Nuting to say ke?


huhuu...lagi beberapa hari akak akan pindah ke kedah bcoz she finally have been transfer there for a better post in mahkamah alor star..maybe ini ada lah rezeki buat nya..ia akan mula lapor diri pada 1hb july supposedly, tp dy minta di lewatkan supaya melapor diri sebagai majistret pd 5hb july oleh sbb kerja2 yg dy perlu selesaikan di mahkamah shah alam..sgt sedih sbb lps ni umah ni akn jadi lagi sunyi and ummi will be lonely at some time..ada maid pun, tp klu x fhm bahasa kita x guna kan...huhu..lps ni dh xda org dh yg boleh amik kat campus and dh xda org dh nak anta g balik cmpu and dh xda org yg boeh men t.up kn..huhuh...tu mmg x pntg sgt..it just that my life will be so much bored than usual..staying alone at home is not a best way kan tuk ilang kn boring..and i noe, akk pun mcm berat hati nk g sbb most of her friends will be missing her like crazy..dh xda geng nk lepak2..but that's life is..macam kata ummi, maybe rezeki akak kt kedah and mna tau jodoh dy pun kt kedah..we'll wait and see..as for me, will always support my sister..the one and only my big sister! my treasure and my back bone! gonna mish u akak..no more laugh at home like we used to do and no one will wake me up every weekend and knocked the door using hanger! haha! will miss all the craziness that we used to do ;( kalu dh start sem ni, mmg payah lh nak jumpa..and bknnya akak akn balik every weekend...so many works to do kan! huhuhu..akak, do always be on my side whenever i need u k!

xTau~~ hehe..


oleh kerana akak keletihan.n also ummi, maka dorg punya lah tdo awal...jam 10 mlm dgn rasminya dorang dh tido..esok dorg g opis kn.keja pulak..

hari tu ada g shopping dgn ummi n akak..g subang parade je pun..sbb ummi nk beli brg2 nk g china hari tulh..
and kebetulan ada baby fair..huhu..and ummi punya staff baru je melahirkan seorang puteri..so, ummi nk bagi present lh kan..huhu..so, ummi decide nk beli bju baby jer..sbb klu hamper tu, dh kebiasaan sgt org bg..lgpun, ni 2nd baby, so mesti diorg dh ada napkin bag, stroller and alat2 baby yg lain..so, ummi beli bju sje..and of course klu ada aku yg menemani ny, kompem2 lh kena beli bju baby tweety~~ and she did bought 1!comel kan!! i like..hehe..and now, nk kena balut present tu..hoho..







ada 3 helai ummi beli..and sgt comel! haha..x sampi hati nk balut n bagi..sbb comels sgt ;D

Sudah Pulang~


hari ni, jam 7 ptg akak sama ummy sudah pulang dari dorg punya vacation for 1 week kan..huhu..best tp biasalah...dorang dh pulang ni, so, my life would be busy again..hahha....well, bnyak tugasan yg kena di siapkan..sementelah, tuan punya berokband ni dh pulang, nmpaknya, den kena limit kan lah waktu utk on9 nih..hahha...mybe malam or kdg2 klu akk x bwa balik berokband dy ni, alamat kebuhsanan lh kan.. so, anything will update jugk blog ini..so, for today, nuting much, juz mingle around dgn dorg sbb dorg story mory abaout pngalaman bercuti ke china kan..so, need to sleep and rehat~~

nite2 and take care sahabat2 n see ya soon!

peace yo!

Receipe For today! (minum petang)


huhu..hari ni mcm xda mood sgt nk melepak2 and on9..juz tgk tv and tgk tv..huhu..tetibe ptg td mcm lapar la pulak..mna x nya klu dh tgk channel AFC kt astro..sah2 lh lapo..pulak, tgk nigella bites and chef at home..huhu..terliur..tp, mcm nk mkn cucur..so, buat lah cucur manis..campur dgn gula je..itu kiranya mknn yg pling mls lh! sbb mls nk kopek bawang, ltak udang or ikan bilis..so, mkn lh cucur manis..
perlukan:

Tepung gandum( ikut suka hati nk bnyak mna)

1 biji telur

Gula

Air suam.

Minyak masak utk mengoreng

* mula2 bancuh tepung dgn air suam...ikot bnyak mna nk buat kan..

* then,bancuh Gula dgn Air pnas..gula pun ikut suka nk bnyak mna..suka mnis, letak bnyak,suka rasa yg sedang2 je, letak lah sederhana..bancuh tu, air pns letak sikit saje yer..sbb nk bagi hancur je gula tu..jgn letak bnyak pula air pns tu..kang x jd cucur, jd lempeng pulak.

* bila dh cmpur kn dua bahan tu, pastikan jgn terlalu cair adunan tu..biar macam likat sikit..angkat sudu yg bancuh tepung tu, then try angkat sudu tu dgn adunan td then klu ia cair sgt mcm air tu, sila lah tmbh tepung..and tmbh gula sikit yerk..

* masukkan telur..telur tu sbnaarnya fungsi nya utkmenngaringkan adunan tu..so, bila kita mkn tu, rangup lh skit bila kita kunyah kan..petua dr ummi ku..hoho



- adunan tepungnya-

* dah kacau adunan tu..pnaskan minyak..minyak bagi pnas dan masukknlh adunan tu..jadikan ia bentuk bulat..stgh org suka pki sudu kn, tp sya prefer pki tgn sbb boleh agk bnyk mna adunn tu and bentuknya..



- semasa menggoreng-





-Tadaaa..It's done!-


**selamat mencuba**

Dia..Mereka..Aku..Kami..

Mempunyai sahabat yang berbagai ragam..berbagai cerita..berbagai masalah..berbagai macam cara lagi untuk mempunyai sahabat2..inilah serba sedikit kisah aku, dia, mereka dan kami..hehe... aku kenal dia 2 tahun yang lalu..perkenalan kami sbnarnya secara kebetulan pd mulanya and lps tu atas bntuan kwn2 jugak..masih lg muda masa tu, dia yg hnya baru setahun jgung menjejakkn kaki ke alam university and aku pulak senior nya stahun..diri ini yg masih lg di belenggu dgn kisah hitam, mmg x mau and x pernah membayangkan yg akan juga berkenalan dgn dia scara serius.msa tu hnya lah sekadar teman biasa,,teman untuk luahkan perndapat dan juga teman di kala kebosanan dan kesunyian..mempunyai aliran yg sma, jadi, bnyak yg dikongsi ngenai mata pelajaran kmi sbb yelah, aku senior and dia junior kan..so, xnmpak ape pun yg istimewa..sehinggalah satu saat dimana kami dgn rasmi nya berkawan dgn lebih rapat..masuk tahun yg seterusnya boleh di katakan tahun belajar yg palin bahagia dan paling duka..bhagia krn kami bersama dan duka kerana putus di tengah jalan! hubungan kawan selama setahun akhirnya terputus dek kerana hubungan istimewa selama 3 bulan..sungguh malang nasib ku..huahua..( yg dh lepas tu x pyah dikenangkn?)mula2 semuanya manis..semuanya bahagia..lps tu, dia mendiamkan diri seribu bahasa..tanpa sebab dan alasan, kau mainkan perasaan..hell yeah! aku diminta utk mmmbawa haluan dan arah masing dgn tnpa sebb..bgus betul kan dia itu~~x pelah..xda sbb utk di benci..sbb apa yg jadi pasti ada hikahny..walaupun terpaksa sakit selama setahun menahan hati and selama 2 thun utk bersih dan hilangkan dia dari ingatan aku..biar ramai kawan kn..sbb pda masa itulah mereka memainkan peranan yg penting..thanx to Mr.u know who u are..krn telah menjdikan aku bih kuat n berdikari tnpa ko di sisi..bersyukur~~

Senasib dgn aku jugak,..beb ku juga mempunya pengalamn yg sama..pergi tnpa sebab dan alasan..memainkan perasaan..sungguh malang si lelaki puaka itu ( beb, aku dh mentioned kan) haha..kerana beb ku tlh mempunyai engganti yg di harapkan lebih baik dari kamu n yg mmpu utk membahagiakan beb ku kelak..beb yg sorang ni mmg story nya unpredictable tau..macam lagu Aizat~

" KAU,BAGAI SUSUN SILANG KATA,
RUPA2NYA DI DEPANKU..SEKIAN LMA KU MENCARI~~..

hoho..sesuai sgt..pengganti bg lelaki puaka ni lbih better lh..mmg bukan kuasa ku utk menjudge people, tp, yeah sbb dh sllu nmpk apa yg jadi kt beb aku ni kan and at the same time beb aku akan story mory kat aku..so, i noe pengganti ni lbih baik dr dulu..moga2 hendaknya kan..mmglah bukan kuasa kita utk menentukan siapa jodoh kita..kita x da kuasa, semua sudah tertulis di luh Mahfuz dan kita hnya mmpu memohon supaya diberikan petunjuk dan cahaya kebenaran dlm sesuatu perkara..

dorang dh kenal almost 9 years and dorang berkawan since skolah and now, alhamdulillah..kita x merancang kan..ttp mmg sudah ada utk kita apa yg dirancang oleh Nya~~sentiasa mendoakan yg terbaik utk kalian dan jadikan kenangan yg lepas sbg memori dan semua yg terjadi itu adalah satu epilog dalam kehidupan kita..

Mereka hanya mmpu ketawa..tidak mmpu utk berbuat apa..mereka menangis bila kita menangis..kdg2..mereka sedih, kita hanya mmpu berdiam..oh sahabat2 sengalku..sayang korang sgt!

Kami sentiasa bersama..suka duka,sakit sihat, sentiasa cuba utk bersama..cuba utk menangani masalah kami secara syura..hehe..sentiasa berfikiran terbuka dlm mmberikan pendapt..sentiasa cuba utk menjaga hati sendiri dan juja di antara satu sama lain..kami cuba utk berkongsi semua rasa..dan yang pasti, aku bersyukur padanya kerana telah dikurniakan sahabat2 seperti kalian semua~~

dlm tempoh 2 tahun lagi, kami semua mungkin akn membawa haluan masing dan mengejar impian yg ingin di kecapi..dan pada saat itu, kami berharap supaya di berikan kekuatan dalam menghadapi apa jua cabaran sekalipun krn di saat itu mungkin lagi kami tidak akan bersama spt skg..Oh! x bersedia lg utk meninggalkn semua tu..hope sgt dpt diberikan keadaan begini sampi bila2..huhu..

korang..korang..korang..sahabat yg x pernah lelah..

Receipe For today.


Salam..hari ni, mood masak ku menjadi2..hehe...resepi yg saya akan share ialah Sambal udang ;)hehe...

-Memerlukan Udang..( x kira udang galah atau udang harimau..x mengira saiz)

-Cili kering yg telah di blender kan..( buang biji yg pasti utk kurgkan pedas)

-Bawang merah and bawang putih (5 ulas bagi stp jenis di tumbuk)

-Bawang besar 1 biji( dipotong)

-Sos tiram (optional)

-Belacan ( 2 sudu kecil dicampur dgn air suam dan dihancurkan blcn tu)

-Asam Jawa ( direndam utk amik air asam jawa)

-Sos Cili (optional)

-Garam n Gula ( x perlu ajinamoto..x SEDAP!)

-Minyak masak of course..

* Panaskan Minyak dlm kuali, masukkn bawng2 yg telah di tumbuk yer...goreng smpi wangi..

* kmudian masukkn cili Merah YG telah di blend..ambil msa 10 minit utk cili tu msk sepenuhnya...Api sederhana..jgn terlalu besar or kecil..xnak hangus and x nk lambat masak ;)

* agak2 cili tu dh pecah minyak ( nmpak kt cili tu mcm minyak dah ada sikit..then masukkn bahan2 optional( sos tiram + sos cili)

* then, masukkn air belacan and air asam jawa..sllunya ada yg terus letak seketul belacan kn, tp nnt belacan tu susah nk sebati dgn bahan2 lain..so better lenyekkn belacn tu dulu..hehe

* kemudian...dh kacaukan bahan2 tu..mcm biasa, tggu bahan2 tu masak, last skli masukkan udang..

* Oh ya!..rasa dulu bahan tu sbb nnt klu x rasa, masin pula..sbb belacan tu mcm masin skit..so berjaga2..kurangkan masin dlm mknn ye...then dh msukkn kn udang kasi gaul sma dia bg rata...

** perlu di ingat, klu rasa sambal tu skit dlm kuali, mcm x sama pdn dgn udang tu, x payah tmbah air sbb nnt udang tu sendiri akan keluar air ny..
so, nnt klu dh tmbah air awal2, nnt berkuah sgt la pulak kan..so, last kali tmbahkan bahan2 spt garam n gula ( klu perlu)

* taburkan bawang besar sblum angkat udang tu..bila agk2 dh nk masak bawang tu..bolehlah angkat! means, masakan anda dh siap!

;)



Tadaa~~

Maybe ramai yg tau kn buat sambal nih..tp, saja nk share..sbb ada cara yg lain kan org buat sambal ni..Selamat Mencuba..

Agak lucu..

pg tadi cuci kereta kakak sbb ba suh cuci coz nk hantar ke workshop lh konon..baba kluar g beli spare part keta akak di PJ..then, aku pun cuci lah keta dgn smngatnya..boring punya pasal, so apa lg main sabunlh and main air..hehe..then kebetulan, jiran aku ni, semua anaknya lelaki seramai 7 org..kira masa kecik dulu dorg ni rakan sepermainan lh kan..huhu...nak di jadikan cerita, masa aku tgh cuci keta tu, shahrul nma nya..salah sorng anak jiran aku ni lah...junior aku..muda setahun..huhu..dia nk sidai kaen and kebetulan dy tgh angkt ampaian bju dy letak dkt dpn gate rumah..so, obviously lh nmpak aku tgh mencuci keta kan..huahua..dgn selebetnya muka aku ni ha..adoilah..terasa huduh's sgt lh pulak..haha...nvr mind.then, dy sidai kaen and aku cuci keta..then ada jiran sorng ni opposite dpn umah, tegur lah kitorang.." ait, aunty tgk dh terbalik dah..yg lelaki sidai kain, yg perempuan cuci keta..hebat..huhu..dh terbalik dh aunty tgk..( sambil menggaru kepalanya) huahua..haish..nmpak sgt yg pmpuan ni mcm tomboy, yg laki tu mcm lrmbut..hahha..then aunty tu pergi dgn peliknya..aku dgn shahrul sengih je lah and angkat bahu..x rase pelik pun..aunty tu je kot yg xpernah tgk pmpuan cuci keta and lelaki sidai kain..yelah..budak2 muda kan..mna nak buat keja2 semua ni..lg2 pulak yg lelaki ade ke nk menyidai kain bagai and sapu smpah..nak buat mcm mna. dh jiran aku nimmg train semua buat kerja..anak2 elaki dy yg serami 7 org tu boleh je harap..masing2 dh di bhagi tugas.kan bagusmcm tu..dh ada tanggung jawab sendir..so, x semestinya kita perlu buat keja yg hanya mengikut klasifikasi jantina..huahau...kita semua multi talented ;)

Rasa mcm nak makan~~

Huhu..hari ni punya breakfeast is roti canai and nasi lemak and also ad cereal..baba beli pagi td..huhu..and pilihan ku ialah roti canai and home made teh tarik..huhu..sedap! akak and ummi text tnya breakfeast ap..dorang dh jemu mkn chinese food..hoho..no teh tarik for them only chinese tea..yeah..( gasak lah, nama pun tmpt org kan) jahat brtul aku nih..hahah..then diorg tnya nk masak apa pulak hr ni..tp, mcm xda idea nk masak ap sbb nasi lemak ada lg 3 bungkus kot n still ada roti canai..huahua...then ummi ckp, nanti kitorg balik tolonglah buat cake chocolate..haha..inilah nasib ku di rumah..mcm mana nk kurus klu asyik kena masak..dh masak, aku yg ngap, konon2 nk rasa lah kan mknn yg aku buat tu..haha..and akk request nk laksa! aku ckp, banyak saaanntteeeekk! haha..balik malaysia dulu lah then kita masak together2 ok! huahua..cian dorang..kat sna ujan pulak tu..and baba asyik gelakkan dorang sbb asyik mkn mknn yg berebus and x da rasa..haha..biasalh..saje nkmenjeleskan..hehehe..adoilah..suka masak..suka mkan..tp xsuka jadi gemuk sbb nnt cepat penat and baju bnyak x muat..huhu..nnt kena perli dgn ummi..huhu...x apolah..dorg balik ahad ni and can't wait for them to come back! they shopping! hahaha

MENTOR MENTII~~

Org2 yg bertanggung jawab mentrained aku ke tahap sekarang..jurulatih2 ku sekalian and the seniors ;)



Sjn Lukman...Jurulatih skuad 1 (08/09)





Sjn Ramli..




Sjn Nazri..




Kak.Fasya~




~~Tuan Hafiz,Pn.Ramlah and Sm Zamri~~

Mwntor mentii dlm Suksis..terima kasih ;)

Backbones~~

A.k.a tulang belakang..these are the people who i called as my backbones..without them , maybe today i would'nt be here and standing in the millions of people ;)



~~ BABA, UMMI, AKAK and ME ~~




~~ Them~~ friends..ilmam, asrar,azim and anis..wgnians~~



~~ Dearie Wanie and Ruq~~




~~ The chihuahua~~ Asyraff, asma' and shera~~



~~ Mira and K.Ida~~







love u guys~~

Pinjam jap yerk..

Beb..a.k.a anis tahir..aku copy dari notes ko di facebook..nak share dgn org laen jugak yer..hehe..tima aceh ;P ( ayat Ilmam)

Lelaki idaman saya adalah…
Seorang lelaki yang beriman…
Yang hatinya disaluti rasa takqwa kepada Allah…
Yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam…
Yang sentiasa haus dengan ilmu…
Yang sentiasa dahaga akan pahala…
Yang solatnya adalah maruah dirinya…
Yang tidak pernah takut untuk berkata benar…
Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu…
Yang sentiasa bersama kumpulan orang-orang yang berjuang di jalan Allah…

Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang menjaga tuturkatanya…
Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya…
Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya…
Yang sentiasa berbuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang…
Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jembalang…

Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang menghormati ibunya…
Yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tua dan keluarga…
Yang akan mendidik isteri dan anak-anak mendalami Islam…
Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan…
Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat…

Lelaki idaman saya…
Sentiasa bersedia untuk menjadi imam…
Yang hidup dibawah naungan Al-Quran dan mencontohi sifat Rasulullah…
Yang boleh diajak berbincang dan berbicara…
Yang menjaga matanya dari berbelanja…
Yang sujud penuh kesyukuran dengan rahmat Allah keatasnya…

Lelaki idaman saya…
Tidak pernah membazirkan masa…
Matanya kepenatan kerana penat membaca…
Suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir…
Tidurnya lena dengan cahaya keimanan…
Bangunnya subuh penuh kecergasan…
Kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan…

Lelaki idaman saya…
Sentiasa mengingati mati…
Yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat…
Yang mana buah kehidupan itu perlu dibaja dan dijaga…
Agar berputik tunas yang bakal menjadi baka yang baik…
Meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian…

Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang tidak terpesona dengan buaian dunia…
Kerana dia mengimpikan syurga…
Di situlah rumah idamannya…
Dan dia ingin membawa saya bersama…
Dialah lelaki idaman saya…

(dipetik sepenuhnya dr : www.iluvislam.com)

To share~~

ola and selamat malam..waktu menunjukk jam 12:09 mlm ( di laptop ku) huhu..baru ada time free.hari ini, tetbe mood masak mcm ada and teringin nk masak sup ayam..g kedai and beli kentang, bawang and daun ketumbar..hhuhu..then beli t.up fon jugak..sbb sng nak mesej dgn ummi n akak yg bercuti di china..dh nk masuk 5 hari lh dorang g..and ari ahad nnti balik kl..and fuh! puas dpt mkn sup and roti..well, dh x mkn nasi sgt sbb nak kena lost weight..uniform den dh mcm ktat skit..xmo2..nnt x selesa..then, kebetulan baba balik hari ni dari kedah, igtkan naik flight or bus, rupanya, drive dari kedah tp ada temanlh..dato' jamil and wife and irfan anak dy..well, they sleep a night here..huhu..then, aku jamu lah sup ayam ku and also goreng syur bendi,letak udang as a perencah and also ikan bakar..ada jugaklah lauk lain yg dipanaskan..huhu..lapar punya pasal, sup ayam tu habis dgn jayanya..letak kentang je pun sbb carrot n salari lupa nak beli..hehe..terlupa...then, jamu teh tarik juga..nk minum panas kan..and suddenly, masa tu ak tgh tgk tv and baba panggil and dato' jamil ckp sdp sha masak ni..nak x jdi lecterur kat Insaniah ( Kolej Universiti Insaniah,kedah) KUIN?course hotel and management?hahahahahha..gile terbeliak mata aku...hahahhahahha..lawak giler..sbb course tu baru di offer..hello...lari dari bidang kot..hahha..tgklah..K.I.V dulu..ngee~~entah betul entah tidak..saje nk bgurau kot..and aku ckp, lari bidang tu unce..political science to hotel and management..haha..no hush! sgt lawak..akn ku ceritakan kt ummi and akk lps dorang balik nnt..heheh..sgt lwak..ada ciri2 ke nk jd lecturer??oh no! giler lah..xda ciri2 pun..what ever it is..we'll see..future, xda sape boleh ramal kan..yeah ;)

his life..


Nama : Shahrul Anuar Bin Zain
Nama Artis : Anuar Zain
Tarikh Lahir : 15 Februari 1970
Anak Ke : 2 Dari 5 Beradik
Bintang Zodiak : Aquarius
Kerjaya : Penyanyi & Berlakon
Makanan Kegemaran : Berubah-ubah mengikut selera
Minuman Kegemaran : Teh Tarik
Warna kesukaan: Perang, biru, kelabu & merah
Idola : Ayah saya sendiri
Penyanyi Kegemaran: Ziana Zain, Dayang, Siti Nurhaliza, Whitney Houston & ramai lagi
Pelakon Kegemaran: Julia Roberts, Amy Mastura, Elly Suriati, Ruth Sahanaya
Wanita Pilihan: Seseorang yang menerima dirinya sebagai Shahrul Anuar bukan Anuar Zain.
Visi Anuar : Mengembangkan karier seni ke peringkat lebih tinggi.

Alamat Surat Menyurat : ANUAR ZAIN NETWORK SDN. BHD.
J7 - 4 - 10 , DESA PANDAN OFF JALAN KAMPUNG PANDAN , 55100 KUALA LUMPUR





Bila ada orang menyebut Shahrul Anuar, tidak ramai yang mengenali si empunya badan. Namun apabila nama Anuar Zain disebut-sebut, ramai yang menoleh, malah ramai yang mengenali jejaka laris ini.

Anuar Zain dilahirkan pada 15 Februari 1970. Anuar Zain memulakan karier sebagai penyanyi dan penghibur sejak di bangku sekolah lagi. Pada awal usia kanak-kanaknya, Anuar Zain telah mampu pergi jauh mencipta nama besar di dalam industri muzik negara. Bergandingan dengan rakan seperjuangan Elina, mereka kemudiannya berjaya menjulang lagu yang masih melekat di ingatan semua orang, Kain Pelikat.

Berkat keindahan lagu Kain Pelikat, Anuar dan Elina melangkah lebih jauh lagi di dalam bidang nyanyian sehinggalah mereka remaja. Salah satu lagu popular di usia remaja mereka adalah Kesan Kelukaan. Lagu ini masih lagi berkumandang di corong radio Singapura. Lunak suara dan mantapnya gandingan mereka membuahkan hasil yang baik. Nama Anuar Zain dan Elina sentiasa meniti di bibir masyarakat, di antara penyanyi duet yang berjaya ketika itu. Namun entah kerana apa, gandingan mereka menyepi dan terus menyepi setelah bertahun-tahun bersama.

Anuar Zain kemudiannya mengambil keputusan membawa haluan diri dengan menyertai Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) sebagai Peramugara. Luasnya pengalaman Anuar bersama MAS, begitu juga luasnya peluang untuk Anuar memulakan semula langkah yang terhenti. Sesekali memenuhi undangan nyanyian jika ada kelapangan membuatkan Anuar terfikir untuk kembali ke dunia seni hiburan. Berkat keazaman Anuar, dan rindu yang mencengkam terhadap bidang nyanyian, mempertemukan Anuar dengan peluang yang dinanti-nantikan selama ini.

Anuar memulakan langkah pertama dengan menandatangani kontrak bersama Warner Music Malaysia, dan berjaya menghasilkan sebuah album yang berpotensi besar untuk menakluk industri yang berlabelkan namanya sendiri ‘ANUAR ZAIN'. Setelah sepuluh tahun menyepikan diri, album pertama yang muncul pada tahun 1998 boleh dikatakan sebagai ‘come back' Anuar Zain ke dalam industri seni yang penuh cabaran. Memuatkan lagu-lagu berirama segar seperti ‘ Bila Resah, Tangisan Naluri Jangan Bersedih Lagi dan Musim Berlalu, berjaya menaikkan semula nama Anuar Zain di dalam industri seni. Namanya mula bermain di bibir para peminat dan pendengar. Pendengar yang dewasa bersama Anuar Zain, mula teringat kembali detik-detik awal pembabitan Anuar di dalam industri.

Dengan kehebatan vokal dan kekuatan Anuar Zain sendiri, pada tahun 2000, Anuar telah dinobatkan sebagai ‘Artis Baru Terbaik' melalui Anugerah Industri Muzik (AIM)'99. Anugerah ini adalah pakej untuk Anuar melangkah lebih jauh lagi di dalam bidang seni.

Namun pedih dan peritnya beban yang digalas Anuar untuk tidak mensia-siakan anugerah yang diterimanya, memaksa beliau untuk terus meninggalkan dunia penerbangan. Beliau serius untuk menjadi penyanyi dan penghibur di dalam industri muzik tanahair. Dari situlah bermulanya langkah Anuar untuk memantapkan kedudukannya sebagai pendatang baru dunia seni.

Seni dan kontroversi tidak dapat dielakkan. Setelah lama berlindung di bawah naungan Warner Music, berlaku perselisihan antara Anuar dan pihak syarikat rakaman yang menyaksikan Anuar meninggalkan Warner Music atas alasannya yang tersendiri. Anuar kemudian meneruskan usahanya secara sendirian sebelum kemudiannya dilamar oleh syarikat rakaman Synchrosound Music Sdn Bhd. Dibawah label baru ini, Anuar mengharapkan kejayaan untuk kerjaya seninya. Dengan semangat yang kuat dan kerjasama baik antara mereka, Anuar berjaya menghasilkan satu album penuh yang cukup berkualiti pada ketika itu. Anuar mempertaruhkan lagu-lagu ‘killer' seperti Keabadian Cinta, Semua untukmu dan Mungkin yang sehingga kini masih sering diputarkan di corong-corong radio tempatan.

Penangan Anuar pada album kali ini berbalas apabila lagu ‘keabadian Cinta menerima anugerah lagu terbaik AIM. Seterusnya selepas itu, satu demi satu anugerah berada di genggaman Anuar Zain. Antara anugerah yang berjaya dicapai adalah, anugerah Penyanyi Lelaki Terbaik ( AIM'99), Anugerah Personaliti hiburan ( APH'02), Vokal Lelaki Pilihan ( AE'03) ANUGERAH ERA 2005 (ae'05), Penyanyi Lelaki Paling Popular (APM'04), Artis Lelaki Popular ( APM'05 ) dan banyak lagi yang memberi semangat kepada Anuar Zain untuk terus bertapak di dunia seni hiburan.

Hanya menghasilkan satu album penuh bersama Synchro, Anuar berpatah arah dan berkeputusan untuk memecah kontrak rakamannya. Anuar kemudian meneruskan kerjaya dan bergerak solo mengembangkan sayapnya sebagai penyanyi lelaki pilihan pada ketika itu. Penarikan diri Anuar daripada syarikat rakaman Synchro memeranjatkan semua peminatnya. Bagai satu kekesalan apabila Anuar memilih untuk bersendirian tatkala namanya masih menjulang naik. Namun Anuar punya alasan sendiri untuk berlaku demikian. Anuar membuktikan walaupun hanya bergerak sendirian tanpa album, Anuar mampu menitip kejayaan peribadi. Anuar masih menjadi pilihan penaja-penaja untuk membuat persembahan sempena minggu setiausaha, malah menjadi artis favourite untuk menjayakan program setahun sekali ini.

Kepercayaan penaja kepadanya membuatkan nama Anuar tidak hilang dari sebutan. Mendendangkan lagu-lagu yang ridak lapuk diingatan dan tak bosan didengar, Anuar menanam janji buat peminatnya, apabila dia sendiri mengumumkan akan menghasilkan album tidak lama lagi. Khabar angin yang tersebar luas memberi ‘hint' kepada semua pemerhati industri bahawa Anuar bakal keluar dengan album baru yang tidak 100% buatan tempatan. Anuar sering dikhabarkan berulang alik ke Indonesia untuk mencari material bagi album barunya. Namun kerana terlalu lama berita itu kedengaran, soseh-soseh orang ramai dan peminat mula lesu dan semakin terlupa tentang war-war penghasilan album barunya.

Anuar masih terus menghiburkan peminat dengan lagu-lagu terdahulunya. Nyata kesungguhan Anuar dan kemesraannya melayani peminat membuatkan Anuar sentiasa disenangi.

Sehinggalah hanya selepas lima tahun bergerak sendiri tanpa album, Anuar mengejutkan industri seni dengan penghasilan album ketiganya berjudul ANUAR ZAIN yang rata-rata pemilihan lagunya dan juga penglibatan komposernya adalah bukan dari komposer tempatan.

Kontroversi melanda apabila Anuar dituduh membelakangkan karya tempatan dan mengagungkan karya luar. Anuar tegas membalas tohmahan tersebut dengan rasa rendah diri. ‘ Muzik adalah universal', katanya. Ia perlu dihayati oleh semua orang.

Dan kerana positif Anuar terhadap penghasilan albumnya, Anuar menutup mulut-mulut orang yang tidak senang dengan keputusannya dengan kejayaan albumnya meraih anugerah platinum setelah hanya 2 bulan dipasarkan tanpa promosi menyeluruh. Kekuatan vokal Anuar nyata menyerlah apabila lagu Lelaki Ini berjaya disampaikan dengan begitu baik sekali. Album ini kemudiannya mendapat kritikan membina dari wartawan hiburan dan pemerhati seni justeru mengendurkan ketegangan kontroversi yang melanda. Album kali ini memang berbeza. Antara album terbaik yang terhasil sepanjang 2007 ini. Menduduki carta teratas radio, Lelaki Ini kemudian dilanda konterversi sendiri apabila dikatakan punya persamaan dengan lagu tema sebuah telenovella Philipina. Namun kontroversi itu tidak terus menghantui Anuar apabila tanpa diulas, ia hilang sendiri ibarat daun kering yang gugur ke bumi…

Album terbaru ini memuatkan 10 lagu berhantu yang antaranya seperti ‘Lelaki Ini, Ketulusan hati, Jangan Pernah lagi, Teman Terulung, Kau Bunga Cintaku dan banyak lagi. Ternyata kualiti album ini amat berbeza sekali berbanding album terdahulu. Anuar memuatkan 8 lagu balada dan hanya 2 lagu rancak yang semuanya memenuhi selera peminat-peminat yang telah lama menunggu kemunculan album istimewa ini. Benarlah kata Anuar, album kali ini benar-benar menceritakan kemahuan dirinya. Mempunyai ruang untuk memilih lagu sendiri, adalah advantage pada Anuar. Hasilnya…. NAH!!! Sebuah album yang sangat berkualiti pada tahun 2007.!

Belum reda kontroversi albumnya, Anuar sekali lagi dilanda kontroversi apabila Syarikat Rakaman Synchrosound bertindak menyaman beliau kerana memecah kontrak. Kes ini telah memulakan prosidingnya di mahkamah. Anuar membuat permohonan balas untuk membatalkan saman itu atas sebab tidak ada sebab munasabah untuk meneruskan saman tersebut. Pihak Synchro seperti bermain tarik tali apabila tidak pernah sekalipun menghadirkan diri ke mahkamah untuk membuat tuntutan.

Anuar kemudiannya menutup kontroversi tersebut apabila mahkamah memutuskan dan membenarkan Anuar untuk membatalkan saman kerana pihak menuntut tidak menunjukkan minat untuk meneruskan tuntutan dan kes.

Kini Anuar semakin rancak dengan promosi albumnya dan meneruskan kerjaya seninya dengan penuh keikhlasan demi peminat yang tak pernah jemu menanti kemunculannya. Anuar Zain sering menjadi tumpuan utama di dalam setiap persembahannya. Anuar mampu tersenyum lega dengan perkembangan album dan dirinya kini… 2007 menjadi saksi kejayaan Anuar di dalam bidang seni suara……………….

Menjadi harapan semua peminat agar Anuar Zain dapat terus bertahan di dalam dunia seni hiburan yang penuh dengan dugaan, cubaan dan kontroversi yang tidak berpenghujung………

Semoga berjaya Anuar Zain…!

I'm a big fan of him!




Yes..anuar zain is my favorite singer ever..huhuhu...sangat kagum dgn bakat yang dia miliki till now and his voice is always the sam and his tone of his voice mengalakan marc Anthony..yuhuuu..and boleh dikatakan semua lgu amat dikegamari selain the lyrics is sooooooo nice and touching and always make my hearts melt ever! eventhough kawan2 pun mcm x suka kan anuar zain, tp xtau lah kenapa..di Malaysia ni rasanya lelaki yg mempunyai suara begitu hnya dia sorang kot melainankn fazli zainal and hazami which suara dorang macam sopranos punya penyanyi kan..do visit his website..

and yet memang if klu show dia mm x pernah mengecewakan..mmpunyai pengalaman jugak menghadiri rakaman konsert dia di rtm, dulu lah..x silap last year punya rakanman utk hari raya..anuar zain and ziana zain..rakaman lah paling best wlaupun lama nk kena tggu kan yg best nya sbb boleh interact with them actuall and they so no and sangat2 peramah with the fans..they should be kan..since high school xda lah fnatika sngt, tp masa start lagu semua untuk mu and pergh goes on lelaki ini and that;s the point i'm fallin in love with his voice ever..huahua..saje nk berkongsi minat..once a while, u guys should sit alone and listen all his songs and pay attention to his lyrics..

~~JANGAN BERSEDIH LAGI~~

Kekasihku jangan bersedih lagi
Keringkanlah titisan airmata di pipi
Kekasihku tabahkan hatimu
Sekalipun tak pernah terduga
Halangan yang melanda
Melenyapkan impian bersama
Jangan dikesali atas apa yang terjadi
Mungkin rahmat sebaliknya
Membuahkan bahagia

Kekasihku aku tahu
Kita sama saling percaya
Tidak pernah ada dusta
Kasih antara kita
Jangan berduka
Jangan berdendam pada sesiapa
Bersabarlah menerima
Segala-galanya dengan redha

Mungkin suatu hari
Kita akan bersama lagi
Aku masih mengharap
Segalanya kan berulang semula

one of my fav songs..huhu..best!

~~SEMUA UNTUKMU~~

Dengarlah bisikan angin bayu
Dengarklah bisikan ooo hatiku
Bagaikan sebuah melodi cinta murni
Semua adalah untukmu
Walaupun dalam lautku selami
Walaupun tinggi gunungku daki
Ku rela tempuhi rintangan yang ada
Semua demi cinta suci

( korus )
Tanpa dirimu hidup tak bererti
Tahukah kau cintaku murni
Jangan kau pergi
Dirimu tiada ganti
Harapan yang ada
Tersemat di jiwa
Semoga kau sentiasa di sisi

Usah kau ragui keikhlasanku
Usah kau ragui oh hasratku
Kuserah seluruh jiwa dan cintaku
Semua adalah untukmu

( korus )
Tanpa dirimu hidup tak bererti
Tahukah kau cintaku murni
Jangan kau pergi
Dirimu tiada ganti
Akan ku berjanji oh aku berjanji
Semua adalah untukmu

Tanpa dirimu hidup tak bererti
Tahukah engkau cintaku suci dan murni
Jangan kau pergi
Dirimu tiada ganti
Akan ku berjanji oh aku berjanji
Segala harapan tersemat di jiwa
Semoga kau sentiasa di sisi

does'nt mean that lagu ni di tujukan utk kekasih what so eva..for this song i dedicate to my families and my wgnians friends!!

do listen to it..

Days~~





huhu...alhamdulillah..bru sekarang dpt ku merepeks di blog ini..even dh nk malam kan (mmg dh mlm pun) huhu..hari ni agak sibuk skit..bukan sibuk buat ap, tp menyibukkan diri dari kebuhsanan..biasalah, cuti2 ni xtau nak buat ap..so, bgun pagi and terus mandi..breakfeast,reading newspaper, watcjing tv and cleaning up the mess in my room..huhu..utk peratama kalinya lps 2 tahun x kemas bilik yg betul2 kemas..bnyak jugak barang2 yg ku buang..first, buku2 skolah since form 5...buku tulis lah yg bnyak..yg conteng2 bagai..huhu..gossip2 masa kat sekolah dulu..ponteng class..then dh lah ponteng g lepak pulak kat bilik kaunseling..bgus betul..haish! sungguh bertuah btul aku ni kat skolah..lepaks2..adoilah..juz let it be memories..then, slip2 xm SPM n PMR pun ad lg..huhu..seruis memory giler lah klu igt balik...anyway, then buku2 msa belajar kat sekolah agama dulu,kt madrasah..tp masih lagi elok dlm simpanan..huhu..kitab2 tu mmg x buang..sayang kot..walaupun dlm bhasa arab, tp ots meaningfull..then, notes2 yg x paki masa di matrix..dgn selambanya aku membuang..dlm 2 plastik samaph hitam jgklah barang2 nya..giler bnyak..then with al the magz..huhu..giler lah..and the best part is, barang2 yg diberi oleh kekasih lama ku dulu..yuhuu~~ rupanya ada lg ek..almost 2 years ut not in my life dude! here he comes today!!aish..tnpa sedar yg i'm still keeping all his stuff yg dy pnh bg..thank God ak dh xda feelings kat dy..then, terimbas jugaklah all the memories dgn dy..but anyway, nuting that should be proud of juz a feeelings of heartbreak for like 2 years and for the 10month earlier agk trun menadak berat ku kan..bagus jugak mcm tu.and tetibe after 2 years ni im being chubby as i always be kan..ok, back to the story, lps tu ada lh terselit surat2 cinta and madah2 puisi wat so eva la kan macam " i akan ttp sayang u sampai bila2..u always be in my heart" then the most sweetest thing is " we will always be together...i dun care what ppl say, i just wanna be with u" pergh! ayat terbaik..tp tulah, not for long kan..biarlah..yang dh lepas tu, lepaslah..buat apa nk sakitkan hati...barang2 tweety which is im so in to it! mmg xleh bla...ni bkn baby yg minat ni giant baby yg minat tweety..it's cute kan..alololo..comel je ;) hehe..i like it very very very much!cd tweety, sticker tweety and the tshirts too.bantal pun still dlm simpanan..brg2 lain boleh buang but not the tweety..cian kot..hehe..sbb comels sgt..huhu..then ade lah brg2 lain which is yg amat menyentuh hati its the ring.the couple ring that we bought together and di sarungkan at time square..tingkat 9..yuhuu! ingat lagi..mstah ingt..he's the one and only yg aku bercinta pun..lps dia mmg dh xda sape dh..haha..mls lh..x sampai seru lg kot..klu dh sampi, tu..xtau lh kan..hehe..agk lama jugak mengemas..almost 3 hours...mop, sapu and lap tingkap..yg x bestnya, aircond rosak! so, sangat pnas..agknya trun 5 kg kot..peluh giler..rasa mcm mandi jer..hahha..basah baju..adoilah..best jugak mengemas..sambil tu belek2 gmbar masa zman kanak2..just wearing diapers and run ito the house without knowing that ur picture its been taken..haha..so much fun.kan best klu boleh rewind je kan ;)

Inikah~~

xtau dh nak bg title ape..yg pasti hari2 ku pd hari ini sgt lH Biasa..membelek2 laman web yang ada dan juga melayari youtube utk melihat dan mendengar alunan muzik anuar zain ku..haha ( sgt perasan) oh ya!sebenarnya dh agk lama jugak ah dok membca artikel2 yg ada kan dalam website tu and sgt best kn sampi leka baca..yelah..masa ni lah dpt nk langut depan laptop ni ha lelame tnpa gangguan sesiapa..mata pun x ngantuk lagu.haish..entahler.dlm duk menaip ni kan, kdg2 ada terlintas jugak kan, sapelah aku ni di masa akan dtg..memanglah aku ttp aku tp, akan menjadi apa?dimana?dgn siapa?buat apa?bgaimana rupa aku nnt?aku keja apa and bla bla bla..sbb apa yg aku plan sblum ni, x pernh ade yg jadi..tp ada jugaklah yg menjdi cuma x sebnyak plan aku yg x jadi tu..huhu..td dpt panggilan dr seorng shabat ku yg aku syg ni..(syg ke??)huahua..ada bnyak benda yg tersirat and yg tersurat..biasalah, member tgh down and complicated and sedri x tau apa yg dia rasa...payah kan?! biasalah..manusia...kadang2 lupa sikit diri tu and kewarasan tu yg penting..tp td mmg sengal btul member aku ni..biaslah mengelarkan diri nya Doktor Cinta ( tp x bercinta pun ;P) haha..dia mmberikan pndangan beliau lh kn terhadap kawan aku yg sorg lagi..biaslh, nasihat menasihati di antara sahabat2 kan..
haish..beginilah dunia...tempuhi nya dgn sabar..overall hari aku ini sangat ok and alhamdulillah semoga sentiasa di permudahkan yer ;)
dan sudah bersedia utk meng log out kn diri aku disini n juga facebook..huhu..nau tidor sudah and masih lg x pasti apa yg mau dilakukan besok.yg pasti..kerana diriku begitu berharga ( pinjm sat tagline ni ;))
sambung nnt yerk..undur diri dulu :)

CINTA vs SUKA ( 100% dr iluvislam.com)

Cinta vs. Suka
www.iLuvislam.com
oleh: nuQman

Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan berdegup kencang.
Tapi di depan orang yang kita suka, hati kita akan gembira.

Di depan orang yang kita cinta, musim sentiasa berbunga-bunga.
Di depan orang yang kita suka, musim itu cuma berangin sahaja.

Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta, kita akan kaku.
Jikalau kita melihat mata orang yang kita suka, kita akan tersenyum.

Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk berkata-kata.
Di depan orang yang kita suka, lidah bebas berkata apa sahaja.


Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi malu.
Di depan orang yang kita suka, kita akan tunjukkan imej yang sebenar.

Kita tidak boleh merenung mata orang yang kita cinta.
Tapi kita selalu merenung mata orang yang kita suka.

Bila orang yang kita cinta menangis, kita akan turut menangis.
Bila orang yang kita suka menangis, kita akan membuat dia gembira.

Perasaan cinta bermula dari kata.
Perasaan suka bermula dari telinga.


Jadi, jikalau kita berhenti menyukai seseorang yang kita suka. Umpama kita membuang telinga kita. Tapi jika kita cuba menutup mata. Cinta berbuah menjadi airmata. Setiap orang akan mengalami ini dalam hidup mereka.

Cuma fikirkanlah bersama-sama siapa yang anda cinta.


* suka baca ni..sebab..ntah..rasa suka pulak baca..hahha..anyway, renung2 kanlh..ttpi jgn smpai melalaikan diri ye sahabat2 sekalian ;)

Yang menarik bagi ku ;)





Di Mana Cantiknya Seorang Wanita?
www.iLuvislam.com
oleh : zatyrainz


Mungkin pada sepasang matanya yang hening yang selalu menjeling tajam atau yang kadang kala malu-malu memberikan kerlingan manja. Boleh jadi pada bibirnya yang tak jemu-jemu menyerlahkan senyuman manis, atau yang sekali-sekala memberikan kucupan mesra di dahi umi juga, ayah, suami dan pipi munggil anak-anak. Atau mungkin juga pada hilai tawanya yang gemersik dan suara manjanya yang boleh melembut sekaligus melembutkan perasaan.

Sejuta perkataan belum cukup untuk menceritakan kecantikan perempuan. Sejuta malah berjuta-juta kali ganda perkataan pun masih belum cukup untuk mendefinisikan tentang keindahan perempuan. Kitalah perempuan itu. Panjatkan kesyukuran kehadrat Tuhan kerana menjadikan kita perempuan dan memberikan keindahan-keindahan itu. Namun, betapa pun dijaga, dipelihara, dibelai dan ditatap di hadapan cermin saban waktu, tiba masanya segalanya akan pergi jua. Wajah akan suram, mata akan kelam. Satu sahaja yang tidak akan dimamah usia, sifat keperempuanan yang dipupuk dengan iman dan ibadah.

Anda ingin lebih cantik dan menarik??

# Jadikanlah Ghadhdul Bashar (menundukkan pandangan) sebagai "hiasan mata" anda, nescaya akan semakin bening dan jernih.

# Oleskan "lipstik kejujuran" pada bibir anda, nescaya akan semakin manis.

# Gunakanlah "pemerah pipi" anda dengan kosmetik yang terbuat dari rasa malu yang dibuat dari salon Iman.

# Pakailah "sabun Istighfar" yang menghilangkan semua dosa dan kesalahan yang anda lakukan.

# Rawatlah rambut anda dengan "Selendang Islami" yang akan menghilangkan kelemumur pandangan lelaki yang merbahayakan.

# Hiasilah kedua tangan anda dengan gelang Tawadhu' dan jari-jari anda dengan cincin Ukhuwwah.

# Sebaik-baiknya kalung anda adalah kalung "kesucian".

# Bedaklah wajah anda dengan "air Wudhu" nescaya akan bercahaya di akhirat.

*petikan dari e-mel yg dikirimkan oleh seorg sahabat


Petikan ini diambil dari iluvislam.com..ingin kongsi bersama2 sahabat yang lain ;)

iluvislam.com

huhu..silalah rajin2 kan tangan tu untuk singgah ke iluvislam.com..best jugak dlm tu kan..huhuhu..biasalah..ni nmanya buhsan yg teramat kat umah ni..mati kutu dh nak buat apa..hehhe..cite2 yg menyentuh hati and perasaan ku ini..chewah ;) hehehe..okes2..nak baca cerpen2 yg terdapat di dalam website ini ya! sambil dgr lagu yg dinyanyikan oleh anuar zain with the koleberasi bersama artis2 lain menyanyikan lagu " dimanakah ibu dimanakah ayah..boneka kah atau manusia" huhu..tgk video klip lg x samapi hati..lagu yg dicipta khas untuk program apa ntah..dh lupa..tp utk pembuangan bayi ni lah..huhu..haish! manusia2..tau x baby tu comel??????huhu..memanglhkan..nama pun baby..(apa lh aku melalut ni)..ok2..nk sambung bacaan ..

Berikan ku Kekuatan Mu~~





Sudah hampir setahun aku memakai tudung. Dan selama setahun juga soalan dan kata-kata ini diajukan padaku:

“Wah, dah bertudung! Kenapa kau bertudung?”.
“Apa mimpi kau bertudung?”
“Baguslah kau dah insaf, macam poyo!”.
“Macam baik sangat pakai tudung.”.
“Aku rasa kau lagi cantik tak bertudung”.
“Bertudung bukan untuk orang kampung je ke?”

Macam-macam kerenah telah ku jumpa, tapi paling best sekali yang berkata begini pada ku,
“Baru MASUK ISLAM ke kak?”.

Dan kenapa aku memilih untuk bertudung? Biar aku kongsikan bersama mengapa aku bertudung.


Peristiwa Pertama

Hampir setahun lalu, aku duduk berhampiran tingkap, memandang ke luar. Aku melihat burung-burung yang berterbangan dan awan yang biru di kaki langit. Tiba-tiba hatiku berdetik, kalau suatu hari nanti jika aku ditimpa masalah macam mana ye? Adakah kawan-kawanku akan bersama denganku? Atau mereka akan menjauhkan diri?

Hampir sejam aku memikirkan jawapannya. Dan dengan itu, hatiku berdetik, apabila aku dilanda masalah, kawan-kawanku mungkin lari, tetapi Allah sentiasa bersamaku. Dia sentiasa bersama hamba-hambanya.



Peristiwa Kedua

Aku membaca sebuah berita kematian. Seorang pemuda, yang lebih muda dariku, meninggal dunia (sebab kematian tidak diingati). Hatiku berdetik, bagaimana aku kelak di dalam kubur, pasti aku diazab dengan azab yang paling pedih. Kerana amalanku tidak sebagus mana.


Peristiwa Ketiga

Aku melihat berita di televisyen. Kisah seorang remaja wanita yang rosak akhlaknya. Aku melihat, ibubapa remaja tersebut menangis semahu-mahunya megenang perilaku anaknya. Aku menjadi sebak. Lantas terdetik di hatiku, bagaimana anakku kelak, akan beginikah sikapnya nanti?

Rentetan-rentetan ini yang membuka hatiku untuk bertudung. Agar aku mendapat keredhaan Allah. Apabila aku bertudung aku merasa ketenangan. Ketenangan yang ku cari selama ini. Diriku tidak sempurna mana, kerana aku insan biasa, yang punya kelemahan, yang punya kekurangan. Aku masih memperbaiki kelemahan diri. Dekatkanlah diri dengan penciptamu, kerana di situ ketenanganmu. Peganglah pada tali yang satu, tali agamamu, kerana tali agamamu tidak akan putus dan ia akan membantumu.

Jadi selepas ini, aku berharap tidak akan ada lagi yang bertanya mengapa aku bertudung. Sebaliknya, ucapkanlah Alhamdullilah apabila melihat perubahanku.


*Sumber: Dipetik Daripada Blog Penulis


ambil dari www.iluvislam.com...

berikanlahhamba mu ini kekuatan utk aku terus istiqamah dalam apa yg aku lakukan ini~

Renungan bersama~~

Ada Apa Dengan Solat Berjemaah?
www.iLuvislam.com
Oleh: ieman raudhah*
Editor: b_b



Orang muda selalu bercakap mengenai cinta. Ada apa dengan cinta? Cinta digambarkan sebagai perasaan yang membangkitkan semangat, lantaran bersatunya dua jiwa. Adapun kita bukan nak berbicara panjang tentang cinta orang muda. Namun, masih lagi berkait tentang cinta. Cinta yang lahir akibat mengikut petunjuk nabawi. Kemanisan yang dapat dikecapi dengan melazimi solat berjemaah.


Lazimnya, apabila solat jemaah dilakukan, bahu si kaya dan si miskin bersentuhan, lutut anak muda bergesel dengan lutut si tua, tapak kaki orang besar bertemu rakyat biasa, justeru membangkitkan ikatan cinta persaudaraan yang penuh rahmah dan berpanjangan. Sememangnya telah didoakan oleh para malaikat atas orang yang berniat melakukan solat berjemaah dengan rahmah dari Allah. Sebagaimana yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. katanya,

''Rasulullah s.a.w. bersabda: Solat seorang lelaki dalam jamaah itu dilipat gandakan pahalanya melebihi solatnya di rumah secara bersendirian-munfarid-atau di pasarnya dengan dua puluh lima kali ganda'' (Muttafaqun 'Alaih).

Bila mana kita tinjau teori fizik, kajian sains mendapati sentuhan yang berlaku antara tubuh kita dengan tubuh ahli jemaah yang lain yang berada di kiri dan kanan kita, akan menstabilkan kembali cas-cas yang diperlukan oleh tubuh. Ia berlaku apabila cas yang berlebihan-sama ada negatif atau positif akan dikeluarkan, manakala yang berkurangan akan ditarik ke dalam kita. Semakin lama pergeseran ini berlaku, semakin seimbang cas dalam tubuh kita. Semakin segar setelah melakukan solat berjemaah adalah nikmat dan rahmat bagi yang percaya dan menyerah diri kepada Allah.


Justeru itu sahabat... Tidak pelikkah kalian dengan bilangan umat Islam yang ramai mencecah 6.5 billion, saudara Islam kita di Palestin masih dicabut maruah mereka, bumi kita Palestin dan negara-negara tinggalan empayar Islam satu ketika dahulu yang masih tidak dapat dikuasai kembali, ummat Islam yang dirampas hak mereka di Thailand, sistem Islam yang direndahkan di Turki, dan saudara Islam China yang dibunuh? Lalu tidak hairanlah masalah yang melanda ummat Islam pada hari ini sehingga tercabut kegerunan musuh Islam adalah kerana kita semakin jauh dengan unjuran nabawi - we have quantity but not quality. Sehingga akhirnya kita jauh dari rahmat, kasih sayang dan pertolongan Allah (nauzubillahiminzalik).


Oleh itu, sahabat yang dirahmati Allah sekalian, marilah kita sama-sama menghayati sekecil-kecil tuntutan nabawi ini, solat berjemaah agar Allah mengasihani kita. Di samping solat jemaah, berperananlah dengan mula memperbaiki diri dan keluarga dengan kefahaman Islam yang sahih dan murni menurut petunjuk nabawi agar kemanisan cinta sejati dapat kita kecapi!


Solat itu tiang agama,
Wajiblah kita menunaikannya,
Saat disoal di akhirat sana,
Solat itu yang utama.

Teruskan usaha mengenal pencipta,
Kemanisan iman nikmat tak terhingga,
Moga istiqamah setiap masa,
Kelak Allah beri balasannya.

Me as a fanatic fan of Anuar Zain ;)




lagu yg menyentuh perasaan ku..sbenarnya semua lagu yg best! tapi ini yg paling high rating utk ku ;)

Apa lah nak jadi??haish!

Pelajar mati tumpah darah~~( Metro )

KOTA BHARU: Seorang pelajar lelaki sebuah sekolah menengah agama di Pasir Mas, dekat sini, panik apabila teman wanitanya tiba-tiba rebah dan pengsan dipercayai akibat keguguran yang menyebabkan pendarahan teruk sebelum meninggal dunia di sebuah resort di Pantai Cahaya Bulan (PCB) di sini, semalam.
Difahamkan, mangsa yang juga pelajar tingkatan lima Sekolah Menengah Sultan Ibrahim (1), Pasir Mas, pergi ke resort berkenaan dengan membonceng motosikal ditunggang teman lelakinya, kira-kira jam 9 pagi.

Sebaik tiba di resort berkenaan, teman lelaki mangsa yang juga berusia 17 tahun, mendaftar masuk sebuah bilik di situ, namun difahamkan, sejurus tiba di depan bilik itu, gadis terbabit ‘tumpah darah’ teruk dipercayai akibat keguguran.

Panik dengan situasi dihadapi itu, teman lelaki mangsa memaklumkan kejadian menimpa teman wanitanya kepada seorang petugas di kaunter penyambut tetamu resort berkenaan untuk mendapatkan bantuan.

Pemuda berkenaan dikatakan memberitahu teman wanitanya pengsan dalam bilik, namun apabila diperiksa, gadis terbabit didapati sudah meninggal dunia.

Sumber memberitahu, pekerja resort yang bergegas ke bilik berkenaan menemui mangsa dalam keadaan terbaring dengan berlumuran darah di bahagian pinggang ke bawah, lalu menghubungi polis untuk tindakan lanjut

Menurutnya, pelajar perempuan yang mengalami pendarahan serius itu kemungkinan keguguran sehingga membawa kepada kematiannya. Bagaimanapun, setakat ini, usia kandungan gadis berkenaan belum diketahui.

Sementara itu, seorang guru sekolah berkenaan yang enggan namanya disiarkan memberitahu, pelajar itu ponteng selepas dihantar ibunya ke sekolah bersama seorang adiknya, pagi semalam.

“Dia seorang pelajar yang pendiam dan tidak menghadapi masalah disiplin walaupun tidak tergolong sebagai pelajar cemerlang dalam pelajaran,” katanya.

Menurutnya, sepanjang pengetahuannya pelajar terbabit mempunyai perwatakan yang baik dan sering solat berjemaah di masjid serta pernah menyertai kegiatan agama di sekolahnya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Kelantan, Senior Asisten Komisioner II Datuk Amir Hamzah Ibrahim, ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu.

Beliau berkata, pihak polis yang menerima laporan kejadian itu bergegas ke tempat kejadian dan mendapati mangsa sudah meninggal dunia akibat pendarahan teruk.

Katanya, siasatan awal dilakukan mendapati mangsa mengalami pendarahan selepas keguguran dan polis tidak mengesyaki sebarang perbuatan khianat yang mengakibatkan kematiannya.

“Polis sudah menghantar mayat mangsa ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII), untuk dibedah siasat. Setakat ini, polis mengklasifikasikan kes ini sebagai mati mengejut,” katanya..

~~haish..manusia..apa lah nk jadi..sampai begitu skli..ngeri aku baca..adoilah.~~

Advice needed~~

Hola people..todays begin with a new story..baiklah..since i'm new in this blogging stuff kan..need some advice and help how to improved my blog..yelah...den ni bukan reti sangat dgn benda2 ni..tp bila lama2 macam syok pulak nk merepek dlm blog nih.hehhe...tolong ya bagi tunjuk ajar and panduan bg mengupgrade kan blog saya ini..sekian terima kaseh ;)

Bunga Cintaku~~


last but not least, the one and only my favs singer..yes he is..Anuar zain in da House...sblum tidor, ingin skli dgr dia menyani..wlaupun bukan scara life telecast but his voice mmg awesome habis! i like it very much...do listen to it and smoga terhibur kalian semua..

~DIDALAM DIRIKU HANYA ADA SATU CINTA, YG MMBUAT KU BAHAGIA BERSAMA MU~

My Beb~~


ok..done with all the suksis stuff (eventough bnyak lag)..xpelh, later kita story mory yerk..and anyway, in mylife there's important to have frenz kan..mmg ramai kawan2 ki disekeliling ku and im proud of it to have such wonderful peoples surround me..and anyway, since becoming an officially of the uni students, org sllu ckp yg masa skg ni, klu sape yg x pandai jaga diri, mmg akn mengalami culture shocked..alhamdulilllah aku x bgtu kot..aku rasa lah..and anyway..kawan yg baik tidak akn sesekali menceritakan kburukan kta kpd org n kita pun kenalh jaga adab semua tu yerk..when we trust them they need also to trust us and we dont have to believe them 100% if u dun want to kan??that's people do..there comes and go..tp, tulah, x semuanya elok kan..kdg2 apa yg kita sngka baik,rupanya itu yg jahat utk kita dan apabila kita jhat, itulah yg terbaik utk kita..setiap yg di lalaui ada sebabnya..salah kita sendiri kah atau sebaliknya..kita sbg manusia x boleh nak memuaskan hati org lain dan even hati kita sendiri pun kita boleh nak puaskan and apatah lagi apabila org yg kita baru kenali..x semudah itu bukan??pengalaman itu mendewasakan kita..kita ambil yg baik dn lupakan yg kiurang baik..x perlu lah ada perasaan hasad dengki terhadap kawan sendiri walaupun kadang2 hati kecil yg dirasuk oleh syaitan durjana itu kadang mengiyakan apa yang kita rasa bkn? nauzubillah~~ moga2 di jauhkan..
sahabat itu sukar sekali untuk di cari ganti..kita berkawan bukan untuk mencari musuh, tetapi untuk merapatkan ukhwah sesama umat..gaduh tu memang lah adat tp harus ingat. persahabatan yang terjalin itu amat bernilai bukan..sukar untuk di ganti dgn wang ringgit..terima kaseh kpd kengkawan yg sudi bersahabat dgn saya ;) hehe..sesungguhnya diri ini x pernah lari dr kesilapan (mmg sllu buat silap)huhu..tp apakan daya, aku manusia lemah..ingin memperbaiki diri utk menjadi insan yg lebih baik di masa kan datang di sampin di bimbing oleh teman2 sekalian..
kawan2 ku yg amat disayangi: anis tahir- thanx so much for all this years ya..u treat me as your lil sista eventough aku tua sikit dari kau and also do always giving me hope in searching for the right ones and also for sharing every moment that we have together..syg ko sgt beb! then, Khairul Asrar- ur the man that always wanna make me laugh la bro! hehhe...tq jugak kt hg sbb sllu mengejek2 aku yerk and itu akn sllu ku ingat..hehe.. next, Abdul noorazim kawan yg paling senyap yg pernah aku ader..hehhe..gelak tawa mu dan senyum simpul mu menjadi kegemaran dinie..hahha..tunang mu..ngee..hehhe..budak paling diam n pemalu yg pernah aku kenal..hahah..azim2..hehhe..tp, pandai jgk ek ko kenakan aku..hahha and last bust not list Ilmam Faqeh ..huhu..penasihat bg kami2 sekalian..hehhe..(penasihat ker??) hahha..anyway, this men always menasihati kami semua ;P sgt menghargai..bagaimana lah hidup kita semua di masa yang akan dtg?apa akan jadi pada sahabatku WGNians sekalian??oh! gonna miss u guys in 5 years more..huhu..promise nk berjiran kat melaka??haha..that's just a sweet dreams for us!

the new brand~~SILENT DRILL




this is actually a new invention by our troop leader that is afiq..boleh di katakan kami ada lah pencetus yg pertama di malaysia di peringkat universiti..and we proud of it..ia baru saja di tubuhkan pada bulan 12 tahun 2009..nyawa2 ikan lagi ni and alhamdulillah we're working out for our blast night yg akn di adakan pda bulan oktober nnt bertepatan dgn konvokesyen iium..jadi, kami akan mengadakan malam blues and royal dan sekaligus merasmikan penubuhan Silent Drill ini dn kemungkinan akan menjmput beberapa org kenamaan selaku perasmi pd mlm tu..dijemput hadir ya memeriahkan stadium iium pada malam 3 oktober nnt ;)

Activities that have been done~










ni some of the activities masa tahap satu..ni masa krsusu kompas n pandu arah bertempat di johor..ad jgk terselit pict jurulatih ;)

and also ada gambar masa kursus etika di perlis and gmbar kt langkawi xda pulak.then ada bnyak lagi ;)

Tamat latihan~ UM ~



some of the clips of tamat latihan..diambil dari youtube ya all~~huhu..next year,will be my year and the troops!

SUKSIS





Kor sukarelawan siswa siswi pdrm-something like which we can be proud of it..huhu..mcm aku sorang je kot yg proud kan..anyway, sesiapa yg menjoinkan dirinya akan menghadiri majlis tauliah taman latihan yang akn diadakan di universiti2 yg terpilih di Malaysia~~dan itu adala moment di mana secara rasmi nya kami semua telah seamat menjalani majlis graduasi kami..huhuhu..and kami amat berbangga kerana telah menempatkan diri sebahagian daripada Pdrm juga..and kelebihan join suksis ada byak..kmi nelajar menembak, camping and also kawad! which is ramai yg agk x suka kan..tp, as earlier said yg i'm no kinda person who lurve books kan..and anyway, people has their own opinions ryte...this r some of the klips yg ada dlm youtube and the latest tamat latihan punya video di UM pada tanggal 19hb jun 2010

and u guys are invited to gve comments about our kawad activities..sgt best..next sem or next year will be my last service utk suksis and will miss all the routines sbb our life bila start long sem will be hectic ever...setiap pg rabu jam 6.30 kena himpunan pagi and need to wear uniform in the campus and its compulsary..then hari sabtu dr jam 645 pg until 5 ptg adalah waktu kami melepak di padang kawad..and its so penat, tp, apakandaya.its fun ;)and yet, menguatkan tali silaturrahim jugak..banyak kursus2 yg mengkehendaki kami pergi, krsus prtolongan cemas n yg pling best, SMD- seni mempertahankan diri..sebab sensei nya hoot! hehhe..out of topic actually..but then semua tu adalah membantu kami di kmudian hari and kdg2 semngt berkobar2 nk masuk polis..tp, mcm x layak jew..hehehe...biasalah, kriteria sesetengah tu x mencukupi..klu ada rezeki, mna tau boleh join pasukan pdrm and nak sgt menembak! bang bang! the sounds yg agk memeritkan telinga den ni ha...adoilah...semuanya best!

since day one aku masuk ni, huhu..memang agk gerun sbb tgk all the seniors kawad semua, tp kitorg rasa, itu semua as a challenge buat kitorg and sehingga tahap tua, kami makin rapat dlm satu platun and kerjasama itu amat penting ye dalam sesebuah pasukan, jd kami boleh di katakan mendapat pujian dari ketua penyelaras kami n ramai juga yg puji pltun kami agk ok kawad! huhu..tp, kami kena usaha lebih utk masa yg akan dtg dan bila masa kami semua tiba, kami akan lakukan yang terbaik.SKUAD 1 08/09..love u guys!

~~to be continued about SUKSIS~~

Life~~ 2..



Study and study and study..wohooo! pergh...since when pulak kan aku suka~~anyway, people used to say that study life ni lah yg heaven , u dun need to woorie about ur time, no need to worried about traffic jammed, and u no need to stress bcoz of the workload??yeker??rasa mcm sama je lebih kurang..is juz that, student have much time to spend by hanging with frenz, go to the gym, having fun in jog every evening around the hostel, have so much times to do all the stupids stuff..i guess so! itu semuanya bergantung kpd situasi jugak kot..yelah belajar nd kerja adalh 2 benda yg sgt berbeda ya...kita x communicate formally with the people kan, lain lah mcm bila u dh start kerja, so u kena ada tatasusila yg betul la utk di approachkan kpd org lain..and anyway, semua itu pasti kita akn lalui juga ne day..semua akn merasa juga hectic life bila dh bekerja kan..huhu...do the best always get the best..

having frens like them is so fabolous!haha..so best gilerlah!

Life~~


This is life begin since small~~bersama sanak saudara ku..sepupu sepapat ku..and now, kebnyakkan nya sudah beranak pinak..huhu....riuh rendah bila balik kampung..tp, sunyi tnpa kehadiran tok wan and tok som..Al-Fatihah~~ x dilupkan juga buat Arwah P.long,M.long,p.ngah dan P.teh juga..semoga mereka di tempatkan bersama org2 yg beriman~~Amin~~seronok dpt balik kampung x kira lah belah baba or ummi, yg penting semua havoc banget! seronok melayan karenah cousin2 ku and especially anak2 dorng merangkap anak2 saudara gue..mmg cumels belaka..tp, semua yg jadi itu di simpan senagai memro dan kenangan terindah...aku di lahirkan di perlis tetapi di besarkan sepenuhnya di Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan..Bersekolah di SRK ss19 Subang jaya, kemudian, ke Madrasah Darul Mujahidin, Klang, Kemudian di SMK Subang Utama, kemudian di Metro driving academy, matriculasi iium and Finally, welcome abroad uia..yuhuu..this is the place dimana percaturan hidup ku di alam realiti yg sememangnya realiti dari azali, disinilah ku berpijak pada kaki ku sendiri ( memang pun kan, xkn ats kaki org lain pulak)..then disini juga lah ku melihat pelbagai ragam manusia yg berasal dari berbeza negara, berbeza adat dan juga berbeza mazhab..di silah ku menjadi lebih dewasa dlm cuba utk memilih haluan aku yg sendiri dlm memilih jurusan yg ingin di ambil..memasuki dan mempelajari sains politik agk sesuatu yang amat jauh dari fokus aku seblum ni..ingin mengambil komunikasi tp, kerana aku x layak untuk itu, aku memilih untuk ke bidang sains politik dimana agak mengejut buat ummi and baba ku di ats pilihan aku..tp, ini soal diriku, aku harus menanggung kos dan risiko nya nnt..mmg banyak yg aku pikir sblum mengambil keptusan muktamad dan tanpa talian hayat~~

menjadi pelajar dan juga dikelilingi oleh sahabat2 membuatkan aku lebih teruja untuk memulakan hari2 aku untuk keesokannya..

Beginning~


the Begginning of me dalam mencari erti kata kehidupan..sebagai seorang pelajar yang sedang belajar ( memangh tugas nye belajar kan), tidak semestinya kita harus menghambakan diri pada buku 100%..ia sebenarnya terpulang kpd hak individu terbabit..ttp, bagi sya, saya bukan lah yg jenis "book person" spt yg di beritahu oleh ummi saya yg tercinta ;) saya prefer melakukan aktivi yg x membabitkan dgn buku.. dlm erti kata lain, aya telah menyertai KOR SUKARELAWAN SISWA SISWI PDRM..anak buah kepada pasukan polis diraja Malaysia..saya amat bangga kerana telah menyertai pasukan ini dan saya tidak percaya yg saya mampu untuk melibatkan diri dgn aktiviti2 sebegini~~ this is me ;)

New Post!

Salam..and hey all..(as if like people are reading my blog) but..never mind..ok,this

blog is the newest ever after almost 2 years i've been ignored the blog..time has pass

by and yeah, i'm starting to rock on beb! hahha..sengals! anyway.. wah..rindu mau

merepek dlm blig ni..apelah topik yg nak dimerepekkn..baiklah..dimulakan dgn sesi

pengenalan yerk..semua maklum tahu yg blog adalh salah satu bentuk untuk kita

menjalankan aktiviti yg berfaedah dan pada masa yg sama ia adlah ruang untuk kita

mencurah kan minda fikiran kita ke dalam ini blog.yeah! merepeks ku sudah bermula

yeah..hehhe..ok..blog yg terdahulu,yang sudah di deletekan oleh ku, blog dlu banyak

bercerita tentang kisah pahit dan manis sewaktu di zaman muda2 dulu, di zaman matrix

dulu..and now, dua tahun sudah berlalu dan banyk benda yang di lalui dan banyak

benda di iringi dengan gelak tawa dan air mata..tetapi, apa yang pasti, yang berlaku

itu, ada sebabnya dan ada hikmah di sebaliknya.hidup ni kadang-kadang berubah-ubah

dan diri kita sendiri yang harus mencorakkannya..x kiralah mcm mana

sekalipun..walaupun payah, ealaupun senag, semua itu harus ditempuhi dgn apa cara

sekalipun..x ada benda yang mudah and x da benda yang susah...