agak kemalasan sikit..biasalah...
BTW, sekarang ni sudah masuk bulan Ramadhan yg Mulia...bermacam- macam perkara telah di lalui..kalau tak silap last update, nak ke Tamant Latihan di Johor..

Alkisahnya, di sana Alhamdulillah..selamat menjalani latihan dgn sempurna ( walaupun tak sempurna mana pun ).. cuma nak di jadikan cerita, minggu ke dua berada di sana, telah mengalami masalah kesihaytan yg agak kronik la kononnya..telah di masukkan ke pusat kesihatan UTM dn dimasukkan air dalam badan..dehydrate la kononnya kot.. jadi, mmg agak tak sihat dan merehatkan diri dari memasuki padang kawad selama 3 hari kalau tak silap..

Kemudiaan, nak tak nak kena larat kan diri..membantu rakan-rakan lain sama..kalau kosong line kita, susah orang pulakkan..tak ape lah..bila lagi nak rasa "seronok" nya kan..kali terakhir kawad dengan rakan-rakan sepasukan.
Hari raptai, Alhamdulillah kami semua dapat lah lakukan dengan baik :) walaupun masa dalam dewan utk ambil sijil, sya dan Ruq menitiskan air mata kerana ini sudah hampir ke penghujungnya perjalanan kami selama 3 tahun. Jatuh bangun kami dengan SUKSIS mmg tak dapat di lupakan..

Sejujurnya, tak pernah membayangkan diri ini akan tamat perkhidmatan juga. Nak tak nak kena lah hadapinya jugakkan..walaupun muka ku sunburn a.k.a terbakar sangat2, tapi kami semua masih mampu tersenyum.. :) Perasaan bercampur baur sebenarnya.. dapat mengakhiri latihan dan dapat jugak merasa berjalan di depan pentas kehormat dan bersalaman dengan Ketua Polis Negara, tapi pengalaman yg dilaui itu lah yg paling berharga dan tidak akan di lupakan sampai bila-bila. kenangan itu tidak dapat dibeli dengan wang ringgit.

Yang paling penting, Sahabat Sejati jugak susah dicari :)

To my Friend,a.k.a rumet utk 2 minggu di Johor, Najiah! you've been great to me and we've spend our last moment in SUKSIS together! love you lil sista! ( sbb kau selalu panggil aku sista kan :) )
Ruq,Wani,Wan,Nadz,Mek dan Ramai lagi...Biarkan masa berlalu dengan pantas, tapi di harap ikatan persahabatan ini tidak akan terhenti di sisni...
( Bermadah la pulak kan :P )

Anyway, sekarang ni sudah Bulan RAMADHON yg mulia...maka kita sama2 mendoakan agar amalan kita di bulan yg mulia ini diterima ALLAH dan kita akan dilindungi oleh NYA ..AMIN...moga Ramadhon kali ini akan lebih baik dari yg sebelum2 ini...