:: Happy New year peeps ::






Salam..wishing all friends a happy new year eve..di harap dgn kedatangan tahun baru nnti, kita akan sama2 muhasabah diri kita sama2 ye kawan2..

bakal berlabuh beberapa jam lagi dan ingin di senaraikan peristiwa yg akan ku ingati pada tahun 2010..

1- Wgnians troop! its a blessed..




2- Aidilfitri 2010..its awesome and its always be

3- Being blessed from Allah from the changes that i'm looking for...

randomly yg akan di ingati sampai bila2....


dgn ini, di harap kedatangan tahun baru, akan lebih mematang kan diri kita yer ;)

Mohon agar sentiasa di rahmati dan dilindungi daripada segalan anasir2 yang kurang baik...

sentiasa berdoa dan memohon supaya di berikan jalan yg lurus dan di jauhkan dari segala jalan2 kemungkaran dan kemaksiatan..
sesungguhnya bersiap sedialah kita melengkapi diri dn ilmu2 fardhu ain untuk di bawa bekal ke sana...

Hari itu hari yg dimana akan berlaku tanpa kita sedari..

Alhamdulillah dan sujud syukur krn masih lagi diberi peluang utk menghirup udara di bumi Malaysia ;)

Mohon ku agar menjadi tetamuNya sekali lagi..





:: Ku berserah segalanya kepada MU ::

Pemergianmu - Inteam




Dimana air mata akan tewas setiap kali mendengar alunan lagu ini..dan begitu lah hakikat nya..merindukan Kekasih Allah yg sangat agung!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SUBHANALLAH...AKU RINDU.......TAMAN RAUDHAH...............

:: Apa-apa saja ::


Salam...

lama sungguh x bersua...akhir tahun makin menjelang..dan awal tahun akan muncul...sidah bersiap sedia kah aku untuk melalui nya seperti tahun2 yg lepas??

mungkin ya dan mungkin tidak...hidup harus di teruskan...ayat yg slalu du guna pakai..
aku mau kan perubahan...
aku mau kan yg terbaik untuk diri ku..dan aku mau kan kebahagiaan dan kegembiraan buat keluarga ku, teman dan sahabat dan juga yg berada di sekeliling ku..

aku harus berkorban untuk menjadi yg terbaik..dan apasalahnya kalau berkorban untuk ke arah kebaikan dan pd masa yg sama aku akn mendapat ganjaran dan pahala yg berlipat ganda...

apa yg di lakukan bukanlah untuk meraih kan pujian semata2..tetapi haruslah di lakukan dgn niat yg betul...

memerlukan sokongan dan dorongan yg kuat...

:: ALLAH BUKAN MENILAI HAMBA2 NYA HASIL DARI SESUATU YG DI USAHAKANNYA, TETAPI SEJAUH MANA USAHA HAMBANYA TERHADAP APA YG DI INGINKANNYA ITU KERANA HASILNYA ADALAH HAKNYA SEMATA-MATA, SAMA ADA DIA PERKENANKAN ATAU TIDAK..ITU ADALAH KUASA ALLAH..SYURGA ITU MAHAL HARGANYA ::

renungkan ayat ini sejenak..sesungguhnya diri ini ingin mencapai matlamat yg mungkin agak sukar..tetapi mohon di permudahkan segalanya.....AMIIINNNN~

~~ 19 Hadis Nabi mengenai Wanita ~~


1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya.Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab rasulullah, "Suaminya. "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah, "Ibunya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16 Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.
17 Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku
(Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18 Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19 Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

~~AKU~~


Aku bukan seorang penulis yg pandai..

aku juga mungkin seorang yg bijaksana..

aku juga bukan seorang sahabat yg baik..

dan aku juga mungkin seorang hamba Allah yg hanya menumpang hidup di bumi ini..

aku juga mungkin seorang manusia yg hanya mahu di penuhi permintaan nya shaja..

tetapi, cukuplah andai diri ini sendiri dapat cuba tuk mengerti tentang percaturan hidup di dunia ini...

semuanya sudah tertulis di Luh Mahfuz dan sebagai hamba dan insan yg sangat kerdil ini, aku menurut saja perintah dan cuba untuk melaksanakannya walaupun kekadang x mampu utk aku lakukan..aku hanya insan yg lemah...

mengharap percaturan hidup ini akan sentiasa menjadi lebih indah dan sesungguhnya menempuhi liku2 kehidupan dengan lebih matang dan harus lah berfikiran lebih matang..

yg perlu di ketahui, aku bukanlah seorang pujangga yg bijak menyusun kata2 tatabahasa yg indah..aku hanya mampu mencoretkan secebis idea yg lalu di benak fikiran ku..

Finally..


Salam..finally...setelah beberapa minggu bercuti, akhirnya di saa ini aku sudah kembali ke tempat pembelajaran ku di mana tempat yg paling lama aku lepak..hehhe...

so, esok malam baru bermula program kem ibadah kami, kemudian hari khamis IAllah akn ke Melaka utk program yg selanjutnya...

maka, kemungkinan ini ada lah kem kami yg terakhir kerana semua2 kem kami dah pergi sementelah we already senior kan in SUKSIS..

nampaknya, sem depan, kami akan fokus pada kawad senjata..persediaan bagi hari tamat latihan kami semua...

begitu cepat masa berlalu dan alhamdulilla di iringi doa orang tua kami, kami berjaya hampir ke penghujungnya..

tapi, kesedihan akan di termpuhi pada penghujungnya..mengharapkan agar detik2 akhir ini kami semua akan sentiasa gembira dan berharap ini akan jadi kenangan yg kekal abadi selamanya ;P ( jiwang karat la pulak)

but anyway, life too shrt..keep enjoyed it with plenty of amal ibadah and always hope that we'll always in the light and the guidance of Allah...

iAllah..~~





:: The Family ::
::keriangan ini di harap sampai bila2....


love u guys!

Malu..


:: Seketika terfikir sejenak...Malu adalah sifat yg sgt halus bagi seseorg wanita...alangkah indah nya andai diri ini sentiasa terasa malu.....




Andailah diri ku menjadi seperti apa yg di gambar kan ini...

cukup lah manis andai diri ini di sunting oleh seseorg dan dapat membimbing ku kejalan yg di redhai OlehNya...mencintai dan dicintai kerana Nya...

Oh! rindu ku bertandang lagi di bumi anbiya..merindukan segala setiap detik dan saat..

Pengorbanan mu Ya Rasulullah mmg tiada tandinganya..kehebatan mu ya Rasulullah..sungguh....sesungguhnya Kekasih Mu ini Ya Allah mmg tiada tandinggannya..

Subhanallah..Aku rindu ;(

Update...


pergh....sudah lama x menatap bllog ini..bnyak coret2 yang ingin aku coretkan di sini ... bercuti sakan tapi tidak lah sakan mana..menghabis kan sisa sisa hidup di rumah bonda dan ayahnda yang tercinta dan sekaligus menghambakan diri pada yang Esa..

menghabiskan masa dgn menonton KETIKA CINTA BERTASBIH THE SERIES punya lah makan masa yg agk lama..walaupun pd dasarnya di saat aku menulis blog ni, masih lagi beberapa episod lagi yg perlu di langsaikan..

tanggung jawab di rumah x sekali2 di tinggalkan iaitu memasak yg masih lagi aku pikul dan tugasan lain di pikul oleh org yg sepatutnya iaitu pmbantu rumah ku..huhu..

8 hari lagi sisa di rumah dan maka akan masuk ke sekolah balik..melaksanakan tanggung jawab ku sbg anggota beruniform dan kem kali ini ialah kem ibadah..dan destinasi nya kemungkinan di melaka..tetapi aku ikut saja...mana2 pun boleh..

dan untuk pengetahuan. laptop ku masih berfungsi cuma di jangkiti virus yg x tau lah gred berapa..jadi, iyu agk mnyukarkan proses meng update blog...di saat ini janya meminjap lappy baba di mana tuanny tidak ada di subang jaya..maka, bila pulang beliau ke subang, maka lappy ini akan di letakkan balik di atas meja nya..hu..bosan lah hidup ku..nasib baik mau pulang sudah ke sekolah..

mungkin satakat ini shj dulu aku mengupdate kan di sini...

semoga berjumpa lagi nnti..

Assalamualaikum.... ;)

peace no war.... ~~ Love and Fath~~

~~ Raya~~


Salam..

Aidiladha di sambut dgn begitu sederhana pada tahun ini and Alhamdulillah dapat makan ketupan and rendang..pergh..mmg berbaloi sangat..

x dilupakan jgk dgn laksa, makanan tradisi keluarga dan juga sup2 tulang...biasalah, hari raya korban kan..banyaklah daging and tullang2 di makannya...

mmg lps ni weight loss programme lah jawab nya! takut uniform x muat..hehhe...

btw, esok iaitu 20hb akn pulang semula ke Kuala Lumpur dan berakhirlah percutian ku yg sememangnya aku beseronok2 dgn kepulangan ku kampung kali ni sbb dpt lepak dgn sedara mara..

yelah, dh lama xsambut raya kan sama2..chewah ;P

kebetulan, tahun ni ummi x involved dgn majlis kurban kt ofis dia and tahun ni pulak, aku start kursus lambabt..so, aku ada bnyak lagi masa utk spent time aku di rumah hendaknya..

masih buntu fikiran aku memikirkan aktiviti yg nak di lakukan pada musim cuti ni..sbb nya, laptop aku di serang oleh virus!!!!!! mmg dugaan...

maka, x tau lah bila boleh di baiki nya ya..baiklah..sejurus aku sampai KL i'Allah, akan cube meng ' update ' kan apa yang ptut..

ni ada pict yg nak di share kan..hehe..sgt suka pict ni sbb candid dari akak.. di umah m.cik and tgh layan perasaan lah kononnya kan...buang tebiat sekejap ;P






:: new hobby (maybe) ::


ngee~~ melayan perasaan yg tengah sengal..just miss the moment spending tyme with cousins~~


p/s: x reti main pun..juz lagu2 sengal2 boleh lah..hehhe..thanx to aiman sbb bg pinjam jp yerk ;)

~~bersengkang mata~~


sudah jam 4 pagi dan mata ku di paksa lagi utk tidak tidur lagi...

tp, jam 10 td sudah ku rehatkan otaak ku dari pada menerima apa2 maklumat sbb, the brain need rest sometimes..

yaAllah, moga2 dipermudahkan lah segala apa yg kau inginkan terhadap hambamu ini..

jam 9 pagi nnt akan bermula lah peperangan aku dengan pen dan juga kertas..ini adalah paper yg kedua akhir sblum 15hb nnt..lusa je pun..

kemudian habis sudah utk sem ni...

otak berjalan2 mencari agenda untuk di lakukan semasa cuti nnt..3 minggu bercuti..huish..mmgg agk lama kurasakan..

selain daripada muhasabah diri aku ni pada masa cuti, haeap2 akan ada input yg baik hendak nya ;)

huhu..so, dlm masa cuti nnt akn ku cuba berkongsi ilmu tentang apa yg ku pelajari nnt yer ;)




:: macam nak g jalan2..huhu ::
( in tasik kenyir masa ni )

People~~


iya...title nya people sbb mmg dah tak tahu nak letaktajuk apa...mata masih x di pejam and sekarang aku berada di bilik O.R dan waktu sudah menunjukkan jam 4:42 pg dan sebentar lagi aku harus mengejutkan sahabat aku yg sorang ni..
tujuan tak melelapkan mata adalah kerana ingin mengulang kaji pelajaran utk periksa hari ahad dan juga isnin..
tp, aku rasa, setakat ni, mcm tak dah lah aku fokus sgt pun kat buku..kejap2 buka buku lain iaitu "FACEBOOK"..haish....mudah sungguh iman ku tergugat..

bercakap tentang buku ni kan dan berkaitan sama sekali dengan exam akhir tahun ni kan, haish, urut dada je lah~~
bayangkan, mmg banyak lah jarak dari sehari ke sehari paper aku..hadoi..mmg lah best...tapiii.....
macam lalai and banyak sgt main...sesungguhnya diri ini tak adalah genius mana pun..and semestinya saya mmg sangat malas..tak tahulah bila masanya nak rajin..hanya Allah yg mengetahui segalny...

manusia oh manusia!
sempat lagi tadi aku mendownload google chrome..ya, aku baru je pakai google chrome dimana sekarang ni mmg dh berlambak dah yg pakai..hehhe..maaflah, kadang2 malas nak mengambil tahu pun...

sempat membaca artikel2 yg menarik tetapi rasanya baiklah utk simpanan sendiri bukan tak mahu share, cuma macam segan..biasalah..kehidupan seorang wanita kan ;) hehe..tp, tak ada apa yg sangat serius pun..

beberapa hari lagi, hari raya Aidiladha bakal menjelma dan utk tahun ini, kemungkinan kami sekeluarga akan pulang ke kampung and hendaknya perjalanan yg akan kami lalui juga selamat...

kepada rakan2 lain juga, selamat pulang ke kampung dan ingat lah orang yang tersayang ^_^

sentiasa berhati2 di jalan raya..

jagalah kesihatan semasa cuti, jgn makan banyak sgt daging, takut darah tinggi..cuba seimbangkan yerk ;P

Selamat Hari Raya AidilAdha~~

Harapan!!


baru sesaat tadi menerima mesej daripada abg senior ku...andai kata dia membaca blog aku ni, Alhamdulillah...

secara jujur2 nya hati ini sangat gembira bagi pihaknya..apatah lagi kalau diri sendiri yg merasainya kan...

abg senior ku ini amatlah sangt berusaha untuk mencapai cita2 nya iaitu utk menjadi anggota polis and guess what, dia pun pernah ada intention untuk menjadi IGP and masa tu Tan Sri Musa Hasaan still memegang pucuk pimpinan Polis Diraja Malaysia..and Alhamdulillah, sepanjang penglibatannya dalam Suksis ni, dia mmg adalah salah seorang pelatih yg memang sangat terbaiklah! memang superb habis.. memang dia sangat bersungguh dalam menjalani latihan..

and satu perkara yg pelik ialah masa dia stress dia suka berkawad! which is benda yang para pelatih mcm kurang gemar sgt nak buat selalu..dia ni, klu boleh hari2 nak turun padangkawad agaknya..huhu..memang pelik tapi benar..

masih aku ingat lagi, masa tu sem lepas klu x silap which is dia final year and memang dah final sem pun, dia akan meninggalkan UIA and sekali gus akn meninggalkan padang kawadnya..ya, dia mmg suka sgt dgn padang kawad..banyak memori dia kat situ..

then, nak di jadikan cerita, on the last day of kami punya kawad tu, dia ingat tak da lah or nak perhatikan dia kan, padahal ada je mata2 sekeliling yang memerhatikan gelagat dia..cara dia melihat dan menghirup udaea di sekeliling padang kawad tu...mcm lah kita tak nampak air mata dia yang nak menitik tu kan..biasalah, org yang sudah memberikan seluruh jiwa and raga nya terhadap sesuatu and lebih2 lagi minatnya...

maka, berakhirlah sudah cerita beliau di padang kawad..and noe, dia memasuki fasa baru dlm kehidupannya...berkarier and mempunya pasangan hidup..( x kawen lagi tp merancang ke arah itu ) heheh..yes, dia mmg x sabar nk kawen and nak pakai baju NO 1 dress...and lalu bawah pedang! yay!

and he's looking foward to actually!!!! dia baru saja selesai menjalani temuduga and on the 1st stage dia berjaya and skg ni, kita just harap yg dia lepas utk interview dgn cawangan khas!!! hope for the best to u abg!!!

mendoakan kejayaan abg!!! ingin melihat si abg in NO 1 dress one day! no matter what!!!!

goodluck REMPAH RATUS! :))

Tengah menunggu Baba~~


Jam menunjukkan jam 2:48 petang..baru sajamelabuhkan tirai utk paper Modern History of Europe..yeah! ehem2..Alhamdulillah~~ :)

hidung selsema..aiyark :( macam tak gemar je keadaan macam ni :( huhu...ummi tepon and ready utk masak di rumah...( makan sedap hari ni :P ) ngee~~


aiyark lama subgguh ku menunggu..btw, tgh meng on9 kn diri di tepi tingkap bilik ku..

konon2 line clear lah kan..cuaca ala2 mendung..pagi td dah ujan..so, maka ptg ni pun mcm nak ujan..

hurm...xtau apa nk cakap dah...hehe...

nntikan pengunguman yang akn datg berkenaan SILENT DRILL~~



:: KEBANGGAAN KAMI ::

Final Dtg lagi..


Salam..buar sahabat2..teman2..

finals exam bertandang lagi utk kali ini pada semester ini...bagi aku, semester pertama, tahun ke tiga,,ouh, sudah tua aku rupanya.. ( ayat yg memang aku jarang sangt suka cakap) sejujurnya tak suka menanggap diri aku tua..hehhe

baiklah...peperiksaan akhir aku akan bermula pada 30 hb ni dan akan berakhir pada 15hb.

mmg hari last lah kalau hendak kata kan..tp, apa boleh buat.. kemudian cuti raya!!!!

raya apa...raya Haji..mari kita lihat lembu2, dan kambing2 dan seangkatan dengannya di korbankan :)

kemudian, aku akan menghadiri kem ibadah..kem yang wajib kami pergi kerana dalam silibus kan..jadi, haruslah merajinkan diri :)
( bila lagi nak beribadah ramai2 kan :P )
Alhamdulillah~~

dan pada tahun ini,raya di mana masih x di ketahui lagi...mendoakan agar kami sekeluarga akn berkesempatan utk beraya haji bersama...

sebab sblum ni ummi sibuk dgn ibadah korban di ofis beliau..maka, hope tahun ini, umi di kecualikan utk menyertai ibadah korban di ofisnya...

** org lain nak makn daging masa raya haji, tp agak2 boleh tak nak request ketupat dgn rendang ayam?? nasi impit and kuah kacang??biasalah..x sempat merasa kan hari tu..hehehhe ** hope dapat la balik kampung ye baba..ngee~~

baiklah....memohon kesempatan ingin ucap SELAMAT MAJU JAYA BUAT SAHABAT2 SEKALIAN!!!!!!!!!!!!

AND SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA :)

Antara dua kasih..


Currently is listening to MESTICA..KERANA CINTA...

some of the lyrics yang kadang kala menyentap akal dan fikiran...x kurang juga naluri dan hati...
sebagai manusia biasa, hati ni kadang2 jahat dan kadang2 cuba utk menjadi baik...
tp, kadang2 tergoda juga dgn pujukan syaitan....
mungkin sesetengah org akan kata poyo or what so eva...

tp secara jujurnya, disini aku ingin menceritakan apa yang aku rasa sekarang setelah menjalani ibadah umrah..
mungkin sesetengah org beranggapan, baru je umrah, bukannya haji lagi..x payah ah nak berlagak ke, poyo ke..biasalah..mulut org kan..hati manusia tak semuanya sama..

sudah hampir sebulan setelah aku pulang dari Tanah Suci Mekkah dan dari saat itulah, aku berangapan bahawa aku adalah insan yg paling bertuah saat ini...

memang apa yang berlaku di sana adalah sesuatu keajaiban..melihat sendiri dgn situasi yg sebelum ini hanya di gambarkan oleh org lain..

Disana, aku dapat merasai betapa khusyuknya solat ku...betapa aku menyerahkan diri aku 100% jepada yang Maha Esa..bagi aku, itu adalah satu saat di mana aku tak akan lupakan sampai bila2..

sujud syukur ku di atas lantai Masjidil Haram...menghadap Qiblat seluruh umat Islam...linangan air mata tak terhenti saat kaki di jejakkan di pintu Masjid..mata terpegun, lidah kelu, mata terpana dengan keindahan dan kebesaranNya YA-Allah..
sujud syukur ku saat tiba dan sujud ku supaya diterima oleh Nya..mulut tak terhenti2 memuji keagungan dan kebesarannya..

Saat mendekati Ka'bah, hati berdebar kerana sesungguhnya aku sudah menemui cinta sejati yang pasti tak akn hilang dari aku untuk selama-lamanya...saat tawaf dan kaki hampir mendekati ka'bah, Dgn doa supaya urusan kami semua dipermudahkan, maka kami semua berkesempatan utk berada betul2 dekat dgn sisi ka'bah, maka tgn dihulurkan dan menyentuh ka'abah...ALLAHUAKHBAR..ALLAHUAKHBAR..ALLAHUAKHBAR..berguguran air mata memanjat doa kesyukuran....

sungguh tidak ku sangka, hati aku luluh dan sayu apabila mengenangkan bagaimana Rasulullah dan sahabat2 yan lain melalui cara yg sama dlm mngerjakan ibadat...menyempurnakan umrah pun sudah selesai..dan aktiviti yang paling aku suka adalah dgn waktu solat sbb saat ini pertama kali dlm hidup ku, menyempurnakan solat fardhu 5 waktu sepenuhnya secara berjemaah di masjidilharam tanpa gagal...

apabila melalui Hajarulaswad dan smkin hampir dgn Multazam, doa di pohon dan mengharapkan agar ia di makbulkan...ALLAHUAKHBAR...

sesungguhnya dan secara jujurnya, sehingga saat ini, aku masih lagi merindukan setiap detik yang di lalaui disana..sungguh besar Anugerah Mu Ya ALLAH~~

aku berharap aku akan dijemput lg sebagai tetamuNya..sungguh aku mahu..sungguh aku rindu..dan sesungguhnya inilah yang di namakan CINTA ABADI...






Aku rindu semuaNya..

~~ KASIH ILLAHI TIADA BERSEMPADAN..

TAK MEMILIH SIAPA HINGGA KE AKHIR..

KEKAL SELAMANYA~~

Alhamdulillah..


Bersyukur ke hadrat Illahi,akhirnya pasukan SILENT DRILL kami telah selamat dan telah pun selesai menjalani hari2 yang kami tunggu selama ini...

sokongan dari pihak jurulatih sendiri dan juga dari para2 senior yang x putus asa terhadap usaha kami...

hampir saban bulan mengkorbankan diri dan masa dan menyerahkan akal dan fikiran sebulat bulatnya...

ada di antara rakan2 yang mempunyai masalah dgn GF n BF masing2..adoiyai...harus membahagikan masa untuk cita2..itulah lumrah kehidupan..ingin mengejar sesuatu, haruslah kita berkorban untuk memilikinya...bila sampai masa nnt, kita akan lihat sendiri hasilnya...

Jumaat mlm yang di lalui dengan perasaan yang tidak tentu, cemas entah ke mana..perasaan yang bercampur baur..

walaupun hampir 2 hari kami melakukan rehearsal di dewan yg sama,tp perasaan gementar tidak juga dapat di elak...

memikirkan andai diri ini akan melakukan kesilapan atau takut memalukan rakan2 seangkatan..

detik yang telah di nanti...8 mlm, kami menjejakkan kaki ke dlm dewan..arahan " FOWARD MARCH" di laungkan...

kaki kiri di pacakkan, seiring dengan alunan band PDRM mengiringi kami masuk kedalam dewan..




SILENT DRILL TEAM...


biar x ramai yang hadir,tp, alhamdulillah..dn doa yg telah di aminkan..kami berjaya mengawal perasaan gugup kami...

di tonton oleh rata2 org yang di sayangi, maka semangat utk melakukan yang terbaik itulah yang disimpan di dalam hati...mendoakan agar di berikan kemudahan kepada kami semua dlm menjalani perjalanan pd mlm itu..





Formation yg diberikan tepukan :)



akhirnya, perjalanan pada malam itu, di sambut dengan tepukan gemuruh...waktu di serahkan watikal pelantikan dari KP Selangor, dan diiringi oleh lagu bahtera merdeka yg di mainkan oleh band PDRM, hati sebak dan sayu...

buat pertama kali nya, diri ini rasa telah menyumbangkan sesuatu kepada universiti dan juga SUKSIS...alhamdulillah dan syukur~~

saat keluar dari dewan, sorakkan yang di berikan oleh jurulatih dan kawan2 yang membuatkan kami lega x terhingga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sangat sangat lega!!!!!!!




Ketua Polis Selangor dan Rektor

maka dengan rasminya kami dilantik sebagai BLUES AND THE ROYAL TEAM!!!!

Rindu..





SILENT DRILL TEAM


Lama tidak mencoretkan kata2 di sini..mem busy kan diri dgn latihan yang ada..sehingga kadang2 lupa akan tanggung jawab yang asal..tp, kerana minat harus di lakukan jua...

menjelang 15 Oktober ini, satu majlis watikah pelantikan akan diadakan di IIUM ini..watikah pelantikan bagi pasukan kawad senyap yang pertama di IPTA di seluruh Malaysia...

latihan yang konsisten akhirnya membuahkan hasil..walaupun banyak rintangan dan pahit jerih yang di hadapi oleh kami semua, kami harapkan agar ianya membuahkan hasil..

ikatan silaturahim diantara rakan sepasukan amatlah seronok..saling bantu2 membantu dan tidak mementingkan diri sendiri..

di dalam pasukan inilah kami belajar utk menjadi lebih sabar dan hormat di antara satu sama lain..selain itu, kerja kuat diantara menggunakan fizikal dan juga harus cekap dalam pemikiran..

tarikh2 keramat yang sebelum ini di takuti oleh kami, alhamdulillah telah kami berjaya harungi...oktober ini menjadikan kami lebih sibuk..dan juga kami harus fokus dengan keadaannya...

doakan kejayaan kita bersama dan semoga usaha kita ini membuahkan hasil dan sama2 menaik kan martabat pasukan SUKSIS UIAM ..



GOOD LUCK n LOVE U GUYS!

Alhamdulillah~~


Assalamualaikum..

Bersyukur ke hadrat illahi, akhirnya, sudah puas aku menjejakkan kaki ke ke tanah madinah dan juga tanah haram Makkah..

Allahuakbar!! sungguh agung penciptaan Mu Ya Allah..

sungguh hebat..

pertama kali menjejakkan kaki ke kota Madinah, hati aku terasa berdebar, kerana memikir kan jika tanah ini anggup terima kehadiran aku..sesungguhnya, sesuah menjejakkan kaki, haruslah membaca doa ketika tiba saja di kota Madinah..

sesudah sampainya di situ, mata terpana melihat keindahan Masjid Nabawi..mulut x terhenti3 mengucapkan Allahuabar Dan Subhanallah...sunggu Hebat!! keindahan masjid ini mmg amat lah hebat! terus ke hotel, dan alhamdulillah skli lagi, hotel view adalah masjid Nabawi :)





dan, hari2 kami berpuasa di sana selama 2 hari....so, banyak beriktikaf di masjid saja...sebb x larat nak ulang alik ke hotel dgn cuaca yg mencecah 45 darjah celcius..huhu...
Hariyg mmg bertuah adalah apabila dpt menjejakkn kaki ke Makam Rasulullah, Nabi Muhammad S.A.W..mmg sayu apabila dapat,asuk ke RAUDHAH..klu lelaki mmg xda had..klu perrempuan hanya di benarkan utk berada di kawasan situ sllunya slps subuh and zohor..n haruslah berebut utk ke dalam kawasan tersebut..apabila je dpt masuk, kitorg lari laju2..and smpat solat sunat..and alhamdulillah, selesai solat, hati terus jadi sensitif and terus menitiskan air mata dan sebak tak terhingga..sungguh dekat hati ini rasa dgn Rasulullah bila dapat berada di raudhah!!Subhanallah.

sempat membacakan doa dan lain2..menyampaikan salam pada Rasulullah bg puhak rakan dan yg berpesan..moga2 sampai lah hendaknya salam itu..ameen..

selesai itu, aidilfitri dtg dan kami sambut dgn sederhana....alhamdulillah..berbeza dgn disini..

Bertemu Cinta Yang Abadi..


Salam...

Buat sahabat-sahabat sekalian...

dgn ini saya ingin memohon Ampun dan maaf andai selama ini ada terkasar perbuatan dan kata2 tanpa di sedari oleh insan yang lemah ini..




SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN~~


Esok , pada Tanggal 7hb September, aku dan keluarga akan memulakan langkah yang penuh bermakna, InsyaAllah...melangkah ke Destinasi yang boleh di anggap sebagai tempat yg paling di nantikan oleh kami semua..Tahun ini adalah Raya Aidilfitri yang mungkin x dapat aku lupakan..

Menjadi Tetamu Allah adalah satu Pengalaman yang x akan di lupakan..IAllah akan aku menghargai segala yang di lalui ketika berada di sana~~ Akn ku doakan kesejahteraan buat semua insan-insan di sekeliling ku..semoga mendapat perlindungan dan di berikan kekuatan keimanan dan juga supaya kita semua tidak akn sekali2 alpa dalam meniti duniawi~~ ( pesanan utk diri sendiri jugak sbnrnya)..

Semoga Ramadhan kali ini tidak akan menjadi yang terakhir buat kami semua..sesungguhnya ini adalah Ramadhan Yang akan paling Dirindui~~




Destinasiku sekeluarga~~



Penantian kami semua utk sekian kali~~ ALLAHUAKHBAR~~ Syukur Alhamdulillah ~~


Menjadi Tetamu NYa buat pertama kali..Doakan Kami semua ya!

so long~~


huhu..dah lama x aku menghupdate kan blog..utk pengetahuan semua aku baru saja selesai dgn midterm..yg berderet2 selama 2 hari..adoi..sekarang ni mem busy kan diri di library sebab nak menyelesaikan dengan assignment yang bertimbun..ha, kan padah bila suka buat kerja last minute..

nak2 plak nak raya kan, lagi lah masing2 nak setelkan kerja awal2..lagi pulak 1 hb september ni ada lagi 1 midterm tp at the same time kena submitkan assigment..rasa macam nak termuntah la plak..huhu..~~sabau nasha..bulan posa ni~~

dah tu, materials pun tarak lagi..dah tu, nak kena buat kerja bagai kan..sabau jelah..then, nak balik umah pn macam dh x sempat..event pun dah makin dekat dah..huhu

utk pengetahuan semua, bulan oktober ni di jemput ramai2 hadir utk menyaksikan persembahan kami, pada 15 Oktober di CAC (cultural activity centre, iium gombak..mari lah sama2 memeriahkan malam terebut nnt ye :)

ok lah...sampai di sini dulu yer..lagipun, nk sambung buat keja sikit..

selamat berbuka puasa dan semoga tahun ini, puasa kita akan menjadi puasa yang lebih baik dari puasa2 yang lain..dan semoga diterima amalan2 kita yang di lakukan..

Wah~~


huahua..ingin aku laungkan kepada alam bagaimana perasaan aku sekarang! antara suka,marah,benci,sayang,bengang,menyampah..semua ada~~

mahu midterm dan aku sangat lah blur...assignment mmg x cari materials lagi..scrap book pun x cukup group member lagi..apa agi yg harus di katakan..dateline makin dekat~~

study pun tunggang langgang..masih x sedar lagi dgn kesibukkan diri ni dan masih sempat lagi aku melayan FB..adoilah!

ini bermaksud aku x sedar diri! hahah..bangunlah wahai nasha! kau masih x sedar lg kah??hahha..sudah2..bermonolog pulak aku~~

AKU SAYANG KAMU~~ yes.dan aku akan ingat sampai bila!..i'm not gonna let you go! remember that!

Macam-macam


salam..aku sekarang berada di rumah...tp, malam ni aku akan balik ke UIa semula lps berbuka puasa I'Allah..

mlm ni ada training S.D..huhu...so, sbb tu kena balik Uia..adoilah...

tgh pening mana nak cari references utk assignment..times is running out! huahua

khayalkah~~


Dlm kiraan 3 hari yang akan datang, besar kemungkinan kita semua akn menyambut bulan yang paling mulia sekali iaitu Ramadhan Al-Mubarak..

dan aku di kejutkan dgn berita dr ummi ku yg besarkemungkinan satu family aku tidak akn beraya di kampung..tp,akn beraya di Arab saudi :)

YaAllah..aku st terkjut jugak dgn news tu kan..aku igt maybe tu semua mcm ajak2 ayam je dari baba and ummi kan..rupa2ya mmg betul..

aku di suruh amik gambar pasport bgai..then, kitorg hari tu dh kena suntik dgn vaksin...bukanlh hari tu, tp semalam..hari jumaat..kat clinic UIA je pon..mula2 nak amik injection kat pusrawi, tp, lps baba tnya kawan2 dia, dia pun suh la kitorg g UIA..adoilah...

So, skg ni juz tggu visa dari kedutaan saudi..so, it takes abt 1 month sblum tarikh yg nak berangkat..

tarikh yg tlh di beritahu berkemungkinan aku berangkat pada 7hb september-19hb september aku akn berada di sana..

huhuhu...hanya itu permintaan ummi and dia sgt hrp yg kitorg dpt g sama2..huhu..sgt terharu :)

terima kasih baba and ummi :)

Hariku..


hari minggu ini bukan sja aku ada kawad, malah ada latihan silent drill sempena sambutan hari kemerdekaan peringkat IIUM yang bakal di adakan pada 10 hb Ogos yg berkemungkinan bertempat di Tangga Besar..Jadi, marilah beramai2 untuk memeriahkan bulan kemerdekaan ini di samping Menyambut kedatangan Bulan Ramadhan..

Bulan Ramadhan yang paling di tunggu oleh umat islam sekalian dan juga bagi aku, bukan sahaja dapat berpuasa, tp juga dapat meningkat kan amalan2 kita..kerana pada bulan ini lah yang kita akan berjemaah ramai untuk solat terawih :)

Oh Ramadhan!
semoga tahun ini akn dapat sinar dan keberkatanNya..InsyaAllah..

Busy!

salam to all...huhu..agak lama sudah tidak aku mencoretkan kata2 di sini...kesuntukan masa yang membuatkan aku melupakan seketika rutin in..hari2 yang semakin mendatang ini, di lalui dgn agak payah..memenatkan fikiran ku..dan juga langkah ku semakin penat.

perlahan2 aku cuba utk mengharungi dan selagi terdaya untuk aku melangkah untuk mencari arah dan tuju hidup ku..semakin hari, semakin aku mengerti, apa yang di kehendaki x semuanya akan mudah diperolehi..ada yang diperoleh dan ada yang hilang begitu saja..bukan mudah ertinya..

apa yang pasti, diri aku harus kuat untuk melalui semuanya walaupun hakikatnya aku sangat mudah kalah dengan perasaan aku sendiri..mencari di mana titk kekuatan itu dan mencari sejauh manakah tenaga yang mampu untuk aku buat bekalan di keesokkan hari..

makin aku simpan, makin aku tahan dan makin aku ingat aku mmpu untuk mengawal keadaan ternyata ia tidak mampu untuk aku tanggung lagi..aku sudah tewas dgn hati aku sendiri..sukar untuk menerima kenyataan dan masih menghrap dan apa yang pasti, aku tidak mahu melupakan semuanya! titik-titik yang aku lalui, akan di ingati walaupun hanya sekejap..

hidup mesti di teruskan walau aku tahu betapa payahnya untuk aku harungi! harus lah ada kekuatan dari Nya~~

Dia..


entah nape ntah terasa nak letak DIA as a title..abaikan..sebab dh tak tau nk letak title apa..

baiklah, seperti yang di ketahui bahawa esok iaitu pada pagi ini adalah mlm nisfu syabaan..and InsyaAlah aku akan berpuasa esok..dan ummi pon dh hantar mesej as a signal utk berpuasa dan beribadat..

jom2 puasa ramai :)

At last~~

Salam..akhirnya pada tarikh ini dpt juga aku mencoretkan serba sedikit dlm blog ni..maaf yerk..sebab xda masa kan..

ok lah, sebenarnya baru saja selesai dgn program kursus pra perkahwinan yg di adakan di kampus aku ni.dan aku membantu kawan2 sekalian dlm menjayakan program ni..Alhamdulillah ia selesai juga walaupun terdapat sikit masalah tp semuanya dpt di atasi :)

jadi, selpas mengikuti kursus ni, aku sedikit sebnyak mendapa ilmu yg di mana boleh du guna pakai bila aku menempuh ke alam itu yg di mana aku sendri pun x tau bilakah ia akan tiba..yg pastinya, bukan sekarang yer..jgn risau..sekarang ni bnyak lagi perkara yang harus aku lakukan..

aku nk teruskan harapan ibu bapa ku :) susah payah mereka membesarkan aku dan sekarang aku nak balas jasa dan budi baik mereka yg selama ni susah payah dlm mendidik aku..
kursus itu di jlnkan 2 hari sabtu and ahad..then aku ada meeting silent drill..sbb bnyak benda yg harus di lakukan sekarang..puasa x puasa program harus on ya! :)

jemputlah melawat blog silent drill yer :) hehhe..

di samping itu, assigment and quiz and midterm panjang berjela dlm list..references pun dlm pencarian lai..harus ke libry mungkin..huhu..then, nk study lagi..adoi..permudahkan lah segalanya.....

Lelaki Idaman ( iluvislam.com)


Lelaki idaman…

Seorang lelaki yang aku idamkan
Ialah seorang buta,bisu, bakhil dan papa…
Biarlah dia seorang yang buta
Buta, Kerana matanya sunyi daripada melihat perkara-perkara maksiat dan lagha
Kerana matanya terpelihara daripada memandang aurat wanita ajnabi
Asalkan kedua matanya terang dalam memerhatikan keagungan ciptaan Allah
Asalkan dia celik dalam melihat kesengsaraan umat Islam di Palestin, Ambon, Bosnia dan seumpananya

Biarlah dia seorang bisu
Bisu, Bisu daripada pujuk rayu yang bisa menggoncang keimanan
Bisu daripada mengungkapkan ucapan yang bisa meracun fikiran
Bisu daripada perkataan yang bisa mendatangkan kekufuran
Asalkan bibirnya sentiasa basah mengingat Tuhan
Asalkan lidahnya tidak pernah lekang dari membaca Al-Quran
Asalkan dia petah membangkang kemungkaran
Dan lantang menyuarakan kebenaran

Lelaki yang aku idamkan ialah seorang yg bakhil
Bakhil, Bakhil dalam memberi senyuman
Pada wanita yang bukan mahramnya
Bakhil dalam meluangkan masa bertemu janji dengan wanita ajnabi yang boleh dinikahinya
Bakhil untuk menghabiskan wang hanya kerana seorang wanita yang tidak sepatutnya
Tetapi dia begitu pemurah meluangkn masanya untuk beribadah kepada Khaliqnya
Dia begitu pemurah untuk mempertahankan aqidahnya
Pemurah dalam memberi nasihat dan teguran
Sehingga dia sanggup menggadaikan hartanya
Bahkan nyawanya sendiri untuk melihat kalimah LAILAHAILALLAH
Kembali megah di muka bumi


Lelaki yang aku idamkan adalah seorang yang papa
Papa, Papa dalam melakukan perkara maksiat
Papa dalam ilmu-ilmu yang tak berfaedah dan bermanfaat
Papa memiliki akhlak mazmumah
Tapi dia cukup kaya dalam pelbagai ilmu pengetahuan
Dia begitu kaya memiliki ketinggian akhlak dan budi pekerti yang mulia
Dia begitu kaya dengan sifat sabar dalam mengharungi tribulasi kehidupannya
Dan dia seorang yang kaya dalam membina jati diri
Dia mahu menjadi seorang syuhada
Yang syahid di jalan Maha Esa


Persoalannya...

Masih adakah lelaki idaman itu??


utk pedoman sahaja...

Friendship!

we have friends kan..tp x semuanya friends tu kita boleh percaya 100% kan??kadang2 dgn diri sendiri pun kita x boleh nk percaya sgt kan..huhu..juz that, nak share yg saat ini, baru aku faham what's friends are for..they will be by ur side when u need them..u always try to cherish them with your own ways.. you always try so hard to serve them and u always try so hard to always make them happy..bg aku, tnpa dorg ni, aku mybe x akan tau apa yg patut aku tau..manuasia mmg mudah lupa diri kan..dan sesunnguhnya setiap perkenalan tu pasti akan ada perpisahan..walau selama mana pun kita berkawan tp yg pasti suatu hari nnti kita akan berpisah dan akan membawa haluan masing2 utk mengejar cita2 dan impian yg kita cuba kejar selama ni..dan mungkin juga ini yg akan berlaku pada kami semua kan..mempunyai sahabat yg rapat adalah satu kenangan terindah buat aku.

tp, seberapa lama kah kita akn selalu begini rapat?? suatu hari kita akn mempunyai kerjaya sendiri dan suatu hari juga kita akan mempunya keluarga sendiri dan yg pastinya pada saat itu kita sudah pun lupa ttg persahabat yg pernah terjalin suatu ketika dulu..di tempat belajar inilah kita mengumpul segala keindahan2 memori..selagi kita mampu, kita akan sentiasa mengumpul segala memori tu..dan akan di jadikan sebagai kenangan dan simpana cerita buat anak2 dan cucu kelak :)

lagi beberapa sem, dan aku akan menamatkan pengajian aku and totally terasa sayu bila membayangkan keadaan ini...meninggalkan segala kenangan dan akan memulakan hidup baru dan akan meng"implementkan" pembelajaran aku di sini..sentiasa akan mendoakan kejayaan buat sahabat2 semua and hope u guys will always have a good life :)




~~ you guys always make my day~~ thanx ~~



the time we had together is always gonna be the sweetest memories ever..let's find life and we meet up when the time has come~~ searching for the life is not the hardest thing whenever u guys are around~~ u guys make things easier.. :P

~~Aku mahu berubah~~




Membelek2 website iluvislam.com..huhu..terdetik jugak di hati ni nk berubah..tp, bilakah masanya pun aku x tau..sesungguhnya semua itu harus ada kekuatan bukan? kadang2 aku sendiri x mampu untuk ada kekuatan macam tu..yelah..iman x kuat lagi utk menghadapi apa juga kemungkinan..senang kata, takut utk menghadapi risiko..tp, sayu betul mengenangkan perubahan..huhuhu..berikan kekuatan, dan dorongan yg perlu utk aku :)

setiap insan mempunyai keistimewaanya yang sendiri..cuma, x tau sama ada orang di sekeliling dpt menerimanya atau pun tidak..

org sllu ckp, peduli kan apa org nak kata..tp, x semua tu kita harus ignore je..cuma kadang2 semua itu kita lakukan sbnrnya utk kepuasan hati and at the same time utk memujuk hati kita dari sakit..apa yang pasti, aku harap hidup aku ni sentiasa di lindungi oleh Nya~~

cuma aku takut suatu hari nnti aku leka dgn apa yg ada di sekeliling aku..

:)

there's nothing i can say :) just trying to smile jer...sorry for the late update of the blogs..anyway, i've make the blog looks new kan :D credit to ejat sbb tolong aku mencantikkan blog ni ( yelah, aku bukan reti sgt dgn benda2 ni) ok...then, yg membuatkan lambat update ni sbb aku baru pulang dari kuantan..huhu..mengikut mmber jalan2 ke UMP Phg..jalan2 tp x jalan sgt..and yg best nya, buat keja gila sbb g ke kuala terengganu yg x sampai seharinya kami melepak di situ..sempat lh singgah pasar payang and masjid Kristal and x lupa juga masjid terapung..SUBHANALLAH..sungguh cantik and indah semuanya..termasuk pantai batu buruk and the teluk cempedak kat kuantann..then jalan2 pusing terengganu area2 cendering bagai..macam2 lah..and semalam, selamta sampai di hostel jam 2 pagi..huhu..agak letih jugak. tp mengenangkan kelas, aku bgun lah jugak pagi nya..xkan lah nk ponteng kan :P

huhu..anyway..theres a feeling inside of me yg aku susah nk mengexplainkan di sini yerk..entah..rasa kan better xda perasaan lagi bagus drpd mmpunya perasaan..oklah..persetankan semuanya..! hidup harus di teruskan! hahha...ayat yg selalu aku gunakan..kadang2 dh xda modal lain dah nk cakap utk senangkan hati ni..

kelas2 hari ini, alhamdulillah, dpt focus jugak, wlaupun adakalanya tewas jugak mata ini utk sentiasa terbuka dgn jayanya..haha..tp, dpt jugaklah masuk input dlm pale ni kan..so, maybe lps ni akan cuba kuatkan diri ni utk lebih kuat membaca..sbb sem ni mcm kena bnyak membaca..adoilah...kena lebih sikit dari sem2 yg laen..huhu

~~ Berikan Hamba-Mu ini kekuatan Ya _Allah~~

Hola~~


Salam....at last, hari in dapat juga aku online walaupun dh lama pulang dari percutian ku yg agak membosankan..noting much..juz like ummi said..Rombongan "GILA"! ok lah..abaikan..malas nak story..and now aku melepak di cafe hs utk meng on9 sbb kat bilik tak dpt online..mcm bangang!!agak stress...huhu..so, start dh sem..then, subjek2 ala killer sgt...hello!! benci nya!!adoi!! tabahkan hati ku wahai nasha!! adoilah...ngantik..apa lagi..adoilah..no comment!!!

Peace ya all ~~


Hello people :) this is some of the things that I really want to share with dearer readers ( kalau ada lah kan :) ) tipulah kan kalau dlm hidup kita ni tidak ada apa-apa peristiwa yg berlaku towards us kan..but, sometimes, we tend to keep it as one of our own stories and sometimes we think that it can’t be shared with the others..Me too exactly :) there’s a point that in our life that we think the existence of us in the world doesn’t mean anything..kan?betul tak? Kita akn fikir benda tu bila kita rasa yang kita dah tak sanggup untuk handle the problems yang ada or kita rasa at some point where you are among the people but they do ignore you just because they think that you are not good enough for them! Ugh! That’s life is..They sometimes doesn’t think that you are worth it no matter who you are..Different people with different gift..Everyone is gifted actually just the matter whether we know it or we just do not want to know about it..huhu..

Ok then..bunyi macam serius je kan hal tu. Tapi sebenarnya tak ada apa pun yang berkaitan.so, hari jumaat malam, aku akan berangkat ke Terengganu dgn ummi for some vacation lah bg aku tp sebenarnya lawatan ofc ummi buat.lawatan surau ofis ummi..tempat2 yg di jangka pergi ialah, tasik kenyir, taman tamadun islam, masjid Kristal, rumah anak yatim and rumah orang2 tua..so, aku akan cuba utk menahan air mata sbb aku sbnrnya agak sensitive sikit klu g umah2 anak2 yatim and or tua..adoi..nnt aku pulak yg over dr staff ummi nnt :) hehe..btw, nmpaknya aku yang paling muda dlm awatan ni sbb dari list name yg aku tgk tu, mcm aku je yg paling muda..ah, and ada lg sorang yg muda setahun dari aku..huhu..ummi kata dia tu imam..or so called as IMAM MUDA..hahha..iyolah tu kan..ngee~ we’ll wait n see mcm mna nnati..hehe

Will be in Terengganu from 10th of July till 12th of July..

Do believe it but don't


yeah! spain menang..hooo yeahhhh!!!wuhuu..okes..the prediction by the mr paul the octopus mmg sgt mengejutkan..the phrase yg jadi title ni dr ayat ummi yg aku ciplak td..hehhe..yelah..its like so unexpected that the result would be the same like the mr paul the octopus hve choose earlier kan.

so, berbaloi tgk kick off td :D

so,kawan2, saya mau solat subuh kejap and then qada tidor saya..

peace ya :D

World Cup fever..

holaa...jam sudah menunjukkan jam 3:26 pagi dan mata ku masih l x mmpu utk di pejamkan pada waktu ini..and kerana ingin menyaksikan perlawanan 2 pasukan hebat di Piala dunia..huahua..whatever la kan..adoilah..macam2 ragam manusia dpt di lihat bukan..and pagi ini, ummi ku mmberi keizinan utk aku menyaksikan perlawann ini smpai ke akhir perlawanan sbb dia nk tau sama ada team yg dia sokong meng x..( sokong je la..yg dia mmpu) hahha...tp nma player x tau pun..xpe lah ummi..ank mu pun sama..haha..for fun je pun..ngee~~ lgpun sbb x boleh tidur..

so, next week, aku sudah kembali ke kubu pertahanan ku..huhu..ya..kubu pertahanan ki di kampus Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan kembali ke Mahallah ku, Mahallah Salahuddin Al-Ayubbi~~ yeah.. dimana letaknya unit2 beruniform UIA sekalian..dan kami mendapat arahan baru dari pegawai kehormat suksis dan arahan beliau adalah merupakan spt berikut:

Bg lelaki: isnin - Kemeja putih,seluar hitam, tali leher and kasut bertutup.
Selasa - Baju F1( baju yg disediakan oleh uia)
Rabu - Uniform kerja ( Wajib bg kami semua)
Khamis - Baju batik

Pergh..and Wanita pun sama..cuma x pki kemeja lah..just baju kuring and kasut bertutup ..and x hairanlah kn lepas ni mesti akan nmpak aku sllu berbaju kurung ke class..hahha..dimana aku ni kadang2 gemar memakai jeans wlaupun aku tau smemangnya dlm buku rules n diciplinary and the dress code thing mmg x boleh kan..bedal ajer :P



~ tempat kami berhimpun pagi stp pg rabu~





~ View of our Mahallah~~


so, akan ku cuba sedaya upaya ku utk menjalan kan amanat tersebut :D

yuhhu~~


helloo you all's..hahha..hari ni baru sempat nak update blog..bukan apa..sbb xda masa kot and mcm mls skit..xda mood..huhu..nak mengemas utk bawa baju g terengganu and at the same time kemas brg2 nak balik campus..i'Allah esok klu diberi kan keizinan olrh ummi ku, nk ke campus jap..saje nk membantu rakan2 utk ta'aruf and menghilangkan kesangapan yang teramat di umah ni..haha.then, hari jumaat g campus balik sbb nk tumpang letak barang2 kat sana sbb nnt di jangka sampai ke uiamasa hari isnin pagi..pulak tu seb baik balik KL naik flight..di sponsor oleh baba..then dari ofc ummi, macam biasa amek tren dr masjid jamek dan menuju ke putra gombak sblum trus ke taman ilmu dan budi yg di rindui..huhu..UIA ler..mana lagi..hoho..dan akan menemui sahabat2 yg dirindui..and akan bermulalah kerja ku yg akan menimbun2..hadoi...haha

HIDUP MESTI DITERUSKAN!

angin sepoi2 bahasa..


tengah hari ni ku rasakan mcm pagi jer..mana x nya..ujan memanjang..plak tu, angin kuat lg..huish..sgt syok maa..selamat lh kitorg breakfeast pulut durian,pulut ikan masin dgn nasi planta ikan sardin..huhu..sedap2..tp, kami makan waktu brunch ;) hehe..and baba g chow kit.huhu..beli stok mknn..haha..then ptg ni nak balik kedah sudah..

and kakak masih lgi dok menyetelkan barang beliau..hoho..ada lh sikit cebisan gambar yg di ambil..agak semak juga haha..




Demm~~ Tidaaakkk!!

PASUKAN PILIHAN KU KALAH!!!!!!!!!!!!!oh tidaakkkkkkkk!!! and laptop aku tadi pun buat hal!!!!!!!!!argh!! mood swing rite now!!!! ceh!!apakah benar dgn ramalan sotong semalam????sape tgk news tv3 mesti tau punya..sotong yg knon ada nama tu lah...x tau nama ape daa...lupa...haha..whatever..(ada aku kisah!) meramalkan bahawa german yg akn mng perlawann pd kali ini??ah! itu semua luck.ceh..(nk sedapkan hati jer) haha..tetibe jd bola punya fans kan..baba pun dn kechewa nya trus tukar chanel len..tgk tennis pula..tp, aku x tau team mna baba sokong..and ummi pun mcm lalang..haha...apa2 jelah..

huhuhu..oh Argentina ku!!!!!!!!!!!!!

Weekend..


salam...huhu...sorri, hari ni baru dpt update blog...erm..smlm was not in good condition..very bad condition..huhu..x sihat sgt..1 hari mcm x bgun dr katil..suddenly bdn mcm lemah sgt and x lalu mkn..huhu..then, mlm smlm dlm jam 1030 bru bgun and mkn skit then baru smbung tidi..biasalah..perempuan..1 bulan skli kan..huhu..so, pagi ni mcm dmm skit tp gagahkan jugak bgun and buat penkek at the same time akk beli nasi dagang tp mcm awal sgt nk breakfest nasi..huhu..so, maknlah penkek skit dgn teh tarik..

lunch umi buat bihun sup sbb pagi dh breakfeast berat..then, baba ummi n aku mkn..akk kluar g farewel party staff dy buat..huhu..siap main bowling bgai..haha..best betul..balik umh, dy duk kemas2 barang dy..bilik dy mcm tongkang pecah..haha...mengelabah ngemas nya..adoilh..n td lps maghrib dy g mydin dgn baba..mayb dy nak beli barang kot..n ummi main computr game dr ptg and mlm dy smbung buat kerja dy smbil tgk tilawah Al-Quran punya closing ceremony..huhu..and aku nk tgk bola.tp rakan menengok bola, x balik lg dr mydin iaitu, baba ku..haha..xperlah..tunggu jap agi..

so, nak tgk bola!

Argentina pilihan ku ;)

nape lah~~


sesungguhnya saya rasa x boleh tido l ni...jam sidah menunjukkn jam 2 pg dan mata saya masih lg x mengantuk and dari td dok dgr lagu yg sama..adoilah..huhu..memang masih lg mengenangkan memori2 yg masih lagi ingat..membelek2 page facebook and melihat aksi2 sahabat sekalian..huhuhu..adoilah..bnyak benda jk yg di lintasi di benak fikiran ku..

oh! mintak2 lah orang2 yg aku sayangi sentiasa dan dilindungi oleh yang Maha Esa..jauhkan mereka dari malapetaka dan juga sentiasa memberkati apa sja yg di lakukan oleh mereka!adoi~~sampai bila harus aku bertahan..hahha..

cabaran makin mendatang..semua yg dtg tidak di duga..haha..apa yg terjadi lepas, semuanya aku ambil kini, dan jadkn sebagai pengajaran buat ku..ayat yg ummi sllu gunakan..hidup umpama roda..jadi haruslah sentiasa beringat!

apa pun yg terjadi, berjalanlah tnpa henti ;)

aku sayang kamu, kamu tahu bukan??!!!
aku rindu kamu, kamu tahu bukan??!!
aku mahu kamu tau, kamu rempah ratus hidup ku!!

Living without u..

listening to mariah carey and boyz 2 men!! haha..lepas satu lagu ke satu lagu aku dgr..adoi..all the memories r kip playing back in my mind! tu lah...bosan kan..xtau nk buat ape dh..and yes, always missing the wgnians buddies..and dgr suara akak di luar bilik mencari2 baju2 nya utk di gosok..sbb nak kms2 beg bju beliau..oh! dy sdah mau pergi..kali ini for real! wishing air mata aku x kan jatuh bila dy nak berangkat nnt..adoilah..mcm mna pulak perasaan ummi..adoi..dy bz dgn fisioterapi nya and also kerja opis nya..hope sgt bila akk dh g kedah nnt, dy akn cuba mem bz kan diri beliau jgk..sbb nnt ak pun dh start sem jugak kan..huhu..mmg lh akk akn blik evry weekend ( itu pun klu dia xda kes lh kn)and as if mcm every weekend aku akn balik kn every weekend..bak kata anis, umah sekentut je dr kampus..bnyak cantik kau! hahha...umh sekentut x sekentut pun dlm 45 minit jugak dari subang jaya kke gombak ni..haha..x pelah..hidup ini x sepertinya yg selalu yg kita selalu bayangkan bukan..haruslah cuba utk menghadapi apa shja kemungkinan yg bakal menimpa ;)

there can be miracles when you belief..who knows what miracle you can achieved..when you believed, somehow you will..just belief! have a faith!

**REMPAH RATUS**

Selamilah~~


hmm...nak start mcm mana ek?hoho..is listening " selamilah cinta" by amanda imani~~ huhu..best..bila dgr lagu ni, terimbas balik the feelings yg aku pernah ada over past 2 years..huhu..tp itu dulu..and perasaan tu pernah dtg lagi after 1 yrs heart broken..haha..tp dgn bf org..sgt x baik..and yes masa tu pun actually x sedar pun yg ada perasaan yg macam2 sbb he is the most understandable man yg sllu akan ada dgn aku bila aku rindukan ex aku and to the extend dia akn sanggup lakukan apa shj utk aku lupakan ex aku ni..haha..sgguh bgus shbt aku..stp pagi, akan kjutkan aku bgun subuh..and akan mulakakn converstion and menyuruh aku snyum stp pg ;) sgt lh best bila dgn dia..borak2 dgn dia pun dgt best..smpi satu thp aku sggup tengking dy sbb aku x leh nk lupakan ex aku..oh beb!!! hahha...syg sgt sama kamu! tp, kamu pun ada masalah sdri kan..si buah hati kamu x menghubungi kamu kn..kamu rindu sgt dgn buah hati kamu kan..tp ap yg kamu boleh lkukan..kamu menghormati permintaan buah hati kamu itu kan ;) sungguh tabah wahai beb aku yg sorang ni..sentiasa sabar and x mudah melatah mcm aku..and x pernah tinggikan suara kamu bukan! oh beb! sbb itu aku sgt sayang pada kamu..huhu..tp,kamu x sedar kan, bhawa aku ini mmpunyai perasaan yg x sepatutnya aku ada pd kamu...mgkin kamu x tau bukan sehinggalah saat ini..aku x mmpu nak buang perassan walaupun kamu sudah berbaik semula dgn buah hati kamu and aku tumpang bahagia kamu sudah baik dgn buah hati kamu and suka melihat kamu tersnyum semula ;) sehingga saat ini aku masih x boleh buang kengn bersama kamu..aku mmg xboleh nak lupakan kamu wlaupun kamu pergi..setiap saat, aku sbnrnya tggu kamu..tp, ini semua hakikat kan, kamu bukan utk aku and aku harap kmu selalu bhgi..sbb shingga skg kamu masih sya sayang and kamu masih saya rindu ;)

**jaga diri kau untuk aku** ayat yg kamu x pernah tinggal klu kamu msej aku..and
**jaga diri**

aku msih tggu kamu wlaupun benda itu x pasti.. ;)

sayang kamu beb!

Nuting to say ke?


huhuu...lagi beberapa hari akak akan pindah ke kedah bcoz she finally have been transfer there for a better post in mahkamah alor star..maybe ini ada lah rezeki buat nya..ia akan mula lapor diri pada 1hb july supposedly, tp dy minta di lewatkan supaya melapor diri sebagai majistret pd 5hb july oleh sbb kerja2 yg dy perlu selesaikan di mahkamah shah alam..sgt sedih sbb lps ni umah ni akn jadi lagi sunyi and ummi will be lonely at some time..ada maid pun, tp klu x fhm bahasa kita x guna kan...huhu..lps ni dh xda org dh yg boleh amik kat campus and dh xda org dh nak anta g balik cmpu and dh xda org yg boeh men t.up kn..huhuh...tu mmg x pntg sgt..it just that my life will be so much bored than usual..staying alone at home is not a best way kan tuk ilang kn boring..and i noe, akk pun mcm berat hati nk g sbb most of her friends will be missing her like crazy..dh xda geng nk lepak2..but that's life is..macam kata ummi, maybe rezeki akak kt kedah and mna tau jodoh dy pun kt kedah..we'll wait and see..as for me, will always support my sister..the one and only my big sister! my treasure and my back bone! gonna mish u akak..no more laugh at home like we used to do and no one will wake me up every weekend and knocked the door using hanger! haha! will miss all the craziness that we used to do ;( kalu dh start sem ni, mmg payah lh nak jumpa..and bknnya akak akn balik every weekend...so many works to do kan! huhuhu..akak, do always be on my side whenever i need u k!

xTau~~ hehe..


oleh kerana akak keletihan.n also ummi, maka dorg punya lah tdo awal...jam 10 mlm dgn rasminya dorang dh tido..esok dorg g opis kn.keja pulak..

hari tu ada g shopping dgn ummi n akak..g subang parade je pun..sbb ummi nk beli brg2 nk g china hari tulh..
and kebetulan ada baby fair..huhu..and ummi punya staff baru je melahirkan seorang puteri..so, ummi nk bagi present lh kan..huhu..so, ummi decide nk beli bju baby jer..sbb klu hamper tu, dh kebiasaan sgt org bg..lgpun, ni 2nd baby, so mesti diorg dh ada napkin bag, stroller and alat2 baby yg lain..so, ummi beli bju sje..and of course klu ada aku yg menemani ny, kompem2 lh kena beli bju baby tweety~~ and she did bought 1!comel kan!! i like..hehe..and now, nk kena balut present tu..hoho..







ada 3 helai ummi beli..and sgt comel! haha..x sampi hati nk balut n bagi..sbb comels sgt ;D

Sudah Pulang~


hari ni, jam 7 ptg akak sama ummy sudah pulang dari dorg punya vacation for 1 week kan..huhu..best tp biasalah...dorang dh pulang ni, so, my life would be busy again..hahha....well, bnyak tugasan yg kena di siapkan..sementelah, tuan punya berokband ni dh pulang, nmpaknya, den kena limit kan lah waktu utk on9 nih..hahha...mybe malam or kdg2 klu akk x bwa balik berokband dy ni, alamat kebuhsanan lh kan.. so, anything will update jugk blog ini..so, for today, nuting much, juz mingle around dgn dorg sbb dorg story mory abaout pngalaman bercuti ke china kan..so, need to sleep and rehat~~

nite2 and take care sahabat2 n see ya soon!

peace yo!

Receipe For today! (minum petang)


huhu..hari ni mcm xda mood sgt nk melepak2 and on9..juz tgk tv and tgk tv..huhu..tetibe ptg td mcm lapar la pulak..mna x nya klu dh tgk channel AFC kt astro..sah2 lh lapo..pulak, tgk nigella bites and chef at home..huhu..terliur..tp, mcm nk mkn cucur..so, buat lah cucur manis..campur dgn gula je..itu kiranya mknn yg pling mls lh! sbb mls nk kopek bawang, ltak udang or ikan bilis..so, mkn lh cucur manis..
perlukan:

Tepung gandum( ikut suka hati nk bnyak mna)

1 biji telur

Gula

Air suam.

Minyak masak utk mengoreng

* mula2 bancuh tepung dgn air suam...ikot bnyak mna nk buat kan..

* then,bancuh Gula dgn Air pnas..gula pun ikut suka nk bnyak mna..suka mnis, letak bnyak,suka rasa yg sedang2 je, letak lah sederhana..bancuh tu, air pns letak sikit saje yer..sbb nk bagi hancur je gula tu..jgn letak bnyak pula air pns tu..kang x jd cucur, jd lempeng pulak.

* bila dh cmpur kn dua bahan tu, pastikan jgn terlalu cair adunan tu..biar macam likat sikit..angkat sudu yg bancuh tepung tu, then try angkat sudu tu dgn adunan td then klu ia cair sgt mcm air tu, sila lah tmbh tepung..and tmbh gula sikit yerk..

* masukkan telur..telur tu sbnaarnya fungsi nya utkmenngaringkan adunan tu..so, bila kita mkn tu, rangup lh skit bila kita kunyah kan..petua dr ummi ku..hoho



- adunan tepungnya-

* dah kacau adunan tu..pnaskan minyak..minyak bagi pnas dan masukknlh adunan tu..jadikan ia bentuk bulat..stgh org suka pki sudu kn, tp sya prefer pki tgn sbb boleh agk bnyk mna adunn tu and bentuknya..



- semasa menggoreng-





-Tadaaa..It's done!-


**selamat mencuba**

Dia..Mereka..Aku..Kami..

Mempunyai sahabat yang berbagai ragam..berbagai cerita..berbagai masalah..berbagai macam cara lagi untuk mempunyai sahabat2..inilah serba sedikit kisah aku, dia, mereka dan kami..hehe... aku kenal dia 2 tahun yang lalu..perkenalan kami sbnarnya secara kebetulan pd mulanya and lps tu atas bntuan kwn2 jugak..masih lg muda masa tu, dia yg hnya baru setahun jgung menjejakkn kaki ke alam university and aku pulak senior nya stahun..diri ini yg masih lg di belenggu dgn kisah hitam, mmg x mau and x pernah membayangkan yg akan juga berkenalan dgn dia scara serius.msa tu hnya lah sekadar teman biasa,,teman untuk luahkan perndapat dan juga teman di kala kebosanan dan kesunyian..mempunyai aliran yg sma, jadi, bnyak yg dikongsi ngenai mata pelajaran kmi sbb yelah, aku senior and dia junior kan..so, xnmpak ape pun yg istimewa..sehinggalah satu saat dimana kami dgn rasmi nya berkawan dgn lebih rapat..masuk tahun yg seterusnya boleh di katakan tahun belajar yg palin bahagia dan paling duka..bhagia krn kami bersama dan duka kerana putus di tengah jalan! hubungan kawan selama setahun akhirnya terputus dek kerana hubungan istimewa selama 3 bulan..sungguh malang nasib ku..huahua..( yg dh lepas tu x pyah dikenangkn?)mula2 semuanya manis..semuanya bahagia..lps tu, dia mendiamkan diri seribu bahasa..tanpa sebab dan alasan, kau mainkan perasaan..hell yeah! aku diminta utk mmmbawa haluan dan arah masing dgn tnpa sebb..bgus betul kan dia itu~~x pelah..xda sbb utk di benci..sbb apa yg jadi pasti ada hikahny..walaupun terpaksa sakit selama setahun menahan hati and selama 2 thun utk bersih dan hilangkan dia dari ingatan aku..biar ramai kawan kn..sbb pda masa itulah mereka memainkan peranan yg penting..thanx to Mr.u know who u are..krn telah menjdikan aku bih kuat n berdikari tnpa ko di sisi..bersyukur~~

Senasib dgn aku jugak,..beb ku juga mempunya pengalamn yg sama..pergi tnpa sebab dan alasan..memainkan perasaan..sungguh malang si lelaki puaka itu ( beb, aku dh mentioned kan) haha..kerana beb ku tlh mempunyai engganti yg di harapkan lebih baik dari kamu n yg mmpu utk membahagiakan beb ku kelak..beb yg sorang ni mmg story nya unpredictable tau..macam lagu Aizat~

" KAU,BAGAI SUSUN SILANG KATA,
RUPA2NYA DI DEPANKU..SEKIAN LMA KU MENCARI~~..

hoho..sesuai sgt..pengganti bg lelaki puaka ni lbih better lh..mmg bukan kuasa ku utk menjudge people, tp, yeah sbb dh sllu nmpk apa yg jadi kt beb aku ni kan and at the same time beb aku akan story mory kat aku..so, i noe pengganti ni lbih baik dr dulu..moga2 hendaknya kan..mmglah bukan kuasa kita utk menentukan siapa jodoh kita..kita x da kuasa, semua sudah tertulis di luh Mahfuz dan kita hnya mmpu memohon supaya diberikan petunjuk dan cahaya kebenaran dlm sesuatu perkara..

dorang dh kenal almost 9 years and dorang berkawan since skolah and now, alhamdulillah..kita x merancang kan..ttp mmg sudah ada utk kita apa yg dirancang oleh Nya~~sentiasa mendoakan yg terbaik utk kalian dan jadikan kenangan yg lepas sbg memori dan semua yg terjadi itu adalah satu epilog dalam kehidupan kita..

Mereka hanya mmpu ketawa..tidak mmpu utk berbuat apa..mereka menangis bila kita menangis..kdg2..mereka sedih, kita hanya mmpu berdiam..oh sahabat2 sengalku..sayang korang sgt!

Kami sentiasa bersama..suka duka,sakit sihat, sentiasa cuba utk bersama..cuba utk menangani masalah kami secara syura..hehe..sentiasa berfikiran terbuka dlm mmberikan pendapt..sentiasa cuba utk menjaga hati sendiri dan juja di antara satu sama lain..kami cuba utk berkongsi semua rasa..dan yang pasti, aku bersyukur padanya kerana telah dikurniakan sahabat2 seperti kalian semua~~

dlm tempoh 2 tahun lagi, kami semua mungkin akn membawa haluan masing dan mengejar impian yg ingin di kecapi..dan pada saat itu, kami berharap supaya di berikan kekuatan dalam menghadapi apa jua cabaran sekalipun krn di saat itu mungkin lagi kami tidak akan bersama spt skg..Oh! x bersedia lg utk meninggalkn semua tu..hope sgt dpt diberikan keadaan begini sampi bila2..huhu..

korang..korang..korang..sahabat yg x pernah lelah..

Receipe For today.


Salam..hari ni, mood masak ku menjadi2..hehe...resepi yg saya akan share ialah Sambal udang ;)hehe...

-Memerlukan Udang..( x kira udang galah atau udang harimau..x mengira saiz)

-Cili kering yg telah di blender kan..( buang biji yg pasti utk kurgkan pedas)

-Bawang merah and bawang putih (5 ulas bagi stp jenis di tumbuk)

-Bawang besar 1 biji( dipotong)

-Sos tiram (optional)

-Belacan ( 2 sudu kecil dicampur dgn air suam dan dihancurkan blcn tu)

-Asam Jawa ( direndam utk amik air asam jawa)

-Sos Cili (optional)

-Garam n Gula ( x perlu ajinamoto..x SEDAP!)

-Minyak masak of course..

* Panaskan Minyak dlm kuali, masukkn bawng2 yg telah di tumbuk yer...goreng smpi wangi..

* kmudian masukkn cili Merah YG telah di blend..ambil msa 10 minit utk cili tu msk sepenuhnya...Api sederhana..jgn terlalu besar or kecil..xnak hangus and x nk lambat masak ;)

* agak2 cili tu dh pecah minyak ( nmpak kt cili tu mcm minyak dah ada sikit..then masukkn bahan2 optional( sos tiram + sos cili)

* then, masukkn air belacan and air asam jawa..sllunya ada yg terus letak seketul belacan kn, tp nnt belacan tu susah nk sebati dgn bahan2 lain..so better lenyekkn belacn tu dulu..hehe

* kemudian...dh kacaukan bahan2 tu..mcm biasa, tggu bahan2 tu masak, last skli masukkan udang..

* Oh ya!..rasa dulu bahan tu sbb nnt klu x rasa, masin pula..sbb belacan tu mcm masin skit..so berjaga2..kurangkan masin dlm mknn ye...then dh msukkn kn udang kasi gaul sma dia bg rata...

** perlu di ingat, klu rasa sambal tu skit dlm kuali, mcm x sama pdn dgn udang tu, x payah tmbah air sbb nnt udang tu sendiri akan keluar air ny..
so, nnt klu dh tmbah air awal2, nnt berkuah sgt la pulak kan..so, last kali tmbahkan bahan2 spt garam n gula ( klu perlu)

* taburkan bawang besar sblum angkat udang tu..bila agk2 dh nk masak bawang tu..bolehlah angkat! means, masakan anda dh siap!

;)



Tadaa~~

Maybe ramai yg tau kn buat sambal nih..tp, saja nk share..sbb ada cara yg lain kan org buat sambal ni..Selamat Mencuba..

Agak lucu..

pg tadi cuci kereta kakak sbb ba suh cuci coz nk hantar ke workshop lh konon..baba kluar g beli spare part keta akak di PJ..then, aku pun cuci lah keta dgn smngatnya..boring punya pasal, so apa lg main sabunlh and main air..hehe..then kebetulan, jiran aku ni, semua anaknya lelaki seramai 7 org..kira masa kecik dulu dorg ni rakan sepermainan lh kan..huhu...nak di jadikan cerita, masa aku tgh cuci keta tu, shahrul nma nya..salah sorng anak jiran aku ni lah...junior aku..muda setahun..huhu..dia nk sidai kaen and kebetulan dy tgh angkt ampaian bju dy letak dkt dpn gate rumah..so, obviously lh nmpak aku tgh mencuci keta kan..huahua..dgn selebetnya muka aku ni ha..adoilah..terasa huduh's sgt lh pulak..haha...nvr mind.then, dy sidai kaen and aku cuci keta..then ada jiran sorng ni opposite dpn umah, tegur lah kitorang.." ait, aunty tgk dh terbalik dah..yg lelaki sidai kain, yg perempuan cuci keta..hebat..huhu..dh terbalik dh aunty tgk..( sambil menggaru kepalanya) huahua..haish..nmpak sgt yg pmpuan ni mcm tomboy, yg laki tu mcm lrmbut..hahha..then aunty tu pergi dgn peliknya..aku dgn shahrul sengih je lah and angkat bahu..x rase pelik pun..aunty tu je kot yg xpernah tgk pmpuan cuci keta and lelaki sidai kain..yelah..budak2 muda kan..mna nak buat keja2 semua ni..lg2 pulak yg lelaki ade ke nk menyidai kain bagai and sapu smpah..nak buat mcm mna. dh jiran aku nimmg train semua buat kerja..anak2 elaki dy yg serami 7 org tu boleh je harap..masing2 dh di bhagi tugas.kan bagusmcm tu..dh ada tanggung jawab sendir..so, x semestinya kita perlu buat keja yg hanya mengikut klasifikasi jantina..huahau...kita semua multi talented ;)

Rasa mcm nak makan~~

Huhu..hari ni punya breakfeast is roti canai and nasi lemak and also ad cereal..baba beli pagi td..huhu..and pilihan ku ialah roti canai and home made teh tarik..huhu..sedap! akak and ummi text tnya breakfeast ap..dorang dh jemu mkn chinese food..hoho..no teh tarik for them only chinese tea..yeah..( gasak lah, nama pun tmpt org kan) jahat brtul aku nih..hahah..then diorg tnya nk masak apa pulak hr ni..tp, mcm xda idea nk masak ap sbb nasi lemak ada lg 3 bungkus kot n still ada roti canai..huahua...then ummi ckp, nanti kitorg balik tolonglah buat cake chocolate..haha..inilah nasib ku di rumah..mcm mana nk kurus klu asyik kena masak..dh masak, aku yg ngap, konon2 nk rasa lah kan mknn yg aku buat tu..haha..and akk request nk laksa! aku ckp, banyak saaanntteeeekk! haha..balik malaysia dulu lah then kita masak together2 ok! huahua..cian dorang..kat sna ujan pulak tu..and baba asyik gelakkan dorang sbb asyik mkn mknn yg berebus and x da rasa..haha..biasalh..saje nkmenjeleskan..hehehe..adoilah..suka masak..suka mkan..tp xsuka jadi gemuk sbb nnt cepat penat and baju bnyak x muat..huhu..nnt kena perli dgn ummi..huhu...x apolah..dorg balik ahad ni and can't wait for them to come back! they shopping! hahaha

MENTOR MENTII~~

Org2 yg bertanggung jawab mentrained aku ke tahap sekarang..jurulatih2 ku sekalian and the seniors ;)



Sjn Lukman...Jurulatih skuad 1 (08/09)





Sjn Ramli..




Sjn Nazri..




Kak.Fasya~




~~Tuan Hafiz,Pn.Ramlah and Sm Zamri~~

Mwntor mentii dlm Suksis..terima kasih ;)

Backbones~~

A.k.a tulang belakang..these are the people who i called as my backbones..without them , maybe today i would'nt be here and standing in the millions of people ;)



~~ BABA, UMMI, AKAK and ME ~~




~~ Them~~ friends..ilmam, asrar,azim and anis..wgnians~~



~~ Dearie Wanie and Ruq~~




~~ The chihuahua~~ Asyraff, asma' and shera~~



~~ Mira and K.Ida~~







love u guys~~

Pinjam jap yerk..

Beb..a.k.a anis tahir..aku copy dari notes ko di facebook..nak share dgn org laen jugak yer..hehe..tima aceh ;P ( ayat Ilmam)

Lelaki idaman saya adalah…
Seorang lelaki yang beriman…
Yang hatinya disaluti rasa takqwa kepada Allah…
Yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam…
Yang sentiasa haus dengan ilmu…
Yang sentiasa dahaga akan pahala…
Yang solatnya adalah maruah dirinya…
Yang tidak pernah takut untuk berkata benar…
Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu…
Yang sentiasa bersama kumpulan orang-orang yang berjuang di jalan Allah…

Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang menjaga tuturkatanya…
Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya…
Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya…
Yang sentiasa berbuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang…
Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jembalang…

Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang menghormati ibunya…
Yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tua dan keluarga…
Yang akan mendidik isteri dan anak-anak mendalami Islam…
Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan…
Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat…

Lelaki idaman saya…
Sentiasa bersedia untuk menjadi imam…
Yang hidup dibawah naungan Al-Quran dan mencontohi sifat Rasulullah…
Yang boleh diajak berbincang dan berbicara…
Yang menjaga matanya dari berbelanja…
Yang sujud penuh kesyukuran dengan rahmat Allah keatasnya…

Lelaki idaman saya…
Tidak pernah membazirkan masa…
Matanya kepenatan kerana penat membaca…
Suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir…
Tidurnya lena dengan cahaya keimanan…
Bangunnya subuh penuh kecergasan…
Kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan…

Lelaki idaman saya…
Sentiasa mengingati mati…
Yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat…
Yang mana buah kehidupan itu perlu dibaja dan dijaga…
Agar berputik tunas yang bakal menjadi baka yang baik…
Meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian…

Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang tidak terpesona dengan buaian dunia…
Kerana dia mengimpikan syurga…
Di situlah rumah idamannya…
Dan dia ingin membawa saya bersama…
Dialah lelaki idaman saya…

(dipetik sepenuhnya dr : www.iluvislam.com)

To share~~

ola and selamat malam..waktu menunjukk jam 12:09 mlm ( di laptop ku) huhu..baru ada time free.hari ini, tetbe mood masak mcm ada and teringin nk masak sup ayam..g kedai and beli kentang, bawang and daun ketumbar..hhuhu..then beli t.up fon jugak..sbb sng nak mesej dgn ummi n akak yg bercuti di china..dh nk masuk 5 hari lh dorang g..and ari ahad nnti balik kl..and fuh! puas dpt mkn sup and roti..well, dh x mkn nasi sgt sbb nak kena lost weight..uniform den dh mcm ktat skit..xmo2..nnt x selesa..then, kebetulan baba balik hari ni dari kedah, igtkan naik flight or bus, rupanya, drive dari kedah tp ada temanlh..dato' jamil and wife and irfan anak dy..well, they sleep a night here..huhu..then, aku jamu lah sup ayam ku and also goreng syur bendi,letak udang as a perencah and also ikan bakar..ada jugaklah lauk lain yg dipanaskan..huhu..lapar punya pasal, sup ayam tu habis dgn jayanya..letak kentang je pun sbb carrot n salari lupa nak beli..hehe..terlupa...then, jamu teh tarik juga..nk minum panas kan..and suddenly, masa tu ak tgh tgk tv and baba panggil and dato' jamil ckp sdp sha masak ni..nak x jdi lecterur kat Insaniah ( Kolej Universiti Insaniah,kedah) KUIN?course hotel and management?hahahahahha..gile terbeliak mata aku...hahahhahahha..lawak giler..sbb course tu baru di offer..hello...lari dari bidang kot..hahha..tgklah..K.I.V dulu..ngee~~entah betul entah tidak..saje nk bgurau kot..and aku ckp, lari bidang tu unce..political science to hotel and management..haha..no hush! sgt lawak..akn ku ceritakan kt ummi and akk lps dorang balik nnt..heheh..sgt lwak..ada ciri2 ke nk jd lecturer??oh no! giler lah..xda ciri2 pun..what ever it is..we'll see..future, xda sape boleh ramal kan..yeah ;)

his life..


Nama : Shahrul Anuar Bin Zain
Nama Artis : Anuar Zain
Tarikh Lahir : 15 Februari 1970
Anak Ke : 2 Dari 5 Beradik
Bintang Zodiak : Aquarius
Kerjaya : Penyanyi & Berlakon
Makanan Kegemaran : Berubah-ubah mengikut selera
Minuman Kegemaran : Teh Tarik
Warna kesukaan: Perang, biru, kelabu & merah
Idola : Ayah saya sendiri
Penyanyi Kegemaran: Ziana Zain, Dayang, Siti Nurhaliza, Whitney Houston & ramai lagi
Pelakon Kegemaran: Julia Roberts, Amy Mastura, Elly Suriati, Ruth Sahanaya
Wanita Pilihan: Seseorang yang menerima dirinya sebagai Shahrul Anuar bukan Anuar Zain.
Visi Anuar : Mengembangkan karier seni ke peringkat lebih tinggi.

Alamat Surat Menyurat : ANUAR ZAIN NETWORK SDN. BHD.
J7 - 4 - 10 , DESA PANDAN OFF JALAN KAMPUNG PANDAN , 55100 KUALA LUMPUR





Bila ada orang menyebut Shahrul Anuar, tidak ramai yang mengenali si empunya badan. Namun apabila nama Anuar Zain disebut-sebut, ramai yang menoleh, malah ramai yang mengenali jejaka laris ini.

Anuar Zain dilahirkan pada 15 Februari 1970. Anuar Zain memulakan karier sebagai penyanyi dan penghibur sejak di bangku sekolah lagi. Pada awal usia kanak-kanaknya, Anuar Zain telah mampu pergi jauh mencipta nama besar di dalam industri muzik negara. Bergandingan dengan rakan seperjuangan Elina, mereka kemudiannya berjaya menjulang lagu yang masih melekat di ingatan semua orang, Kain Pelikat.

Berkat keindahan lagu Kain Pelikat, Anuar dan Elina melangkah lebih jauh lagi di dalam bidang nyanyian sehinggalah mereka remaja. Salah satu lagu popular di usia remaja mereka adalah Kesan Kelukaan. Lagu ini masih lagi berkumandang di corong radio Singapura. Lunak suara dan mantapnya gandingan mereka membuahkan hasil yang baik. Nama Anuar Zain dan Elina sentiasa meniti di bibir masyarakat, di antara penyanyi duet yang berjaya ketika itu. Namun entah kerana apa, gandingan mereka menyepi dan terus menyepi setelah bertahun-tahun bersama.

Anuar Zain kemudiannya mengambil keputusan membawa haluan diri dengan menyertai Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) sebagai Peramugara. Luasnya pengalaman Anuar bersama MAS, begitu juga luasnya peluang untuk Anuar memulakan semula langkah yang terhenti. Sesekali memenuhi undangan nyanyian jika ada kelapangan membuatkan Anuar terfikir untuk kembali ke dunia seni hiburan. Berkat keazaman Anuar, dan rindu yang mencengkam terhadap bidang nyanyian, mempertemukan Anuar dengan peluang yang dinanti-nantikan selama ini.

Anuar memulakan langkah pertama dengan menandatangani kontrak bersama Warner Music Malaysia, dan berjaya menghasilkan sebuah album yang berpotensi besar untuk menakluk industri yang berlabelkan namanya sendiri ‘ANUAR ZAIN'. Setelah sepuluh tahun menyepikan diri, album pertama yang muncul pada tahun 1998 boleh dikatakan sebagai ‘come back' Anuar Zain ke dalam industri seni yang penuh cabaran. Memuatkan lagu-lagu berirama segar seperti ‘ Bila Resah, Tangisan Naluri Jangan Bersedih Lagi dan Musim Berlalu, berjaya menaikkan semula nama Anuar Zain di dalam industri seni. Namanya mula bermain di bibir para peminat dan pendengar. Pendengar yang dewasa bersama Anuar Zain, mula teringat kembali detik-detik awal pembabitan Anuar di dalam industri.

Dengan kehebatan vokal dan kekuatan Anuar Zain sendiri, pada tahun 2000, Anuar telah dinobatkan sebagai ‘Artis Baru Terbaik' melalui Anugerah Industri Muzik (AIM)'99. Anugerah ini adalah pakej untuk Anuar melangkah lebih jauh lagi di dalam bidang seni.

Namun pedih dan peritnya beban yang digalas Anuar untuk tidak mensia-siakan anugerah yang diterimanya, memaksa beliau untuk terus meninggalkan dunia penerbangan. Beliau serius untuk menjadi penyanyi dan penghibur di dalam industri muzik tanahair. Dari situlah bermulanya langkah Anuar untuk memantapkan kedudukannya sebagai pendatang baru dunia seni.

Seni dan kontroversi tidak dapat dielakkan. Setelah lama berlindung di bawah naungan Warner Music, berlaku perselisihan antara Anuar dan pihak syarikat rakaman yang menyaksikan Anuar meninggalkan Warner Music atas alasannya yang tersendiri. Anuar kemudian meneruskan usahanya secara sendirian sebelum kemudiannya dilamar oleh syarikat rakaman Synchrosound Music Sdn Bhd. Dibawah label baru ini, Anuar mengharapkan kejayaan untuk kerjaya seninya. Dengan semangat yang kuat dan kerjasama baik antara mereka, Anuar berjaya menghasilkan satu album penuh yang cukup berkualiti pada ketika itu. Anuar mempertaruhkan lagu-lagu ‘killer' seperti Keabadian Cinta, Semua untukmu dan Mungkin yang sehingga kini masih sering diputarkan di corong-corong radio tempatan.

Penangan Anuar pada album kali ini berbalas apabila lagu ‘keabadian Cinta menerima anugerah lagu terbaik AIM. Seterusnya selepas itu, satu demi satu anugerah berada di genggaman Anuar Zain. Antara anugerah yang berjaya dicapai adalah, anugerah Penyanyi Lelaki Terbaik ( AIM'99), Anugerah Personaliti hiburan ( APH'02), Vokal Lelaki Pilihan ( AE'03) ANUGERAH ERA 2005 (ae'05), Penyanyi Lelaki Paling Popular (APM'04), Artis Lelaki Popular ( APM'05 ) dan banyak lagi yang memberi semangat kepada Anuar Zain untuk terus bertapak di dunia seni hiburan.

Hanya menghasilkan satu album penuh bersama Synchro, Anuar berpatah arah dan berkeputusan untuk memecah kontrak rakamannya. Anuar kemudian meneruskan kerjaya dan bergerak solo mengembangkan sayapnya sebagai penyanyi lelaki pilihan pada ketika itu. Penarikan diri Anuar daripada syarikat rakaman Synchro memeranjatkan semua peminatnya. Bagai satu kekesalan apabila Anuar memilih untuk bersendirian tatkala namanya masih menjulang naik. Namun Anuar punya alasan sendiri untuk berlaku demikian. Anuar membuktikan walaupun hanya bergerak sendirian tanpa album, Anuar mampu menitip kejayaan peribadi. Anuar masih menjadi pilihan penaja-penaja untuk membuat persembahan sempena minggu setiausaha, malah menjadi artis favourite untuk menjayakan program setahun sekali ini.

Kepercayaan penaja kepadanya membuatkan nama Anuar tidak hilang dari sebutan. Mendendangkan lagu-lagu yang ridak lapuk diingatan dan tak bosan didengar, Anuar menanam janji buat peminatnya, apabila dia sendiri mengumumkan akan menghasilkan album tidak lama lagi. Khabar angin yang tersebar luas memberi ‘hint' kepada semua pemerhati industri bahawa Anuar bakal keluar dengan album baru yang tidak 100% buatan tempatan. Anuar sering dikhabarkan berulang alik ke Indonesia untuk mencari material bagi album barunya. Namun kerana terlalu lama berita itu kedengaran, soseh-soseh orang ramai dan peminat mula lesu dan semakin terlupa tentang war-war penghasilan album barunya.

Anuar masih terus menghiburkan peminat dengan lagu-lagu terdahulunya. Nyata kesungguhan Anuar dan kemesraannya melayani peminat membuatkan Anuar sentiasa disenangi.

Sehinggalah hanya selepas lima tahun bergerak sendiri tanpa album, Anuar mengejutkan industri seni dengan penghasilan album ketiganya berjudul ANUAR ZAIN yang rata-rata pemilihan lagunya dan juga penglibatan komposernya adalah bukan dari komposer tempatan.

Kontroversi melanda apabila Anuar dituduh membelakangkan karya tempatan dan mengagungkan karya luar. Anuar tegas membalas tohmahan tersebut dengan rasa rendah diri. ‘ Muzik adalah universal', katanya. Ia perlu dihayati oleh semua orang.

Dan kerana positif Anuar terhadap penghasilan albumnya, Anuar menutup mulut-mulut orang yang tidak senang dengan keputusannya dengan kejayaan albumnya meraih anugerah platinum setelah hanya 2 bulan dipasarkan tanpa promosi menyeluruh. Kekuatan vokal Anuar nyata menyerlah apabila lagu Lelaki Ini berjaya disampaikan dengan begitu baik sekali. Album ini kemudiannya mendapat kritikan membina dari wartawan hiburan dan pemerhati seni justeru mengendurkan ketegangan kontroversi yang melanda. Album kali ini memang berbeza. Antara album terbaik yang terhasil sepanjang 2007 ini. Menduduki carta teratas radio, Lelaki Ini kemudian dilanda konterversi sendiri apabila dikatakan punya persamaan dengan lagu tema sebuah telenovella Philipina. Namun kontroversi itu tidak terus menghantui Anuar apabila tanpa diulas, ia hilang sendiri ibarat daun kering yang gugur ke bumi…

Album terbaru ini memuatkan 10 lagu berhantu yang antaranya seperti ‘Lelaki Ini, Ketulusan hati, Jangan Pernah lagi, Teman Terulung, Kau Bunga Cintaku dan banyak lagi. Ternyata kualiti album ini amat berbeza sekali berbanding album terdahulu. Anuar memuatkan 8 lagu balada dan hanya 2 lagu rancak yang semuanya memenuhi selera peminat-peminat yang telah lama menunggu kemunculan album istimewa ini. Benarlah kata Anuar, album kali ini benar-benar menceritakan kemahuan dirinya. Mempunyai ruang untuk memilih lagu sendiri, adalah advantage pada Anuar. Hasilnya…. NAH!!! Sebuah album yang sangat berkualiti pada tahun 2007.!

Belum reda kontroversi albumnya, Anuar sekali lagi dilanda kontroversi apabila Syarikat Rakaman Synchrosound bertindak menyaman beliau kerana memecah kontrak. Kes ini telah memulakan prosidingnya di mahkamah. Anuar membuat permohonan balas untuk membatalkan saman itu atas sebab tidak ada sebab munasabah untuk meneruskan saman tersebut. Pihak Synchro seperti bermain tarik tali apabila tidak pernah sekalipun menghadirkan diri ke mahkamah untuk membuat tuntutan.

Anuar kemudiannya menutup kontroversi tersebut apabila mahkamah memutuskan dan membenarkan Anuar untuk membatalkan saman kerana pihak menuntut tidak menunjukkan minat untuk meneruskan tuntutan dan kes.

Kini Anuar semakin rancak dengan promosi albumnya dan meneruskan kerjaya seninya dengan penuh keikhlasan demi peminat yang tak pernah jemu menanti kemunculannya. Anuar Zain sering menjadi tumpuan utama di dalam setiap persembahannya. Anuar mampu tersenyum lega dengan perkembangan album dan dirinya kini… 2007 menjadi saksi kejayaan Anuar di dalam bidang seni suara……………….

Menjadi harapan semua peminat agar Anuar Zain dapat terus bertahan di dalam dunia seni hiburan yang penuh dengan dugaan, cubaan dan kontroversi yang tidak berpenghujung………

Semoga berjaya Anuar Zain…!