Receipe For today! (minum petang)


huhu..hari ni mcm xda mood sgt nk melepak2 and on9..juz tgk tv and tgk tv..huhu..tetibe ptg td mcm lapar la pulak..mna x nya klu dh tgk channel AFC kt astro..sah2 lh lapo..pulak, tgk nigella bites and chef at home..huhu..terliur..tp, mcm nk mkn cucur..so, buat lah cucur manis..campur dgn gula je..itu kiranya mknn yg pling mls lh! sbb mls nk kopek bawang, ltak udang or ikan bilis..so, mkn lh cucur manis..
perlukan:

Tepung gandum( ikut suka hati nk bnyak mna)

1 biji telur

Gula

Air suam.

Minyak masak utk mengoreng

* mula2 bancuh tepung dgn air suam...ikot bnyak mna nk buat kan..

* then,bancuh Gula dgn Air pnas..gula pun ikut suka nk bnyak mna..suka mnis, letak bnyak,suka rasa yg sedang2 je, letak lah sederhana..bancuh tu, air pns letak sikit saje yer..sbb nk bagi hancur je gula tu..jgn letak bnyak pula air pns tu..kang x jd cucur, jd lempeng pulak.

* bila dh cmpur kn dua bahan tu, pastikan jgn terlalu cair adunan tu..biar macam likat sikit..angkat sudu yg bancuh tepung tu, then try angkat sudu tu dgn adunan td then klu ia cair sgt mcm air tu, sila lah tmbh tepung..and tmbh gula sikit yerk..

* masukkan telur..telur tu sbnaarnya fungsi nya utkmenngaringkan adunan tu..so, bila kita mkn tu, rangup lh skit bila kita kunyah kan..petua dr ummi ku..hoho



- adunan tepungnya-

* dah kacau adunan tu..pnaskan minyak..minyak bagi pnas dan masukknlh adunan tu..jadikan ia bentuk bulat..stgh org suka pki sudu kn, tp sya prefer pki tgn sbb boleh agk bnyk mna adunn tu and bentuknya..



- semasa menggoreng-





-Tadaaa..It's done!-


**selamat mencuba**

2 comments:

Fluke RedempTion said...

Duk umah memasak je ke? cmni ko jd tukang masak aku leh?? hehe

Nasha Zakariya said...

boring dowh..aku bukan kaki game and kaki lepak huha sana, huha sini..huhu..masak je r..leh mkn ;P ngee..boleh, bayar gaji ikut hari r..i hari rm100..haha

Post a Comment