Dia..


entah nape ntah terasa nak letak DIA as a title..abaikan..sebab dh tak tau nk letak title apa..

baiklah, seperti yang di ketahui bahawa esok iaitu pada pagi ini adalah mlm nisfu syabaan..and InsyaAlah aku akan berpuasa esok..dan ummi pon dh hantar mesej as a signal utk berpuasa dan beribadat..

jom2 puasa ramai :)

At last~~

Salam..akhirnya pada tarikh ini dpt juga aku mencoretkan serba sedikit dlm blog ni..maaf yerk..sebab xda masa kan..

ok lah, sebenarnya baru saja selesai dgn program kursus pra perkahwinan yg di adakan di kampus aku ni.dan aku membantu kawan2 sekalian dlm menjayakan program ni..Alhamdulillah ia selesai juga walaupun terdapat sikit masalah tp semuanya dpt di atasi :)

jadi, selpas mengikuti kursus ni, aku sedikit sebnyak mendapa ilmu yg di mana boleh du guna pakai bila aku menempuh ke alam itu yg di mana aku sendri pun x tau bilakah ia akan tiba..yg pastinya, bukan sekarang yer..jgn risau..sekarang ni bnyak lagi perkara yang harus aku lakukan..

aku nk teruskan harapan ibu bapa ku :) susah payah mereka membesarkan aku dan sekarang aku nak balas jasa dan budi baik mereka yg selama ni susah payah dlm mendidik aku..
kursus itu di jlnkan 2 hari sabtu and ahad..then aku ada meeting silent drill..sbb bnyak benda yg harus di lakukan sekarang..puasa x puasa program harus on ya! :)

jemputlah melawat blog silent drill yer :) hehhe..

di samping itu, assigment and quiz and midterm panjang berjela dlm list..references pun dlm pencarian lai..harus ke libry mungkin..huhu..then, nk study lagi..adoi..permudahkan lah segalanya.....

Lelaki Idaman ( iluvislam.com)


Lelaki idaman…

Seorang lelaki yang aku idamkan
Ialah seorang buta,bisu, bakhil dan papa…
Biarlah dia seorang yang buta
Buta, Kerana matanya sunyi daripada melihat perkara-perkara maksiat dan lagha
Kerana matanya terpelihara daripada memandang aurat wanita ajnabi
Asalkan kedua matanya terang dalam memerhatikan keagungan ciptaan Allah
Asalkan dia celik dalam melihat kesengsaraan umat Islam di Palestin, Ambon, Bosnia dan seumpananya

Biarlah dia seorang bisu
Bisu, Bisu daripada pujuk rayu yang bisa menggoncang keimanan
Bisu daripada mengungkapkan ucapan yang bisa meracun fikiran
Bisu daripada perkataan yang bisa mendatangkan kekufuran
Asalkan bibirnya sentiasa basah mengingat Tuhan
Asalkan lidahnya tidak pernah lekang dari membaca Al-Quran
Asalkan dia petah membangkang kemungkaran
Dan lantang menyuarakan kebenaran

Lelaki yang aku idamkan ialah seorang yg bakhil
Bakhil, Bakhil dalam memberi senyuman
Pada wanita yang bukan mahramnya
Bakhil dalam meluangkan masa bertemu janji dengan wanita ajnabi yang boleh dinikahinya
Bakhil untuk menghabiskan wang hanya kerana seorang wanita yang tidak sepatutnya
Tetapi dia begitu pemurah meluangkn masanya untuk beribadah kepada Khaliqnya
Dia begitu pemurah untuk mempertahankan aqidahnya
Pemurah dalam memberi nasihat dan teguran
Sehingga dia sanggup menggadaikan hartanya
Bahkan nyawanya sendiri untuk melihat kalimah LAILAHAILALLAH
Kembali megah di muka bumi


Lelaki yang aku idamkan adalah seorang yang papa
Papa, Papa dalam melakukan perkara maksiat
Papa dalam ilmu-ilmu yang tak berfaedah dan bermanfaat
Papa memiliki akhlak mazmumah
Tapi dia cukup kaya dalam pelbagai ilmu pengetahuan
Dia begitu kaya memiliki ketinggian akhlak dan budi pekerti yang mulia
Dia begitu kaya dengan sifat sabar dalam mengharungi tribulasi kehidupannya
Dan dia seorang yang kaya dalam membina jati diri
Dia mahu menjadi seorang syuhada
Yang syahid di jalan Maha Esa


Persoalannya...

Masih adakah lelaki idaman itu??


utk pedoman sahaja...

Friendship!

we have friends kan..tp x semuanya friends tu kita boleh percaya 100% kan??kadang2 dgn diri sendiri pun kita x boleh nk percaya sgt kan..huhu..juz that, nak share yg saat ini, baru aku faham what's friends are for..they will be by ur side when u need them..u always try to cherish them with your own ways.. you always try so hard to serve them and u always try so hard to always make them happy..bg aku, tnpa dorg ni, aku mybe x akan tau apa yg patut aku tau..manuasia mmg mudah lupa diri kan..dan sesunnguhnya setiap perkenalan tu pasti akan ada perpisahan..walau selama mana pun kita berkawan tp yg pasti suatu hari nnti kita akan berpisah dan akan membawa haluan masing2 utk mengejar cita2 dan impian yg kita cuba kejar selama ni..dan mungkin juga ini yg akan berlaku pada kami semua kan..mempunyai sahabat yg rapat adalah satu kenangan terindah buat aku.

tp, seberapa lama kah kita akn selalu begini rapat?? suatu hari kita akn mempunyai kerjaya sendiri dan suatu hari juga kita akan mempunya keluarga sendiri dan yg pastinya pada saat itu kita sudah pun lupa ttg persahabat yg pernah terjalin suatu ketika dulu..di tempat belajar inilah kita mengumpul segala keindahan2 memori..selagi kita mampu, kita akan sentiasa mengumpul segala memori tu..dan akan di jadikan sebagai kenangan dan simpana cerita buat anak2 dan cucu kelak :)

lagi beberapa sem, dan aku akan menamatkan pengajian aku and totally terasa sayu bila membayangkan keadaan ini...meninggalkan segala kenangan dan akan memulakan hidup baru dan akan meng"implementkan" pembelajaran aku di sini..sentiasa akan mendoakan kejayaan buat sahabat2 semua and hope u guys will always have a good life :)




~~ you guys always make my day~~ thanx ~~



the time we had together is always gonna be the sweetest memories ever..let's find life and we meet up when the time has come~~ searching for the life is not the hardest thing whenever u guys are around~~ u guys make things easier.. :P

~~Aku mahu berubah~~




Membelek2 website iluvislam.com..huhu..terdetik jugak di hati ni nk berubah..tp, bilakah masanya pun aku x tau..sesungguhnya semua itu harus ada kekuatan bukan? kadang2 aku sendiri x mampu untuk ada kekuatan macam tu..yelah..iman x kuat lagi utk menghadapi apa juga kemungkinan..senang kata, takut utk menghadapi risiko..tp, sayu betul mengenangkan perubahan..huhuhu..berikan kekuatan, dan dorongan yg perlu utk aku :)

setiap insan mempunyai keistimewaanya yang sendiri..cuma, x tau sama ada orang di sekeliling dpt menerimanya atau pun tidak..

org sllu ckp, peduli kan apa org nak kata..tp, x semua tu kita harus ignore je..cuma kadang2 semua itu kita lakukan sbnrnya utk kepuasan hati and at the same time utk memujuk hati kita dari sakit..apa yang pasti, aku harap hidup aku ni sentiasa di lindungi oleh Nya~~

cuma aku takut suatu hari nnti aku leka dgn apa yg ada di sekeliling aku..

:)

there's nothing i can say :) just trying to smile jer...sorry for the late update of the blogs..anyway, i've make the blog looks new kan :D credit to ejat sbb tolong aku mencantikkan blog ni ( yelah, aku bukan reti sgt dgn benda2 ni) ok...then, yg membuatkan lambat update ni sbb aku baru pulang dari kuantan..huhu..mengikut mmber jalan2 ke UMP Phg..jalan2 tp x jalan sgt..and yg best nya, buat keja gila sbb g ke kuala terengganu yg x sampai seharinya kami melepak di situ..sempat lh singgah pasar payang and masjid Kristal and x lupa juga masjid terapung..SUBHANALLAH..sungguh cantik and indah semuanya..termasuk pantai batu buruk and the teluk cempedak kat kuantann..then jalan2 pusing terengganu area2 cendering bagai..macam2 lah..and semalam, selamta sampai di hostel jam 2 pagi..huhu..agak letih jugak. tp mengenangkan kelas, aku bgun lah jugak pagi nya..xkan lah nk ponteng kan :P

huhu..anyway..theres a feeling inside of me yg aku susah nk mengexplainkan di sini yerk..entah..rasa kan better xda perasaan lagi bagus drpd mmpunya perasaan..oklah..persetankan semuanya..! hidup harus di teruskan! hahha...ayat yg selalu aku gunakan..kadang2 dh xda modal lain dah nk cakap utk senangkan hati ni..

kelas2 hari ini, alhamdulillah, dpt focus jugak, wlaupun adakalanya tewas jugak mata ini utk sentiasa terbuka dgn jayanya..haha..tp, dpt jugaklah masuk input dlm pale ni kan..so, maybe lps ni akan cuba kuatkan diri ni utk lebih kuat membaca..sbb sem ni mcm kena bnyak membaca..adoilah...kena lebih sikit dari sem2 yg laen..huhu

~~ Berikan Hamba-Mu ini kekuatan Ya _Allah~~

Hola~~


Salam....at last, hari in dapat juga aku online walaupun dh lama pulang dari percutian ku yg agak membosankan..noting much..juz like ummi said..Rombongan "GILA"! ok lah..abaikan..malas nak story..and now aku melepak di cafe hs utk meng on9 sbb kat bilik tak dpt online..mcm bangang!!agak stress...huhu..so, start dh sem..then, subjek2 ala killer sgt...hello!! benci nya!!adoi!! tabahkan hati ku wahai nasha!! adoilah...ngantik..apa lagi..adoilah..no comment!!!

Peace ya all ~~


Hello people :) this is some of the things that I really want to share with dearer readers ( kalau ada lah kan :) ) tipulah kan kalau dlm hidup kita ni tidak ada apa-apa peristiwa yg berlaku towards us kan..but, sometimes, we tend to keep it as one of our own stories and sometimes we think that it can’t be shared with the others..Me too exactly :) there’s a point that in our life that we think the existence of us in the world doesn’t mean anything..kan?betul tak? Kita akn fikir benda tu bila kita rasa yang kita dah tak sanggup untuk handle the problems yang ada or kita rasa at some point where you are among the people but they do ignore you just because they think that you are not good enough for them! Ugh! That’s life is..They sometimes doesn’t think that you are worth it no matter who you are..Different people with different gift..Everyone is gifted actually just the matter whether we know it or we just do not want to know about it..huhu..

Ok then..bunyi macam serius je kan hal tu. Tapi sebenarnya tak ada apa pun yang berkaitan.so, hari jumaat malam, aku akan berangkat ke Terengganu dgn ummi for some vacation lah bg aku tp sebenarnya lawatan ofc ummi buat.lawatan surau ofis ummi..tempat2 yg di jangka pergi ialah, tasik kenyir, taman tamadun islam, masjid Kristal, rumah anak yatim and rumah orang2 tua..so, aku akan cuba utk menahan air mata sbb aku sbnrnya agak sensitive sikit klu g umah2 anak2 yatim and or tua..adoi..nnt aku pulak yg over dr staff ummi nnt :) hehe..btw, nmpaknya aku yang paling muda dlm awatan ni sbb dari list name yg aku tgk tu, mcm aku je yg paling muda..ah, and ada lg sorang yg muda setahun dari aku..huhu..ummi kata dia tu imam..or so called as IMAM MUDA..hahha..iyolah tu kan..ngee~ we’ll wait n see mcm mna nnati..hehe

Will be in Terengganu from 10th of July till 12th of July..

Do believe it but don't


yeah! spain menang..hooo yeahhhh!!!wuhuu..okes..the prediction by the mr paul the octopus mmg sgt mengejutkan..the phrase yg jadi title ni dr ayat ummi yg aku ciplak td..hehhe..yelah..its like so unexpected that the result would be the same like the mr paul the octopus hve choose earlier kan.

so, berbaloi tgk kick off td :D

so,kawan2, saya mau solat subuh kejap and then qada tidor saya..

peace ya :D

World Cup fever..

holaa...jam sudah menunjukkan jam 3:26 pagi dan mata ku masih l x mmpu utk di pejamkan pada waktu ini..and kerana ingin menyaksikan perlawanan 2 pasukan hebat di Piala dunia..huahua..whatever la kan..adoilah..macam2 ragam manusia dpt di lihat bukan..and pagi ini, ummi ku mmberi keizinan utk aku menyaksikan perlawann ini smpai ke akhir perlawanan sbb dia nk tau sama ada team yg dia sokong meng x..( sokong je la..yg dia mmpu) hahha...tp nma player x tau pun..xpe lah ummi..ank mu pun sama..haha..for fun je pun..ngee~~ lgpun sbb x boleh tidur..

so, next week, aku sudah kembali ke kubu pertahanan ku..huhu..ya..kubu pertahanan ki di kampus Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan kembali ke Mahallah ku, Mahallah Salahuddin Al-Ayubbi~~ yeah.. dimana letaknya unit2 beruniform UIA sekalian..dan kami mendapat arahan baru dari pegawai kehormat suksis dan arahan beliau adalah merupakan spt berikut:

Bg lelaki: isnin - Kemeja putih,seluar hitam, tali leher and kasut bertutup.
Selasa - Baju F1( baju yg disediakan oleh uia)
Rabu - Uniform kerja ( Wajib bg kami semua)
Khamis - Baju batik

Pergh..and Wanita pun sama..cuma x pki kemeja lah..just baju kuring and kasut bertutup ..and x hairanlah kn lepas ni mesti akan nmpak aku sllu berbaju kurung ke class..hahha..dimana aku ni kadang2 gemar memakai jeans wlaupun aku tau smemangnya dlm buku rules n diciplinary and the dress code thing mmg x boleh kan..bedal ajer :P



~ tempat kami berhimpun pagi stp pg rabu~





~ View of our Mahallah~~


so, akan ku cuba sedaya upaya ku utk menjalan kan amanat tersebut :D

yuhhu~~


helloo you all's..hahha..hari ni baru sempat nak update blog..bukan apa..sbb xda masa kot and mcm mls skit..xda mood..huhu..nak mengemas utk bawa baju g terengganu and at the same time kemas brg2 nak balik campus..i'Allah esok klu diberi kan keizinan olrh ummi ku, nk ke campus jap..saje nk membantu rakan2 utk ta'aruf and menghilangkan kesangapan yang teramat di umah ni..haha.then, hari jumaat g campus balik sbb nk tumpang letak barang2 kat sana sbb nnt di jangka sampai ke uiamasa hari isnin pagi..pulak tu seb baik balik KL naik flight..di sponsor oleh baba..then dari ofc ummi, macam biasa amek tren dr masjid jamek dan menuju ke putra gombak sblum trus ke taman ilmu dan budi yg di rindui..huhu..UIA ler..mana lagi..hoho..dan akan menemui sahabat2 yg dirindui..and akan bermulalah kerja ku yg akan menimbun2..hadoi...haha

HIDUP MESTI DITERUSKAN!

angin sepoi2 bahasa..


tengah hari ni ku rasakan mcm pagi jer..mana x nya..ujan memanjang..plak tu, angin kuat lg..huish..sgt syok maa..selamat lh kitorg breakfeast pulut durian,pulut ikan masin dgn nasi planta ikan sardin..huhu..sedap2..tp, kami makan waktu brunch ;) hehe..and baba g chow kit.huhu..beli stok mknn..haha..then ptg ni nak balik kedah sudah..

and kakak masih lgi dok menyetelkan barang beliau..hoho..ada lh sikit cebisan gambar yg di ambil..agak semak juga haha..




Demm~~ Tidaaakkk!!

PASUKAN PILIHAN KU KALAH!!!!!!!!!!!!!oh tidaakkkkkkkk!!! and laptop aku tadi pun buat hal!!!!!!!!!argh!! mood swing rite now!!!! ceh!!apakah benar dgn ramalan sotong semalam????sape tgk news tv3 mesti tau punya..sotong yg knon ada nama tu lah...x tau nama ape daa...lupa...haha..whatever..(ada aku kisah!) meramalkan bahawa german yg akn mng perlawann pd kali ini??ah! itu semua luck.ceh..(nk sedapkan hati jer) haha..tetibe jd bola punya fans kan..baba pun dn kechewa nya trus tukar chanel len..tgk tennis pula..tp, aku x tau team mna baba sokong..and ummi pun mcm lalang..haha...apa2 jelah..

huhuhu..oh Argentina ku!!!!!!!!!!!!!

Weekend..


salam...huhu...sorri, hari ni baru dpt update blog...erm..smlm was not in good condition..very bad condition..huhu..x sihat sgt..1 hari mcm x bgun dr katil..suddenly bdn mcm lemah sgt and x lalu mkn..huhu..then, mlm smlm dlm jam 1030 bru bgun and mkn skit then baru smbung tidi..biasalah..perempuan..1 bulan skli kan..huhu..so, pagi ni mcm dmm skit tp gagahkan jugak bgun and buat penkek at the same time akk beli nasi dagang tp mcm awal sgt nk breakfest nasi..huhu..so, maknlah penkek skit dgn teh tarik..

lunch umi buat bihun sup sbb pagi dh breakfeast berat..then, baba ummi n aku mkn..akk kluar g farewel party staff dy buat..huhu..siap main bowling bgai..haha..best betul..balik umh, dy duk kemas2 barang dy..bilik dy mcm tongkang pecah..haha...mengelabah ngemas nya..adoilh..n td lps maghrib dy g mydin dgn baba..mayb dy nak beli barang kot..n ummi main computr game dr ptg and mlm dy smbung buat kerja dy smbil tgk tilawah Al-Quran punya closing ceremony..huhu..and aku nk tgk bola.tp rakan menengok bola, x balik lg dr mydin iaitu, baba ku..haha..xperlah..tunggu jap agi..

so, nak tgk bola!

Argentina pilihan ku ;)

nape lah~~


sesungguhnya saya rasa x boleh tido l ni...jam sidah menunjukkn jam 2 pg dan mata saya masih lg x mengantuk and dari td dok dgr lagu yg sama..adoilah..huhu..memang masih lg mengenangkan memori2 yg masih lagi ingat..membelek2 page facebook and melihat aksi2 sahabat sekalian..huhuhu..adoilah..bnyak benda jk yg di lintasi di benak fikiran ku..

oh! mintak2 lah orang2 yg aku sayangi sentiasa dan dilindungi oleh yang Maha Esa..jauhkan mereka dari malapetaka dan juga sentiasa memberkati apa sja yg di lakukan oleh mereka!adoi~~sampai bila harus aku bertahan..hahha..

cabaran makin mendatang..semua yg dtg tidak di duga..haha..apa yg terjadi lepas, semuanya aku ambil kini, dan jadkn sebagai pengajaran buat ku..ayat yg ummi sllu gunakan..hidup umpama roda..jadi haruslah sentiasa beringat!

apa pun yg terjadi, berjalanlah tnpa henti ;)

aku sayang kamu, kamu tahu bukan??!!!
aku rindu kamu, kamu tahu bukan??!!
aku mahu kamu tau, kamu rempah ratus hidup ku!!

Living without u..

listening to mariah carey and boyz 2 men!! haha..lepas satu lagu ke satu lagu aku dgr..adoi..all the memories r kip playing back in my mind! tu lah...bosan kan..xtau nk buat ape dh..and yes, always missing the wgnians buddies..and dgr suara akak di luar bilik mencari2 baju2 nya utk di gosok..sbb nak kms2 beg bju beliau..oh! dy sdah mau pergi..kali ini for real! wishing air mata aku x kan jatuh bila dy nak berangkat nnt..adoilah..mcm mna pulak perasaan ummi..adoi..dy bz dgn fisioterapi nya and also kerja opis nya..hope sgt bila akk dh g kedah nnt, dy akn cuba mem bz kan diri beliau jgk..sbb nnt ak pun dh start sem jugak kan..huhu..mmg lh akk akn blik evry weekend ( itu pun klu dia xda kes lh kn)and as if mcm every weekend aku akn balik kn every weekend..bak kata anis, umah sekentut je dr kampus..bnyak cantik kau! hahha...umh sekentut x sekentut pun dlm 45 minit jugak dari subang jaya kke gombak ni..haha..x pelah..hidup ini x sepertinya yg selalu yg kita selalu bayangkan bukan..haruslah cuba utk menghadapi apa shja kemungkinan yg bakal menimpa ;)

there can be miracles when you belief..who knows what miracle you can achieved..when you believed, somehow you will..just belief! have a faith!

**REMPAH RATUS**

Selamilah~~


hmm...nak start mcm mana ek?hoho..is listening " selamilah cinta" by amanda imani~~ huhu..best..bila dgr lagu ni, terimbas balik the feelings yg aku pernah ada over past 2 years..huhu..tp itu dulu..and perasaan tu pernah dtg lagi after 1 yrs heart broken..haha..tp dgn bf org..sgt x baik..and yes masa tu pun actually x sedar pun yg ada perasaan yg macam2 sbb he is the most understandable man yg sllu akan ada dgn aku bila aku rindukan ex aku and to the extend dia akn sanggup lakukan apa shj utk aku lupakan ex aku ni..haha..sgguh bgus shbt aku..stp pagi, akan kjutkan aku bgun subuh..and akan mulakakn converstion and menyuruh aku snyum stp pg ;) sgt lh best bila dgn dia..borak2 dgn dia pun dgt best..smpi satu thp aku sggup tengking dy sbb aku x leh nk lupakan ex aku..oh beb!!! hahha...syg sgt sama kamu! tp, kamu pun ada masalah sdri kan..si buah hati kamu x menghubungi kamu kn..kamu rindu sgt dgn buah hati kamu kan..tp ap yg kamu boleh lkukan..kamu menghormati permintaan buah hati kamu itu kan ;) sungguh tabah wahai beb aku yg sorang ni..sentiasa sabar and x mudah melatah mcm aku..and x pernah tinggikan suara kamu bukan! oh beb! sbb itu aku sgt sayang pada kamu..huhu..tp,kamu x sedar kan, bhawa aku ini mmpunyai perasaan yg x sepatutnya aku ada pd kamu...mgkin kamu x tau bukan sehinggalah saat ini..aku x mmpu nak buang perassan walaupun kamu sudah berbaik semula dgn buah hati kamu and aku tumpang bahagia kamu sudah baik dgn buah hati kamu and suka melihat kamu tersnyum semula ;) sehingga saat ini aku masih x boleh buang kengn bersama kamu..aku mmg xboleh nak lupakan kamu wlaupun kamu pergi..setiap saat, aku sbnrnya tggu kamu..tp, ini semua hakikat kan, kamu bukan utk aku and aku harap kmu selalu bhgi..sbb shingga skg kamu masih sya sayang and kamu masih saya rindu ;)

**jaga diri kau untuk aku** ayat yg kamu x pernah tinggal klu kamu msej aku..and
**jaga diri**

aku msih tggu kamu wlaupun benda itu x pasti.. ;)

sayang kamu beb!