Hidup | iluvislam.com + discover the beauty of islam


Hidup | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Ini karya cikgu saya ;)


PESONANYA TAUBAT

~~ Hidup tidak terlepas,
rembesan tempias maksiat & dosa,
gamitan nafsu jahat menggoda,
mendorong tiap laku manusia,
berlaku onar tak taat,
pada yg maha ESA

terkadang manusia menang,
menewaskan hasutan syaitan,
acap kali manusia kecundang
jauh tersasar rebah kesesatan,
tersungkur di lembah kemaksiatan

Bertaubatlah sebelum terlambat,
ketika hati keruh
dilumpuri kotoran dosa
segala jiwa raga
tertumpu kepada NYA

Bertaubat lah ketika peluang terbuka,
saat diri masih muda dan nyawa masih ada di dada,
roh belum sampai ke halkum,
sesal akan segala dosa,
berazam tidak melakukannya


Pesonanya taubat,
munajat nasuha sesal diangkat,
memikat kesedaran insani,
biar hati bersinar kembali,
menerima peringatan ILLAHI........

~~** AMI MASRA **~~

Hari yg tiada kerja ( versi pagi)

Assalamualaikum..

edisi pagi pada hari ini yer ( xlah pagi sgt pun kan )

Mengejutkan hari ini sya tiada kerja yg harus di laksanakan..tugasan pada hari ini lebih kepada berkomunikasi iaitu menjaga kaunter yer ;)

Alhamdulillah oleh kerana musim cuti semester ni, maka tidak ramailah org yg mengkunjungi office ye..

nak di jadikan cerita, tadi ada la belek2 majalah yg disediakan di depan ruang menunggu tu..ada satu majalah CAHAYA yg di terbitkan oleh JAKIM..

first time jugak baca majalah tu.. bila belek muka surat yg terakhir di majalah tu, ada nampak karya tulisan oleh AMI MASRA.. seingat sya, sya dh lama x membaca karya2 beliau..

AMI MASRA adalah nama pena bagi cikgu bahasa melayu sya masa saya tingkatan 5 dulu..zaman2 amik SPM..huhu..
dan sya adalah salah seorng pelajar nya yg suka mmbantu nya menyalin nota2 komsas di papan hitam..alasannya ialah sbb saya malas nak menyalin nota di dalam buku.. kononnya berangan nak jadi guru la kan..

sambil pegang buku dan tulis dgn kapur putih tu..sgt2 lawak bila teringat balik...sbbnya ialah, kelas sya tu mmg agk havoc which is nama pun aliran sastera kan, sekelas pulak dgn budak2 yg sangat daring..daring sini bermaksud yg suka hati dorang nak buat apa..nak main ke, nak ponteng ke, nak tido ker kan..hehhe.. :P

so, oleh kerana kebosanan, sya ambil inisiatif untuk menyemak di depan kelas dan di samping untuk membantu cikgu amin..nama penuh cikgu ialah cikgu Aminuddin.. jadi dgn menyalin nota di papan hitam, maka sekaligus aku belajar jugak la kan ;P ( alasan yg x leh blah ! sebenarnya mmg malas kan ;P )

jadi, bila time bahasa melayu je sya mengofferkan diri nak tulis kat depan..jadi cikgu amin dgn senang hatinya duduk di meja and mencoretkan hasil kerja nya..dia pun cikgu kelas yg sangat sporting habis!!! haha.. kedatangan dia amik jer..buadak ponteng ke x ponteng ke mesti dia kira hadir jugak! bertuah betul dapat cikgu amin! haha ( waktu zaman dulu la )

so, nnti akan di post pula karya AMI MASRA ;)

secebis kenangan sewaktu sekolah dulu ;) kenangan di sekolah menengah kebangsaan ;)

Berangan lebih~


Assalamualaikum..setelah sekian lamanya tidak bersua ya..

beginilah rutin harian ku..sudak mula menjalani latihan practical ku di UIA gombak.. mengharapkan agar ianya senang2 sahaja..dan berharap aku dpt belajar dgn lebih mendaam lg ye apa2 yg patut aku belajar..

mendoakan agar ia berjalan dengan baik..

nak di jadikan cerita, sekarang ni dah start siaran IMAM MUDA!!! which is sya sgt2 lah suka..mungkin semua org akan ingat rata2 yg suka menonton imam muda ni sbb kan nak tgk imam2 muda tu je..sbnarnya x jugak, kami ingin melihat apa lagi ilmu2 yg di ajar di dalam ilmam muda tu..ilmu itu harus di kongsi..bukan utk sendiri kan ;)

baiklah.. bercerita ttg imam muda ni, haha..kadang2 agak berangan di situ kan..bukan apa, berangan andai kata 1 hari nnti akn di kurniakan seorang suami yg akan menjadi imam di dalam solat ku...huhu..( ayat dram x leh blah! ;P )

sentiasa memohon kan agr di berikan petunjuk kpd dan memohon agar di berikan seorang insan yg mmpu utk membimbing ku ke jalan yg di redhai nya..

** p/s: tp, mungkin ini bukan masa yg sesuai untuk aku mengangankan kehadiran si dia, kerana, harus membetulkan dan mencari diri sendiri dulu..

banyak yg harus aku pelajari dan hal ini bukan boleh di buat main2..

kadang2 terfikir, mampukah aku untuk menjadi seperti yg dia inginkan??

Menyulusuri perjalanan~~


Assalamualaikum...

Selamat pagi.. Alhamdulillah beersyukur ke hadrat Illahi kerana dgn ke izinan Nya dapatlah sya mencelikkan mata utk hari ini pula ;)

Baiklah, slps subuh tadi, dalam jam 6.30 pagi saya ikut ummi ke opis sbb nya nak naik tren stesen masjid jamek terus ke Gombak.

biasalah, bila dalam kreta tu, mata melilau dan asyik melihat keindahan dan kesejukan dan kenyamanan udara di waktu pagi..dah la baru lepas hujan lebat plak tu kan..huh

then, tetiba mata terpana pada sebuah motosikal which is si ayah membonceng motosikal nya menghantar anak2 ke sekolah..mmg fenomena biasa kan..apa yg x biasanya ialah bagi pandangan mata ku ini ialah, ku ingatkan si ayah membonceng si anak sorang je..aleh2 aku tgk, 3 orang anak sekaligus atas motor!!!

pergh! and the worst part is, si ayah dan si anak yang duduk belakang sekali je pkai helmet..hello, jalan licin pak cik, kalau jadi apa2, x ke naya...huhu..kesian2..tp, safety is needed..even membonceng 3 org sekaligus pun, pkai helmet lebih secure kan...

then, next scenario, sampai depan trafic light bangsar..nothing much, cuma nampak budak2 sekolah pakai uniform berlari kejar tren.. haish..zaman berubah dgn pesat nya! dulu, zaman2 aku ni g sekolah naik bus sekolah ( geng bas sekolah ;P ) sekarang ni, LRT tu lah bas sekolah dorang..hebat2... in 10 years time, entah2 bas sekolah pun susah nak jumpa.. kalau ada pun, maybe dah lain rupa..mungkin warna lain plak ke kan ;P

biasalah.....zaman berubah dgn pantas..seiring dgn usia kita yg semakin meningkat dan menjadikan kita lebih matang dalam melalui kehidupan seharian..

banyak yg harus di tinggalkan dan banyak yg harus di ubah.. apa yg di cita2 kan pun kadang2 susah untuk di capai..

dunia oh dunia... tapi haruslah di ingat!!

** Dunia ini hanya lah pinjaman ALLAH kepada hamba2 Nya.. sekelip mata saja ALLAH boleh mengambil pinjaman ini kepada kita **

huhu....renung2 kan dan selamat beramal ;)

Semoga kita diberikan segala kekuatan untuk sentiasa sujud syukur kepada NYA di atas segala yg telah di berikan oleh Dia kepada kita....

Yeah!


Assalamualaikum semua ;)

hope ceria2 selalu hendaknya..selesai sudah solat zohor, maka menatap lah aku di hadapan lappy ku yg comel nih ;P ( comel ke?? )

anyway, semalam sempat jugak lah membuat brownies chunky chuk.. haha..melepaskan kempunan ku..



:: nampak sedap kan?? tapi mmg sedap pun ::




:: tremendously "nampak" sedap ::

haha....ok..then, semalam tangan ni gatal lah kan meng "google diamonds ring...konon nak cari engagement ring lah kan...hahha

sungguh berangan aku nih...tapi seriously, which i could wear those epensive ring..serious x tipu..kalau dpt pakai sekali untuk amik gambar pun jd lah..nak tgk diamonds ring tu????




:: santek kan? harga pun sgt santek tau..hahha ::




:: this one pun nice..dari jauh pun dh bole nampak gedabak batu nya kan..haha..nice2 ::



:: this one is called cognac diamond..pheuw...extraordinary cantik ::


ini kirenya pilihan top 3 lah kan..tp, seriously banyak lagiyg canttttttttttttiiiiiiiiiiiiiikkkkkkkkkkk sgt!! hahha..luckly its just a photo..so its a dream ring lah konon kan..haha

mengira brapa bnyak duit gaji yg perlu di simpan utk mmbeli sebentuk cincin...hahha

Just wanna share ..


Just wanna share with u guys some of the stories yg ade di iluvislam.com..

this story a lil bit menyentuh perasaan dan mmbuat kan tautan hati ku kepada kekasih ALLAH yg sangat di rindui..

SUBHANALLAH..do read it please! bergenang air mata..dan rindu ku pada Raudhah kembali lagi ;(

pasar Madinah ada seorang pengemis Yahudi buta yang setiap harinya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya, "Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya maka kalian akan dipengaruhinya."

Namun, setiap pagi Muhammad Rasulullah SAW. mendatanginya dengan membawakan makanan, dan tanpa berucap sepatah kata pun, Rasulullah SAW. menyuapkan makanan kepada pengemis itu sedangkan pengemis itu tidak mengetahui bahawa yang menyuapinya itu adalah Rasulullah SAW.. Rasulullah SAW. melakukan hal ini setiap hari sampai baginda wafat.

Setelah wafatnya Rasulullah SAW., tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu. Suatu hari sahabat terdekat Rasulullah SAW. yakni Abu Bakar RA. berkunjung ke rumah anaknya, Aisyah RA. yang tidak lain tidak bukan merupakan isteri Rasulullah SAW. dan beliau bertanya kepada anaknya itu, "Anakku, adakah kebiasaan kekasihku yang belum aku kerjakan?"


Aisyah RA. menjawab, "Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah dan hampir tidak ada satu kebiasaannya pun yang belum ayah lakukan kecuali satu saja."

"Apakah Itu?" tanya Abu Bakar RA..

"Setiap pagi Rasulullah SAW. selalu pergi ke hujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang ada di sana," kata Aisyah RA..

Keesokan harinya Abu Bakar RA. pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikan kepada pengemis itu. Abu Bakar RA. mendatangi pengemis itu lalu memberikan makanan itu kepadanya. Ketika Abu Bakar RA. mulai menyuapinya, si pengemis marah sambil menghardik, "Siapakah kamu?"

Abu Bakar RA. menjawab, "Aku orang yang biasa (mendatangi engkau)."

"Bukan! Engkau bukan orang yang biasa mendatangiku," bantah si pengemis buta itu.

"Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut, setelah itu ia berikan padaku," pengemis itu melanjutkan perkataannya.

Abu Bakar RA. tidak dapat menahan air matanya, dia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, "Aku memang bukan orang yang biasa datang padamu. Aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW.."

Seketika itu juga pengemis itu pun menangis mendengar penjelasan Abu Bakar RA., dan kemudian berkata, "Benarkah demikian? Selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, dia tidak pernah memarahiku sedikitpun, dia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, dia begitu mulia...."

Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat di hadapan Abu Bakar RA. saat itu juga dan sejak hari itu dia menjadi Muslim.




:: Rindu!! ::

Bersua untuk sekian kalinya..

Assalamualaikum..

Akhirnya, sudah siap semuanya..Alhamdulillah...mengaarapkan pertolongan dari yang pakar..

baiklah, meneruskan percutian ku di rumah sehingga lah aku dipanggil semula untuk menjalani latihan Practical ku..

agak lama juga tiada karutan aku di sini..bukan apa.. kadang2 macam malas je kan...

baiklah, banyak kejadian yg berlaku..haruslah kan, perkara yg terjadi atas kita itu ada lah sesungguhnya kehendak yang Maha Esa ke atas setiap hambaNya ...

dan kita haruslah menerima semuanya sebagai salah satu ujian buat kita..

apa yg terjadi adalah pasti akan ada hikmahnya..

so, lately ni, aku sgt2 lah suka menagkap gambar2 awan..x tau kenapa..tapi the view is so tempting gilaaaa!!! will share with u guys..tgk tau!






:: mcm ada bentuk hati kan :: ( mcm lah kan ;P)









:: this is the view yg di ambil dari selekoh mahallah saya ;) ::



so, this is the view yg saya gemari ;) ada bnyak tp semua x di masukkan ke dlm lappy lagi..

will update later ya dude !

Bersua seketika..

Salam...

bersua seketika.....blog masi lg under maintainence.. which is ingin menukar sekejap rupanya..

bukan apa..kebosanan melanda...

;P

will update later!

<3 <3 <3

** mcm lah ada org suka benor baca karutan aku nih ** sigh**

pengumuman~~


Blog under maintainence..sekian ;)